PREDRZNO

Zvabila sta jo iz hiše in oropala

Policija svetuje, da imejte neznance, ki potrkajo na vaša vrata, nenehno na očeh.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Policisti PU Ljubljana so bili v petek obveščeni o drzni tatvini pretekli teden na območju Šiške. Neznanec je na domu zamotil starejšo žensko s pogovorom o izvedbi gradbenih del, tako da je z njim odšla za hišo. V tem času pa je nekdo drug vstopil v odklenjeno hišo in odtujil nakit.

Storilca sta se odpeljala s sivim osebnim vozilom karavanske izvedbe. Prvi storilec je star okoli 40  let, močnejše čokate postave, temno rahlo kodrastih las, brez brade in brk, oblečen v kavbojke in majico s kratkimi rokavi z rjavimi črtami. Opis drugega storilca ni znan.

Prefinjeno in pretkano

Iz PU Ljubljana ob tem sporočajo, da opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Policisti opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni glede neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši ljudje.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (pravijo, da so serviserji, da so prišli odkupit staro železo, da so iz elektroslužbe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih zvabijo iz ali od hiše. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar in nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Vedno zaklenite

Policija svetuje, da imejte osebe, ki so prišle nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabite v notranjost. Vedno zaklenite hišo, ko jo zapustite, ključ pa vzemite s seboj, četudi stopite »samo za vogal«. Ob tem bodite pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) in vozilo, s katerim so se pripeljale (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila). Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja, takoj pokličite na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije