SPOLNA ZLORABA

Župnik za štiri leta v arest

Objavljeno 10. avgust 2018 07.22 | Posodobljeno 10. avgust 2018 07.35 | Piše: Boštjan Celec
Še en slovenski duhovnik mora v zapor – Franc Klopčič. Preobrat: kriv je, da je v Preski zlorabil osemletno deklico.
Prvostopenjsko sojenje župniku je potekalo za zaprtimi vrati. FOTO: MARKO FEIST
LJUBLJANA, MEDVODE – Nedopustno dolgo je moral nekdanji župnik iz Preske pri Medvodah Franc Klopčič čakati na pravnomočno sodno odločbo, ki je zdaj le odločila o njegovi usodi. Od tedaj, ko se je smel na predobravnavnem naroku izreči o krivdi, mineva kar 1435 dni, marca lani pa so ga na okrožnem sodišču v Ljubljani oprostili obtožbe spolne zlorabe mladoletne osebe. Še nekaj mesecev je moralo miniti, da so se sestali višji sodniki, sledilo je maratonsko čakanje na njihovo odločitev. Pred kratkim jo je Klopčič le prejel in zdaj verjetno razmišlja, da bi bilo bolje, če je (še) ne bi, saj so v njej zapisane besede, da ni niti najmanj nedolžen.

Slekel jo je, slekel je sebe

Prvostopenjska sodba je po uspešni pritožbi tožilstva namreč obrnjena na glavo, župnika, ki od izbruha afere ne dela več v župniji in ne opravlja pastoralnega dela, začel je prevažati kombi, pa so doletela štiri leta zapora.

Nagnusni dogodek, ki so ga organi pregona storilcev kaznivih dejanj naprtili temu duhovniku, se je sicer zgodil daljnega leta 2004, šele osem let pozneje pa ga je prijavila najstnica, ki je trdila, da je na njeno škodo zagrešil kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let.

V župnišču v Preski naj bi jo Klopčič spolno zlorabil, ko mu je bila zaupana v verouk in ko je imela osem let. Sprva naj bi jo pobožal in poljubil, nato pa šel še precej dlje. Slekel ji je hlače, se slekel še sam, se ulegel nanjo ... Pozneje naj bi ji kajpak zabičal, da o vsem skupaj ne sme niti črhniti. Dekle je o vsem skupaj molčalo do trenutka, ko se ji je na psihiatrični kliniki, kjer je bila, neki fant približal, »kot se moški približa ženski«. To naj bi v njeni glavi sprožilo spomine na domnevni dogodek in prikazal se ji je župnik.

Izvedenka psihiatrije pri Klopčiču ni našla pedofilskih nagnjenj, višji sodniki so očitno jih.

Kriminalist je obiskal Klopčiča in mu povedal, česa je osumljen. »Rekel sem mu: 'Lahko naredim harakiri, ne pa tega, kar mi očitate!' On meni nazaj: 'To boš razlagal drugje.' 'Kdaj naj bi to bilo,' sem ga vprašal. Odvrnil je, da okoli leta 2004. Osem let prej. Ta očitek – popoldne je bil v domačem kraju pogreb moje mame – mi je pomnožil žalost do neskončnosti,« je po izbruhu afere povedal za Slovenske novice.

image
Marca lani je v spremstvu zagovornikov, Luigija Varanellija in Jožeta Hribernika, z nasmeškom zapuščal okrožno sodnijo. FOTO: BOŠTJAN CELEC

Na predobravnavnem naroku je krivdo odločno zanikal, zavrnil je ponudbo tožilstva, da bo v zameno za priznanje sedel leto in šest mesecev. Po naroku je dejal: »Čakam, da se stvar na sodišču razplete, nato pa gre življenje naprej. Sočustvujem z vsemi pedagoškimi delavci, ker je to poklicni riziko in se lahko vsakdo znajde v podobnem položaju ter ostane brez možnosti prave obrambe.«

Grešniki v talarjih
Duhovnik v župniji Kašelj - Zalog Franc Frantar je bil zaradi spolne zlorabe 10-letne deklice obsojen na pet let zapora. Karl Jošt, ki je bil župnik v Artičah, je bil obtožen kar 16 spolnih zlorab deklic, a je med sojenjem umrl. Ormoškega župnika Albina Žnidariča so obsodili na pet let in pol zapora zaradi spolne zlorabe treh dečkov, mlajših od 15 let. Zaradi zlorabe dveh deklet med pripravljanjem na birmo so na 10 mesecev zapora obsodili župnika Antona Kmeta, ki je služboval v župnijah Brezno in Remšnik na Koroškem. Na štiri leta zapora zaradi spolnega napada na 14-letnico pa je bil obsojen K. V., ki je v eni od istrskih mestnih župnij opravljal službo kateheta.

V postopku ga je pregledala izvedenka psihiatrije in pri njem ni našla pedofilskih nagnjenj. Okrožna kazenska sodnica Irena Škulj Gradišar ga je naposled oprostila obtožbe. Pojasnila je, da sodišče verjame oškodovanki, »ki je dogodek opisala, kot se je zgodil v njenih sanjah«, vendar naj bi bilo v njenem pričevanju veliko vrzeli in povezav z njenimi sanjami in družinskimi težavami. Sodišče ni dvomilo, da je te sanje povzročila neka travmatična izkušnja, a nihče, niti dekličina mati v tistem času, ni opazil, da bi bila objokana, vznemirjena ali da bi bilo kar koli narobe z njenim vedenjem. Deklici so sicer v šoli odpovedale noge in so jo hospitalizirali, vendar so takrat zdravniki sklepali na družinske težave, ugotovili pa niso ničesar.

»Obtožba je bila nekonsistentna, dokazni postopek ni pokazal, kdaj, kje in kako naj bi se sploh zgodilo. Za sodišče je bilo najbolj pomembno razčiščevanje vprašanja, komu verjeti in ali se je kaznivo dejanje sploh zgodilo,« je v obrazložitvi sodbe dejala sodnica. V prid obrambi naj bi bila tudi mnenja različnih izvedencev in pričanja zdravnikov, ki so se ukvarjali z oškodovanko.
Prvostopenjsko sodišče je zato razsodilo Francu Klopčiču v prid, pritožbeno pa je očitno dokazni material ocenilo popolnoma drugače in obdolženega spoznalo za krivega kaznivega dejanja po obtožbi ter mu izreklo kazen štirih let zapora, so potrdili na tožilstvu v Ljubljani. Sledi poziv na prestajanje kazni. Podrobnosti iz sodbe ljubljanskega višjega sodišča, ki je oprostilno sodbo spremenilo v obsodilno, še niso znane. 

image
V Preski je bila zlorabljena osemletna deklica. FOTO: DEJAN JAVORNIK
1 leto in šest mesecev zapora je bila prva ponudba tožilstva.
Deli s prijatelji