OBTOŽBE

Znana Slovenca stradala otroka

Objavljeno 30. januar 2018 19.04 | Posodobljeno 18. februar 2018 21.22 | Piše: Boštjan Celec
Šokantna zgodba govori o medijsko zelo prepoznavnem paru na Slovenskem.
FOTO: Getty Images
LJUBLJANA – Šokantna zgodba govori o medijsko zelo prepoznavnem paru na Slovenskem, osebnih podatkov pa zaradi varovanja identitete njunih mladoletnih otrok ne bomo razkrili. Kar nekaj časa sta se požvižgala na pozive enega od sodišč, naj prideta na zatožno klop. Tožilci ju preganjajo zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, moškega pa tudi zaradi grožnje.


Brat je privezan na posteljo

Začelo se je tako, da so v šoli, ki jo je obiskoval eden njunih otrok, opazili, da je z njim nekaj hudo narobe. K pouku naj bi prihajal neurejen, več dni v istih in umazanih starih ter spranih oblačilih. Manjkale so mu šolske potrebščine. Nekaj časa je domov nosil kosilo, dajali so mu ga brezplačno, saj je potožil, da mama ne kuha. Šolskih izletov se ni udeleževal, saj naj bi se starši bali, da ga bo kdo ugrabil, ob neki priliki pa je potožil, da je staršem vseeno, kje je, saj ga ne čakajo in je pogosto sam doma z mlajšim bratom, ki naj bi bil privezan na posteljo in ne govori.
Moški je obtožen, da je nekega dne enega svojih otrok, ki se je pokakal v plenico, kaznoval tako, da ga je z blatom pomazal po obrazu. Oba sta obtožena, da na morju enega svojih otrok nista namazala z zaščitnim sredstvom proti soncu, ta je po telesu dobil opekline v obliki velikih mehurjev, a ga nato nista odpeljala k zdravniku. Ko je eden njunih otrok zbolel zaradi vnetja v predelu spolovila in dimelj, ga ravno tako nista odpeljala k zdravniku. Enega otrok sta privezovala na posteljo, zaradi česar je jokal.
Oba sta tudi obtožena, da svojima otrokoma nista zagotovila igrač, nista skrbela za njuno osebno higieno, saj sta bila neumita, več dni oblečena v ista in neoprana oblačila. Vpričo otrok sta preklinjala in tak vedenjski vzorec prenesla na enega od otrok, ki je bil po končanem pouku prepuščen samemu sebi ter ostajal brez toplega obroka.
Otroku nekaj časa celo nista omogočala prihajanja k pouku, naposled pa sta ga iz nje tudi izpisala in ignorirala pozive pristojnih institucij, da morata zagotoviti njegovo izpolnitev osnovnošolskih obveznosti ter mu omogočiti pravico do izobraževanja ter intelektualnega in moralnega razvoja, jima očitajo tožilci.
Ti so prepričani, da starši s svojim početjem otrokoma niso zagotovili okolja, ki bi bilo spodbudno za njun razvoj, zaradi takega ravnanja pa sta bila mladoletnika v stiski in nesproščena. Eden od otrok si je grizel nohte na prstih, v šolskem razredu je bil izoliran, želel si je sicer stika z vrstniki, vendar je do njih pristopal na neprimeren način, zapletal se je v konflikte, kdaj je koga tudi udaril ali pljunil.


Sorodnici: »Odbil ti bom glavo!«


Ena od uslužbenk šole je pozneje pripovedovala, da je eden od otrok tega para kar k njej hodil delat domače naloge in se pri njej igral, saj naj torej, tako ji je rekel, doma ne bi imel igrač. Ko ga je opomnila, da je ura dve popoldne in da bo treba domov, pa naj bi jo bil prosil, če lahko pri njej ostane še nekaj časa, in dodal, da ga doma ne čaka nihče in da ga tudi nihče ne bo pogrešal.
Starši so obtoženi zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Kazenski zakonik veleva: Starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki hudo krši svoje dolžnosti do mladoletne osebe, se kaznuje z zaporom do treh let.
Moškega pa organi pregona preganjajo tudi zaradi štirih kaznivih dejanj grožnje: Kdor osebi (ali več osebam), zato da bi jo ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njeno življenje ali telo ali prostost ali uničil njeno premoženje velike vrednosti ali da bo ta dejanja storil zoper njeno bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
Ko so namreč začeli pristojni starše opozarjati na njuno ravnanje z otrokoma, je v enem od telefonskih pogovorov zagrozil, da bo, če mu bo kdo ugrabil otroka, postal kriminalec. In dodal, da bo iz ravnatelja šole naredil pašteto, iz otrokove učiteljice marmelado, iz uslužbenke centra za socialno delo pa čežano.
Vsi trije so se počutili ogrožene in so se zbali za svojo varnost, zato so grožnje prijavili policiji. Četrta domnevna žrtev grožnje moškega pa naj bi bila ena od sorodnic, ki naj bi ju z ženo opozarjala, da otrok mora končati šolo. Tej naj bi bil zapretil: »Odbil ti bom glavo!«
Iz ravnatelja šole bi naredil pašteto, iz učiteljice marmelado, iz socialne delavke pa čežano.
Deli s prijatelji