NOVO SOJENJE

Zaradi prevozov grozili z likvidacijo

Novo sojenje za domnevne zlorabe podjetja FS prevozi. Razveljavljena tudi odločba za odvzem licence.
Fotografija: Nekdanji župan Franc Škufca je zdaj komercialist. FOTO: BOJAN RAJŠEK
Odpri galerijo
Nekdanji župan Franc Škufca je zdaj komercialist. FOTO: BOJAN RAJŠEK

NOVO MESTO – Potem ko je bilo podjetje FS prevozi iz Žužemberka obsojeno na plačilo 40.000 evrov kazni, je prek odvetnika Boruta Škerlja vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, to je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovljeno sojenje na okrajno sodišče v Novo mesto. Tam bodo znova presojali, ali je podjetje FS prevozi od ministrstva za promet neupravičeno pridobilo 134.000 evrov kompenzacij.

Gre za denar, ki je namenjen nerentabilnim linijam, s čimer se izognejo ukinitvi teh. V tem primeru so FS prevozi predložili neresnične podatke, ki so izkazovali slabo poslovanje, s čimer so postali upravičeni do kompenzacij. Čeprav so še v času predkazenskega postopka ministrstvu povrnili preplačane kompenzacije in plačali tudi zamudne obresti, tako so januarja 2014 nakazali 159.490 evrov, se kazenski postopek ni ustavil.

V ločenem postopku je zunanji sodelavec Iztok Kunej priznal, da je na ministrstvo pošiljal neresnične podatke in tako omogočil, da je družba FS pridobivala subvencije. Na okrajnem sodišču je bil obsojen na leto in 11 mesecev zapora v preizkusni dobi štirih let, naložili so mu tudi stransko denarno kazen, plačilo 3000 evrov.

Družba FS prevozi iz Žužemberka je bila do leta 2006 v lasti župana občine Žužemberk Franca Škufce, a je podjetje zaradi nezdružljivosti z župansko funkcijo prodal, zdaj je tam uradno zaposlen kot komercialist. V spornem obdobju sta podjetje vodila direktorja Marko Zajec in Janez Papež. Zdaj je direktor le Papež, ki je tudi 95-odstotni lastnik družbe.

FS prevozi so bili februarja 2017 spoznani za odgovorne za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobivanju posojila ali ugodnosti, sodbi je julija lani pritrdilo tudi višje sodišče, ki pa je nekoliko spremenilo opis dejanj. "Ostal je zgolj očitek o pridobitvi premoženjske koristi, a premoženjske koristi ni, ker je bila plačana državi pred uvedbo postopka.


Obramba očita, da je bila podjetju FS prevozi naložena objektivna odgovornost za ravnanje zunanjega sodelavca,« je razloge za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti obrazložil odvetnik FS Borut Škerlj. Vrhovno sodišče je tako obe sodbi razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Je pa imela pravnomočna sodba višjega sodišča še druge posledice: FS prevozom so izdali odločbo za odvzem licenc, ki pa je bila zdaj, po odločitvi vrhovnega sodišča, razveljavljena.

Sta pa po Žužemberku zakrožili anonimki, ki blatita dobro ime podjetja, zato se je na zapise v njiju odzval direktor podjetja Janez Papež in pojasnil potek kazenskega postopka ter ozadje ter prosil naslovnike, naj ne nasedajo provokacijam in grožnjam v anonimkah, saj da pisca vodijo negativna čustva, maščevanje in škodoželjnost.


Napovedal je tudi, da bodo zoper pisca anonimke (ki ga prepoznajo po stilu pisanja, vsebinah in motivih) vložili tožbo, zahteval bo tudi prepoved blatenja ugleda podjetja. Se pa po Žužemberku širijo govorice, da so bile v trenutku jeze izrečene tudi besede o fizični likvidaciji. Grožnja je bila prijavljena policiji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije