PRIHAJA VELIKI UPOR?

Zaporniki na Dobu grozijo s požigi in klanjem

Objavljeno 13. februar 2019 07.06 | Posodobljeno 13. februar 2019 07.08 | Piše: Aleksandar Lukić

V uredništvo smo prejeli pismo iz zapora, ki poziva k ureditvi tamkajšnjih razmer, sicer se bodo jetniki uprli: Nože imamo že nabrušene.

Za rešetkami vse bolj vre. FOTO: Uroš Hočevar
LJUBLJANA – V uredništvo smo prejeli srhljivo sporočilo, v katerem avtor grozi s požigom in klanjem, če ne bodo izpolnjene njihove zahteve. Avtor pošiljke, ki ni podpisan, zahteva odstop Jožeta Podržaja, generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS):
image
Direktor Jože Podržaj sam od sebe ne misli odstopiti. FOTO: Roman Šipić

»Nočemo lopova, hočemo pravega človeka, ki bo znal prisluhniti tudi zapornikom in paznikom, saj smo kot živali, ki jih nihče ne vidi.« A to ni edina zahteva. Pisec, iz nadaljevanja pisanja je mogoče sklepati, da gre za zapornika, zahteva tudi več ugodnosti in lepše komuniciranje, višje plače zapornikov, češ, kaj pa si lahko privoščijo s sto evri na mesec, več programov in cenejši telefon pa tudi boljše vzmetnice, saj da ležijo na lesu.
image
Srhljivi zapis, ki nam je bil poslan.

»Prosim, da se upoštevajo te zahteve in vse, kar je napisano. Če ne, bomo začeli požigati zapore, celice, vse, kar se da. In imamo tudi nabrušene nože za klanje,« so poslednje zapisane besede, ob prebiranju katerih ledeni kri v žilah.
Prosim, da se upoštevajo te zahteve in vse, kar je napisano. Če ne, bomo začeli požigati zapore, celice, vse, kar se da.


Z grožnjo smo nemudoma seznanili upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, ki jo vodi Jože Podržaj, ti pa policijo: »Vsak tovrstni zapis obravnavamo zelo resno in tudi ustrezno ukrepamo.« Poleg tega so pristojne organe obvestili o zlorabi identitete, saj je sporočilo poslano pod imenom in priimkom generalnega direktorja.
 

Njihovo življenje je v nevarnosti


»Vsako resno grožnjo z maščevanjem je treba jemati z vso resnostjo,« je prepričan Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, v katerega spadajo tudi pravosodni policisti, ki delajo v zaporih.
image
Sindikalist Frančišek Verk je nezadovoljen z delovnimi razmerami v zaporih. FOTO: Arhiv Dela

Pojasnjuje, da zaporniki »z močnimi asocialnimi lastnostmi za svoje težave in kršitve vedno, vedno krivijo druge, zato svoje povsem neutemeljene zahteve praviloma podkrepijo z grožnjami in jih velikokrat tudi uresničijo«. Lani se je po statistiki URSIKS zgodilo 12 napadov na zaposlene v slovenskih zaporih (o zadnjem krvavem, ko je zapornik na Dobu z nožem napadel policista in ga poškodoval, smo poročali letošnjega januarja), leto pred tem skoraj dvakrat toliko, a na srečo se nikoli ni končalo s hujšimi poškodbami.
napadov na zaposlene v zaporih se je zgodilo lani.


Sindikalista Verka smo vprašali tudi, ali meni, da je življenje pravosodnih policistov ogroženo. Odvrnil je, da seveda je. Pojasnil je, da jih je občutno premalo: »Veliko spremstev zunaj zaporov (na sodišča, v zdravstvene ustanove, varovanje v zdravstvenih ustanovah) opravi en pravosodni policist. Niso deležni rednega usposabljanja iz borilnih veščin, prepogosto so nespočiti, saj spremstva zapornikov zunaj zaporov opravljajo tudi tisti, ki svoje delo opravljajo tako podnevi kot ponoči, opravljajo nadure oziroma delajo vsakič, ko jih kdo pokliče na delo. Tako neenakomerno razporejen delovni čas ubija bioritem in škoduje zdravju ter onemogoča normalno socialno življenje pravosodnih policistov.«
 

Razrešitev


Podržaja pa k odhodu ne poziva samo pisec grožnje. Z vrha uprave za izvrševanje kazenskih sankcij bi ga sklatili tudi nekateri sindikati.
image
Ministrica za pravosodje Andreja Katič FOTO: Leon Vidic

Nekateri pravijo, da bi se kadrovske spremembe utegnile zgoditi že na jutrišnji seji vlade, medtem pa iz kabineta ministrice za pravosodje Andreje Katič o morebitni zamenjavi Podržaja uradno odgovarjajo takole: »Konstruktivno sodelovanje in okrepljen dialog sta velika težava med vodstvom URSIKS in sindikati, zato bo treba v prihodnje narediti spremembe, da se v zaporskem sistemu ponovno vzpostavi zaupanje in primerno ozračje, v katerem se začnejo uvajati rešitve, ki bodo prinesle boljši sistem za vse.« 
Deli s prijatelji