OVADBA ZA ŠKOFA

Očitali so mu kršenje celibata, zdaj odhaja

Objavljeno 22. avgust 2019 07.51 | Posodobljeno 22. avgust 2019 10.09 | Piše: Oste Bakal

Bo moral murskosoboški škof Peter Štumpf na sodišče? Ovadila ga je vernica, ker jo je razglasil za neprištevno.

Alojz Benkovič, ki so mu očitali kršenje celibata, odhaja iz Beltincev.
MURSKA SOBOTA – Domnevna ljubezenska afera med murskosoboškim stolnim župnikom Goranom Kuharjem in 30 let starejšo vernico Lidijo Turk Klemenčič, ki je konec julija in v začetku avgusta odmevala v Pomurju, a tudi po Sloveniji in celo tujini, očitno še zdaleč ni končana.
image
Murskosoboški škof Peter Štumpf si je nakopal jezo vernice. FOTO: Oste Bakal

Zdaj se je na tapeti znašel soboški škof Peter Štumpf, ki je ob izbruhu afere verjel župniku Kuharju, ga odkrito podprl in ga še vedno podpira. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je namreč Lidija Turk Klemenčič kazensko ovadila škofa Štumpfa. Sprva so se menda odvetniki izogibali zastopati Lidijo, a ji je po končanih sodnih počitnicah le uspelo prepričati znanega murskosoboškega odvetnika, da je v njenem imenu vložil ovadbo.
image
Lidija Turk Klemenčič se pripravlja na sodni boj. FOTO: Oste Bakal

Naš vir poudarja, da škofu očitajo, da je Lidijo Turk Klemenčič med drugim javno razglasil za neprištevno. Za Slovenske novice je izjavil: »Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo ... Po Murski Soboti in zdaj očitno že novinarjem govori res podle zgodbe o teh ženskah (mislil je na ženske, ki se z župnikom pogovarjajo ali sodelujejo v župniji, op. p.), ki so popolnoma izmišljene, zopet stvar njene bolne domišljije, ljubosumja in neprištevnosti ...« Če ne bo zunajsodne poravnave, se bo moral najvišji dostojanstvenik Rimskokatoliške cerkve v Pomurju zagovarjati pred sodniki.
 

Kršil celibat?


Na severovzhodu države bo odmevala še ena cerkvena zgodba. Znano je, da vsako leto po prazniku Marijinega vnebovzetja v slovenski Katoliški cerkvi premeščajo duhovnike iz župnije v župnijo. In zvezda letošnjega prestopnega roka, če uporabimo športni žargon, bo nedvomno Alojz Benkovič, dolgoletni župnik beltinske fare. Spomnimo, o njem smo se v Novicah podrobneje razpisali natanko pred enim letom (24. avgusta 2018), ko je med farani zakrožila anonimka. Ta mu je med drugim očitala kršenje celibata. Župnik jih ni želel komentirati, ker da anonimnih pisem ne komentira. »Samo z imeni in priimki!« je pribil.
Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna.


Benkovič je lani povzročil veliko preglavic škofu, saj se iz Beltincev ni hotel preseliti v drugo župnijo (škof mu je ponudil župnijo v Bakovcih, Tišini ali Svetem Juriju na Goričkem), posredovati je moralo menda cerkveno sodišče. Tudi tokrat Benkovič ni povsem zadovoljen, da ga je škof poslal v dve drugi fari, a se je, kot nam je zaupal, s tem sprijaznil. Tako se bo, po 18 letih, med sveto mašo v nedeljo, 25. avgusta, poslovil od vernikov in prijateljev iz Beltincev.
 

Župnik dveh far, jager dveh družin


»Res ne vem, zakaj bi moral drugam. Škofa sem vprašal, pa mi ni odgovoril. To je neumestno, saj sem sredi dela pri obnovi cerkve v Beltincih, za kar se je največ zavzemal prav gospod škof. Zato sem mu povedal, da beltinske župnije ne bom zapustil, a ne do konca svojih dni, temveč dokler ne dokončam naložbe, vredne nekaj manj kot milijon evrov,« nam je pred letom dni povedal župnik Benkovič, tokrat pa, da še vedno ni zadovoljen, ker še niso končana vsa dela pri sanaciji cerkve sv. Ladislava v Beltincih, pred katero so v soboto s svečano sveto mašo počastili 100. obletnico pridružitve Prekmurja matični državi Sloveniji.
18
let je bil v župniji, ki jo mora zapustiti.


Benkovič verjame, da njegov naslednik, to je Boris Kučko, ki je bil še pred letom kaplan v Beltincih, zadnje leto pa župnik v Ljutomeru, prihaja v lepo postlane jasli in da ne bo nobenih težav, sam pa odhaja v župniji Cankova in Kuzma. Prav s Kuzmo je zelo povezan, saj je že vrsto let član tamkajšnje lovske družine, hkrati je član lovske družine v Bogojini. Vodil bo torej dve župniji in jagal z zeleno bratovščino iz dveh lovskih družin. 
Deli s prijatelji