IZPUŠČENA

Zakonca Križnar po 14 dneh na svobodi

Objavljeno 08. januar 2019 16.15 | Posodobljeno 08. januar 2019 15.23 | Piše: Tina Horvat

Toma in Bojano v Južnem Sudanu v Afriki izpustili. Humanitarca že odhitela popisat gobavce v Nubske gore.

Te dni sta Bojana in Tomo Križnar v Nubskih gorah in preštevata gobavce. FOTO: Igor Mali
YIDA, LJUBLJANA – Potem ko je južnosudanska vojska že pred božičem zajela aktivista in človekoljuba Toma in Bojano Križnar ter jima zasegla dokumente in opremo, sta nam zdaj sporočila, da so jima v petek vse vrnili in sta končno svobodna.
image
Te dni sta Bojana in Tomo Križnar v Nubskih gorah in preštevata gobavce. FOTO: Igor Mali

Po elektronski pošti sta nam napisala, da so ju izpustili, a da sta morala plačati 100 dolarjev odkupnine in da zdaj hitita v Nubske gore. »Zbrat greva podatke o številu gobavcev, jih posnet in otrokom razdelit tople kape, ki so jih darovali otroci 2. a razreda Osnovne šole 8 talcev Logatec in pridne kvačkarice Urška, Vesna, Diana, Jožica, Mateja in Pika
 

Od vseh pozabljeni


Kot smo poročali, sta se zakonca Križnar med prazniki odpravila v Nubske gore, kjer sta na začetku lanskega leta odkrila večje število gobavcev, ljudi, ki gnijejo pri živem telesu in ostanejo brez rok, nog in obrazov. Pretresena nad odkritjem sta posnela kratki dokumentarni film in opozorila številne ustanove, med njimi tudi Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Ker za to nalezljivo bolezen obstaja zdravilo – antibiotiki, sta Križnarjeva želela zagotoviti, da bi mednarodna skupnost na tem območju kljub vojni zagotovila oskrbo z zdravili in preprečila širjenje bolezni. Sama namreč zdravil v Evropi ne moreta kupiti, ker jih ni, v Južni Sudan pa jih WHO od odcepitve od Sudana ne dobavlja več.
16. januarja naj bi se najpozneje vrnila iz Nubskih gora, saj je Bojana učiteljica in mora nazaj k svojim učencem.


Tomo Križnar je prepričan, da zahod gobavce zanalašč pušča brez antibiotikov, da bi jih čim več umrlo. Ker ni bilo na njuna opozorila prav nobenega odziva, sta se konec lanskega leta ponovno odpravila proti Nubskim goram, kjer sta hotela prešteti gobavce, o njih posneti dokumentarni film in jim prinesti zdravila proti gobavosti. Že en sam vnos antibiotika namreč prepreči, da bi bil bolnik kužen in bi tako še naprej širil gobavost. Vendar so ju pri tem na območju begunskega taborišča Yida na meji med Sudanom in Južnim Sudanom zajeli pripadniki južnosudanske vojske in onemogočili njuno misijo.
 

14 dni so ju imeli v krempljih


Po zajetju nekaj časa ni bilo jasno, kaj se z njima dogaja, saj se po 30. decembru nista več oglasila. Nato smo v soboto, 5. januarja, le dobili njuno elektronsko sporočilo, da sta svobodna, a da zaradi slabe povezave z internetom skoraj ne moreta komunicirati.
Ne 15 ampak kar 50 tisoč!
Bojana in Tomo Križnar nista le aktivista za pravice ljudstva Nube, ampak svojo človekoljubno dejavnost opravljata tudi v domovini. Tako sta lani, kmalu po vrnitvi iz Nubskih gora, zorganizirala velik dobrodelni koncert za hudo bolna dvojčka iz Logatca in zbran denar namenila za njuno zdravljenje. V popolnoma razprodani Športni dvorani Logatec je pred 1700 obiskovalci nastopilo kar 170 nastopajočih, od domačih glasbenikov vseh starosti do zvezdnikov, kot so Tanja Žagar, Drago Mislej - Mef, Werner Brozović, Eva Hren, Tinkara Kovač ter Severa in Gal Gjurin. Pri tem Križnarjeva nista zbrala "le" 15.000 evrov, kot smo pomotoma zapisali prejšnji teden, ampak kar 46.902 evra. Za napako se opravičujemo.


Dan pozneje pa je Tomo na svojem profilu družabnega omrežja še podrobneje opisal, kako je bilo videti njuno zajetje: »Ne Bojano – mene je bilo vseh štirinajst dni v krempljih južnosudanskih varnostnoobveščevalnih organov najbolj groza možnosti, da bova spet končala v tisti hiši strahov v Jubi, kjer sem okraden kamer in dolarjev končal že dvakrat prej. Tokrat oba skupaj! Pardon, ne skupaj, ženske in moški so tam v tistih vročih zatohlih podzemskih hodnikih ločeni. Moške nas vsakič, ko nas ponovno privlečejo, odvlečejo nadstropje nižje pod zemljo. Globlje v pekel! Še huje nas obdelujejo, zaslišujejo, zastrašujejo.«
Moške nas vsakič, ko nas ponovno privlečejo, odvlečejo nadstropje nižje pod zemljo. Globje v pekel! Še huje nas obdelujejo, investigirajo, zastrašujejo.


Tomo je v svojem zapisu še nakazal, da se bosta iz Nubskih gora verjetno vrnila najpozneje do 16. januarja, saj je Bojana učiteljica in se mora vrniti k svojim učencem, on pa da lahko ostane še skoraj mesec dni. 
Deli s prijatelji