IZ ZAPORA

Zahteva odškodnino: slaba hrana in smrad

Senad Pavleković je bil 21 mesecev na Povšetovi. Zahteva odškodnino.
Fotografija: Senad Pavleković trdi, da je bilo bivanje v ljubljanskem priporu neznosno. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Senad Pavleković trdi, da je bilo bivanje v ljubljanskem priporu neznosno. FOTO: Boštjan Fon

LJUBLJANA – Eden od obsojenih v sodnih postopkih po policijski akciji Očistimo Slovenijo Senad Pavleković trdi, da so bile razmere v ljubljanskem priporu, kjer je prebil 21 mesecev, neznosne. Med drugim so ga motili smrad, neznosna vročina, slaba hrana in še slabše vzmetnice, na katerih si je lomil hrbtenico. Od države zato terja 9600 evrov odškodnine.

Na ljubljanski Povšetovi, kamor so ga premestili iz celjskega zapora, je pripor prestajal med 24. julijem 2012 in 25. aprilom 2014. Zamenjal je štiri sobe in več cimrov. Poleg premalo prostora v sobah, slabega prezračevanja, neznosne vročine v poletnih mesecih, mraza v spomladanskih dneh, slabih vzmetnic in še slabše hrane ga je motilo tudi pomanjkanje zasebnosti, celo ko je šel na stranišče, ki je bilo v sobi. Premalo je bilo dnevnega gibanja, tudi stikov z družino mu je primanjkovalo, čeprav je nekadilec, pa si je moral sobo deliti s kadilci, je našteval.

Slovenija plačuje

Tožena država očitke po drugi strani zavrača, češ da razmere niso bile tako hude, kakor navaja Pavleković. Ta je bivalne razmere za rešetkami sodišču opisal na naroku februarja, naslednjič bodo zaslišali priče. Pavleković se v svojem tožbenem zahtevku sklicuje na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je v več sodbah od leta 2011 zaradi neustreznih razmer za bivanje v slovenskih zaporih dosodilo več odškodnin, ker so bile pritožnikom, zaprtim oziroma priprtim na zaprtem oddelku ljubljanskega zapora, kršene pravice iz določb evropske konvencije, ki prepoveduje nečloveško in ponižujoče ravnanje.
Slovenija je zaradi neustreznih pogojev prestajanja zapora ali pripora na podlagi postopkov pred ESČP in pred domačimi sodišči med letoma 2012 in 2018 po podatkih državnega odvetništva izplačala približno 301.000 evrov odškodnin, vse kršitve so bile ugotovljene v ljubljanskem zaporu.

Specializirano tožilstvo je zoper Pavlekovića uvedlo finančno preiskavo, po koncu pa je vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Pavleković na tožbo ni odgovoril, zato je ljubljansko okrožno sodišče izdalo tako imenovano zamudno
Zaradi neustreznih razmer za rešetkami na Povšetovi je bila Slovenija že večkrat obsojena. FOTO: Tomi Lombar
Zaradi neustreznih razmer za rešetkami na Povšetovi je bila Slovenija že večkrat obsojena. FOTO: Tomi Lombar
sodbo, s katero je ugodilo tožilstvu in Pavlekoviću s pravnomočno sodbo odvzelo stanovanje v Izoli, veliko 35 kvadratnih metrov, in naložilo plačilo 119.767 evrov, s katerim je Pavleković menda razpolagal in jih že porabil.
Iz zemljiške knjige izhaja, da se je država kot lastnica vpisala na izolsko stanovanje marca 2017, pri odvzemu denarja, prisojenega s sodbo, pa (doslej) ni bila uspešna.

Po naših podatkih niti zadnje preverjanje, ali je mogoča prisilna izterjava slabih 120 tisočakov, ni prineslo uspeha, saj so ponovne poizvedbe pokazale, da Pavleković, ki je na prestajanju zaporne kazni na Dobu, nima prihodkov in ne razpolaga z bančnim računom ali drugim premoženjem, na katero bi država lahko posegla z izvršbo. Čez eno leto lahko poizkusijo znova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije