Izpoved prostitutke: odprla sem mu vrata, potegnil je pištolo

Mehmed Mahmutović na Povšetovi Alena Ž. z nožem v trebuh. Sodijo mu tudi zaradi brutalnih ropov prostitutk, eno naj bi posilil.
Fotografija: Ne želi se zagovarjati. FOTO: arhiv Slovenskih novic
Odpri galerijo
Ne želi se zagovarjati. FOTO: arhiv Slovenskih novic

Kriminalistična preiskava nedavnega krvavega incidenta na Povšetovi ulici še ni končana, nam je sporočil uradni govorec ljubljanskih policistov Tomaž Tomaževic. »Sedmega aprila okrog 12. ure smo bili obveščeni o dogodku na območju centra Ljubljane. Po prvih obvestilih je bilo ugotovljeno, da je 35-letni moški z ostrim predmetom napadel 36-letnika in ga poškodoval. Šestintridesetletnik je bil zaradi hujših poškodb odpeljan z reševalnim vozilom, njegovo življenje ni ogroženo. Kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper življenje in telo.«

Pripornikova smrt naročena?

Zgodilo se je med sprehodom pripornikov v ljubljanskem zaporu. Eden od njih je med deljenjem čaja pristopil do drugega in mu domnevno v trebuh zarinil prirejen nož. Storilec je bil 35-letni bosanski državljan Mehmed Mahmutović, ki mu ta čas sodijo po obtožbi, da je bil brutalni ropar in posiljevalec ljubljanskih prostitutk. Žrtev je bil Ljubljančan Alen Ž.

Največ medijske pozornosti si je prislužil leta 2008, ko je na Dobu dva dni preživel na nadstrešku. FOTO: Pop Tv
Največ medijske pozornosti si je prislužil leta 2008, ko je na Dobu dva dni preživel na nadstrešku. FOTO: Pop Tv

Zabodenega so odpeljali v bolnišnico, Mahmutovića pa je doletela premestitev v drugi pripor ter najverjetneje tudi disciplinska kazen mesec dni samice. Policija se ukvarja z iskanjem motiva za njegov napad. Po dogodku so se sicer pojavila ugibanja, da naj bi bil Mahmutović le izvajalec naročenega napada, saj Alena sploh naj ne bi poznal, kaj šele da bi bila v sporu. Incident bi bil menda lahko povezan s človekom od zunaj, ki naj bi Alena že prej prijavil zaradi domnevnega napeljevanja k umoru ter ga tako spravil za rešetke. Ta naj bi v sodni preiskavi zatrjeval, da gre za lažne obtožbe na njegov račun.

Obramba naj bi tega človeka tudi ovadila, da naj bi nekomu naročil, naj Alena v zameno za 25.000 evrov denarne nagrade spravi s sveta in ga utiša. Ker pa realizacije umora ni bilo, naj bi naročnik prek tretje osebe Mahmutoviću naročil, naj njegovo željo izpolni kar v priporu na Povšetovi.

Ponudba, vredna 17 let in pol zapora

Medtem pa se torej 35-letnemu Bosancu nadaljuje sojenje na kazenskem oddelku okrožnega sodišča, ker naj bi lani zagrešil serijo petih brutalnih ropov, za tarče pa si je izbiral ljubljanske prostitutke, nad katerimi se je menda tudi spolno izživljal, eno pa posilil. Da zadeva v očeh tožilcev ni niti najmanj nedolžna, priča tudi njihova ponudba Mahmutoviću na predobravnavnem naroku: če bi krivdo priznal, bi bil obsojen na precej zasoljeno kazen 17 let in pol zapora. Ni priznal, brani se z molkom, trdi le, da je nedolžen.

Mislila je, da prihaja stranka, vstopil je nasilni ropar. FOTO: GULIVER/Getty Images
Mislila je, da prihaja stranka, vstopil je nasilni ropar. FOTO: GULIVER/Getty Images

In kaj je v nadaljevanju postopka pred sodnico Polono Herman povedala ena od njegovih domnevnih žrtev? Gre za 42-letno žensko, ki je prodajanje svojega telesa v enem od ljubljanskih stanovanj oglaševala na spletni strani SloEscort: »Bilo je četrtega aprila lani. Poklical je po telefonu in se najavil. Govoril je slovensko, a z južnjaškim naglasom. Vprašala sem ga, ali je pil alkohol, pa je odvrnil da ne, ker je musliman. Odprla sem mu vrata. Zanimalo me je, zakaj ima rokavice, dejal je, da je prispel s kolesom. Potem pa je potegnil pištolo.«


Prisilil naj bi jo, da je legla na tla. Nekako ji je uspelo priti do okna, odprla ga je in začela kričati, a ga je zaprl in jo znova podrl, jo zvezal z lepilnim trakom ter jo začel s pestjo tolči po glavi. Pretil naj bi ji, da jo bo ustrelil, če ne utihne. »Kričala sem, naj neha, saj me bo še ubil. Vpila sem, dam ti denar.« Potem ji je dovolil, da vstane, opotekla se je do kuhinjske omarice: »Dala sem mu šop denarja, bilo je okrog 2000 evrov.« Nato ji je uspelo zbežati iz stanovanja, on pa je odšel. Vrnila se je in poklicala 113, še prej pa počistila po tleh, saj se je med pretepanjem ter grožnjami s pištolo od strahu polulala in pokakala. Reševalci so jo odpeljali na urgenco, da so ji zašili rane na glavi. »Te so se že zdavnaj zacelile, duševne pa še ne. Od dogodka me je včasih strah tujih ljudi.«


Po vprašanju, ali je moški, ki jo je napadel, v sodni dvorani, se je obrnila proti Mahmutoviću, ki je snel zaščitno masko. Dejala je, da bi mu bil po očeh lahko podoben, ne more pa biti stoodstotno prepričana, da je bil res on njen ropar.

Do njenega bloka naj bi sicer prišla dva moška. Tistemu, s katerim je govorila po telefonu, je sporočila, da ne bo sprejela obeh, in v stanovanje je nato prišel eden. Pomenljiv podatek je, da naj bi Mahmutović dva od ropov prostitutk zagrešil skupaj s komaj 18-letnim Srbom Dušanom Avdićem. Ta je krivdo že priznal ter bil obsojen na pet let zapora in pol.

Seznam očitkov na račun Mehmeda Mahmutovića pa je torej še precej daljši, in če bo spoznan za krivega, se zna zgoditi, da bo kazen še višja od ponujenih mu 17 let zapora in pol. In če bi se denimo izkazalo, da je 7. aprila letos na Povšetovi zagrešil poskus uboja, bi mu grozilo še novih od pet do 15 let. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije