34-LETNIK

Alibi: frizerka pravi, da sta se celo noč ljubila

Ivan Ivanović naj bi ukradel 54.470 evrov in naredil še za 43 tisočakov škode. V Divači je odjeknila eksplozija, vlom v pobeški bankomat se je izjalovil.
Fotografija: Ivan Ivanović očitkov ne priznava. FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
Ivan Ivanović očitkov ne priznava. FOTO: Moni Černe

Na koprskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 34-letnemu Ivanu Ivanoviću, ki je obtožen, da je z najmanj enim neznanim storilcem razstrelil bankomat v Divači, v Pobegih pri Kopru pa ga je poskusil razstreliti.

Krajane je prebudila sredi noči. FOTO: Dejan Javornik
Krajane je prebudila sredi noči. FOTO: Dejan Javornik
V Divači naj bi 16. aprila 2019 s plinom iz jeklenke, cevmi ter uporabo električnih vodov razstrelil bankomat banke Intesa Sanpaolo. Iz bankomata, tako obtožnica, je ukradel 54.470 evrov, ob tem pa naredil še za 43.000 evrov škode. Ob eksploziji so bili namreč poškodovani prostori bančne poslovalnice, stanovanjski balkon in avtomobil, ki je bil parkiran v bližini banke, zato mu tožilstvo poleg kaznivega dejanja velike tatvine očita še povzročitev splošne nevarnosti. Izdal ga je DNK, ki so ga našli na traku, obdanem z žico.

Dva meseca pozneje naj bi bil Ivanović spet na delu. V noči na 15. junij lani naj bi poskusil vlomiti v pobeški bankomat iste banke. Eksplozije sicer ni bilo, je pa pri poskusu vlomne tatvine z izvijačem poškodoval loputo bankomata. Znova ga je izdal DNK, ki so ga policisti našli na izvijaču.

DNK storilca so policisti identificirali prek prümske pogodbe z Nizozemsko, ki zagotavlja izmenjavo informacij med organi, odgovornimi za preprečevanje in preiskovanje na območju držav članic Evropske unije. Ivanovića, državljana Srbije in Bosne in Hercegovine, so 19. januarja letos prijeli ob vstopu v Slovenijo, na počivališču pri mejnem prehodu Pince.

Za sabo pustil biološke sledi

Policijska preiskava je pokazala, da so delci leteli v 30-metrskem krogu. FOTO: Dejan Javornik
Policijska preiskava je pokazala, da so delci leteli v 30-metrskem krogu. FOTO: Dejan Javornik
Ivanovića naj bi s kaznivimi dejanji povezovale tudi fotografije, najdene v njegovih dveh mobilnih aparatih, in navigacijska naprava, ki so jo zasegli iz avtomobila, ki ga je uporabljal. Kljub biološkim sledem, ki so jih našli na lepilnem traku na žici v Divači in na izvijaču v Pobegih, za katere je strokovnjakinja iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija povedala, da v prvem primeru nedvomno pripadajo Ivanoviću, v drugem pa najverjetneje, Ivanović kaznivih dejanj ni priznal. Še več, po izpovedi priče obrambe sodeč, Ivanovića sploh ni bilo v Sloveniji. 34-letna Srbkinja, ki živi v Italiji, je povedala, da je bil Ivanović na dan vloma v divaški bankomat pri njej v Italiji: »K meni domov je prišel 15. aprila pred polnočjo in ostal do 16. aprila, do šestih zjutraj,« je dejala poklicna frizerka, ki živi v Ferrari, mestu na severu Italije, ki je od Divače oddaljeno dobrih 270 kilometrov. Na vprašanje državne tožilke, kaj sta delala pri njej, je dejala, da sta se vso noč, od takrat, ko je prišel, do njegovega odhoda, ljubila in ljubkovala. Z njim da ni več v dobrih odnosih, je dodala, saj je ugotovila, da je imel poleg nje še zaročenko. »Na sodišče sem prišla, ker je bil njegov odvetnik prijazen,« je dejala.


Za 14. in 15. junija, ko so poskušali vlomiti v pobeški bankomat, mu je alibi poskusil zagotoviti 53-letni italijanski samostojni podjetnik: »Ivanovića poznam iz Milana, ko je z znancem prišel v moje skladišče. Prišla sta 14. junija okoli enajstih zvečer. Takrat je od mene kupil USB-ključke, monitorje in računalnike. Potem smo odšli skupaj na kebab in v lokal, kjer smo ostali skupaj do 15. junija, do približno treh zjutraj,« je pričal.  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije