MORIJA NA CESTI

Na Dunajski moril 33-letni Jan

Objavljeno 13. marec 2019 12.13 | Posodobljeno 13. marec 2019 11.54 | Piše: Boštjan Celec

Ljubljanski preiskovalni sodnik dal pripreti Mariborčana. Zagrešil je petkovo nesrečo na Dunajski cesti, v kateri sta umrla pešca.

Triintridesetletni Jan Korošec je od sobote v priporu.
LJUBLJANA – Domnevnega povzročitelja tragedije na Dunajski cesti v Ljubljani so policisti iz prostorov za pridržanje privedli pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča, ki ga je po zaslišanju brez omahovanja poslal v pripor.
image
Triintridesetletni Jan Korošec je od sobote v priporu.

Ker je bil 33-letni voznik osebnega avtomobila ob nesreči popolnoma pijan, je eden od razlogov za tak ukrep zagotovo tudi ponovitvena nevarnost. In kdo je osumljen, da je na prehodu za pešce usodno zbil nič hudega sluteča Milana Đukića in Miča Jozića? Po naših informacijah gre za Jana Korošca, 33-letnega Mariborčana z začasnim prebivališčem v Ljubljani.


Z 2,10 promila ubil dva


Kot dežurna odvetnica je prevzela zastopanje mladega Štajerca, nam je potrdila Anka Oražem Kenda, vendar pa še ni bila pripravljena spregovoriti o tem, ali in kako se je klient zagovarjal na zaslišanju in ali je že v tej zgodnji fazi postopka nemara priznal krivdo.
image
Prehod sta prečkala pravilno, pri zeleni luči. FOTO: DEJAN JAVORNIK

O prometni nesreči na prehodu za pešce na Dunajski cesti proti Vilharjevi cesti s pobegom povzročitelja je ljubljanski Operativno-komunikacijski center (OKC) obveščal nekaj minut po eni uri zjutraj. Po prvih ugotovitvah preiskovalcev je 33-letnik s stalnim prebivališčem v mariborski Regentovi ulici vozil po levem pasu iz smeri Bavarskega dvora proti Linhartovi cesti.
image
Sveči za mrtva pešca FOTO: DEJAN JAVORNIK

Pri križišču z Vilharjevo cesto ni upošteval rdeče luči na semaforju, z njegove leve strani pa sta okrog 0.40 prehod pravilno prečkala 64-letni moški s prebivališčem na Planini pri Postojni in 53-letni državljan Bosne in Hercegovine z začasnim prebivališčem na Vojkovi cesti v Ljubljani.
Kako silovito je passat trčil v pešca, priča podatek, da ju je odbilo 50 metrov naprej.

Hitrost je bila verjetno veliko večja od dovoljene (60 kilometrov na uro), saj je voznika, ki je izgubil nadzor nad vozilom, zaneslo v levo čez robnik na zelenico med voziščema in je tam po nekaj desetih metrih še vedno bil dovolj hiter, da je podrl drog javne razsvetljave.

Voznik je nato sprejel še eno v vrsti popolnoma napačnih odločitev. Namesto da bi ustavil in poskušal pomagati človekoma, ki ju je zbil, je pritisnil na plin in odbrzel v smeri Črnuč, torej je pobegnil s kraja nesreče. Policijski inšpektor Refik Hodžić z ljubljanske policijske uprave je dejal, da so po nesreči na številko 113 prejeli več klicev občanov, ki so jih obveščali o dogajanju, prav tako so jim sporočili lokacijo voznika, ki se je po nesreči ustavil za Bežigradom in so ga videli, ko je izstopil iz avta.
Ni še znano, ali in kako se je zagovarjal ter ali je priznal krivdo.


Tako so na voznikovih rokah že dve minuti pred eno zjutraj v Bratov Čebuljev ulici zažvenketale lisice, alkotest pa je pokazal, da ima v sebi 1,01 mg/l alkohola, kar je po starem 2,10 promila.
 

Delo za izvedence


Triinpetdesetletni Mičo Jozić je umrl na kraju nesreče. O njem smo od prijatelja, ki mu je prišel na kraj tragedije prižgat svečko, izvedeli, da v Sloveniji naj ne bi imel sorodnikov, da izhaja iz Krupe, nekoč je delal za Gradis, nazadnje je pomagal v gostilni Keršič. Štiriinšestdesetletnega Milana Đukića pa so reševalci hudo ranjenega odpeljali v klinični center, kjer so okrog pol tretje ure zjutraj razglasili njegovo smrt.

Nekaj ur pozneje na Planini njegovih svojcev ni bilo doma, smo pa od krajanov izvedeli, da ni živel v tem kraju, ampak sta se tja priselila njegova nekdanja žena in sin. »Bil je zelo prijazen in komunikativen človek. To, kar se je zgodilo, je res grozno. Težko dojamem, da ga kar ni več,« je dejal domačin.
1,01
mg/l alkohola so mu namerili ob prijetju.


Korošec je torej v priporu. Osumljen je kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, za kar je zagrožena kazen zapora do 12 let. Odredili so mu tudi strokovni pregled za ugotavljanje prisotnosti mamil in drugih psihoaktivnih snovi. Neuradno nam je vir blizu preiskave potrdil, da voznik passata ni bil le pijan, ampak tudi pod vplivom mamil. Triintridesetletniku so zasegli štiri zavitke z belo prašnato snovjo, za katero sumijo, da gre za kokain. Vsekakor pa bodo že v sodni preiskavi imeli precej dela sodni izvedenci, ki bodo med drugim ugotavljali dejansko stanje na semaforjih in hitrost passata v trenutku trčenja v pešca.

Pristojni organi po prvih zbranih obvestilih Jana Korošca doslej naj še ne bi obravnavali zaradi kaznivih dejanj ali prekrškov, vsekakor pa bo treba že v preiskavi vpogledati tudi v kazenski in prekrškovni list ter se prepričati, ali sta zares prazna. Korošec je sicer dolgo živel v Ljubljani, kjer je tudi delal: potem ko je poplačal dolgove s svojega zaprtega s. p., naj bi si nedavno uredil zaposlitev.
Rojen avgusta 1985
Na družabnem spletnem omrežju facebook smo odkrili profil Jana Korošca. Čestitke ob rojstnih dnevih se ujemajo z datumom rojstva domnevnega povzročitelja petkove prometne nesreče z dvema mrtvima pešcema na Dunajski cesti: 22. avgust. Jan Korošec je bil rojen leta 1985.


Njegovi bližnji ga opisujejo kot mirnega in neagresivnega človeka; preseneča jih tudi Koroščeva hitra vožnja. A dejstva bodo presojali na sodišču, kjer bodo tudi do potankosti znane podrobnosti tragične nesreče. 
Deli s prijatelji