SPREMEMBA KAZNI

Tičevemu morilcu zvišali kazen

Objavljeno 11. oktober 2018 07.05 | Posodobljeno 15. oktober 2018 08.18 | Piše: Boštjan Celec

Spremenjena kazen za smrt igralca. Stefan Cakić bo v zaporu leto in pol dlje.

Cakića bo vest o strožji kazni doletela na Dobu. FOTO: Marko Feist
LJUBLJANA – Pritožbeni senat je na nedavni seji zapečatil usodo morilca igralca Gašperja Tiča. Kakšna je odločitev, uradno še ni znano. Dvaindvajsetletni Stefan Cakić je bil na prvostopenjskem sodnem procesu zaradi lanskega uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti obsojen na osem let in pol zapora, po naših neuradnih informacijah pa je pravnomočna sodba strožja.

Tožilstvo za 12, obramba za šest

Okrožna kazen »je absolutno prenizka, premila in nepravična«, je višje sodnice nagovorila tožilka Tamara Gregorčič, saj je za Cakića predlagala 12 let zapora. Preveč olajševalnih okoliščin naj bi za obtoženega upoštevalo prvostopenjsko sodišče; da je bil denimo ob storitvi dejanja relativno mlad, pozabilo pa na to, da je že pri 18 letih odšel v tujsko legijo, kjer so po njenem prepričanju Cakića spremenili v stroj za ubijanje.

8 let in pol bi bila premila kazen za Cakića.

Na drugi strani je sedel Cakićev zagovornik, odvetnik Gorazd Fišer. Glede klienta v legiji ji je ugovarjal, da je tja odšel iz mladostnega, nezrelega in infantilnega avanturizma, kmalu pa naj bi spoznal, da to ni zanj, zato je dezertiral. Po Fišerjevem mnenju je okrožno sodišče klienta obsodilo odločno prestrogo, saj naj bi prezrlo, da se je v stanovanju med njim in Tičem dogajalo nekaj, zaradi česar naj bi se počutil ogroženega. Obregnil se je tudi ob sodno prakso o izrečenih kaznih za bistveno zmanjšano prištevne morilce. »Edini primer, ki mi zdaj prihaja na misel, je prepir skupine dveh mlajših fantov, med katerim je 20-letnik večkrat zabodel mladega fanta, ki ga je izzival, in bil pravnomočno obsojen na šest let zapora.«

Cakića na sejo z Doba, kjer je že na predčasnem prestajanju kazni, pred višje sodnice ni bilo. Prek odvetnika jim je sporočil, da popolnoma zaupa v njihovo delo.

image
Primer uboja Tiča je dobil pravnomočni sodni epilog. FOTO: Jože Suhadolnik

Alijana Ravnik, Milena Jazbec Lamut in Alenka Gregorc Puš pa naj bi se bolj kot z obrambo strinjale z organi pregonov storilcev kaznivih dejanj in Cakiću kazen zvišale na 10 let zapora. Zgodba z njihovo sodbo sicer ni nujno popolnoma zaključena, še vedno namreč obstaja izredno pravno sredstvo; zahteva za varstvo zakonitosti pri vrhovnem sodišču.

Cakić je krivdo za smrt 44-letnika priznal že pred velikim kazenskim senatom okrožnega sodnika Cirila Keršmanca, toda pripomnil, da bi priznanje uboja pomenilo, da si je želel »gospodove smrti«, česar pa naj si ne bi. Izgovarjal se je na izgubo spomina oziroma na dogodke v stanovanju, ki naj bi se mu prikazovali kot v slikah. »Zbudil sem se v nekem prostoru, gol in z občutkom nemoči, velike bolezni, mučenja, spolnega zlorabljanja. Imel sem občutek, da me je slekel in da me spolno nadleguje. Ne vem pa, ali se me je sploh dotikal. Bil sem močno prestrašen, občutil sem bolečino, izgubo dostojanstva, želel sem si umreti. Kot bi neki demoni prišli vame.«

Če bo odsedel celotno kazen, bo spet na prostosti leta 2027, ko mu bo 31 let.

Ob koncu mučnega sodnega procesa ga je senat spoznal za krivega ter mu torej prisodil osem let in pol zapora, pri čemer se je sodnik skliceval na študijo o 506 umorih in ubojih na Slovenskem po osamosvojitvi, izrečene kazni za uboje v bistveno zmanjšano prištevnem stanju pa naj bi se glasile ravno okrog osmih let zapora.

Smrtni zamahi z nožem
Obtožen je bil, da je 18. junija lani pod vplivom kokaina in alkohola v stanovanju 44-letnega igralca tega s kuhinjskim nožem dolžine 33 centimetrov večkrat zabodel v vitalne dele telesa, bilo je 17 vbodnih ran in obrambnih ureznin, dva vboda pa sta bila smrtna, saj sta predrla pljuča. Po dejanju se je Cakić stuširal, odšel iz stanovanja in bližnjega trgovca zaprosil, naj pokliče policiste. Če pa bi takoj po dejanju poklical reševalce, bi imel Tič po mnenju strokovnjakov možnosti, da bi preživel.

Tožilka je opozarjala, da je tako sklicevanje napačno, saj naj bi se študija nanašala tudi na obdobje, ko je bilo pri nas uzakonjenih do največ 20 let zapora (zdaj 30) in ko so se za krvne delikte izrekale nižje sodbe. Odvetnik Fišer pa se je celo spraševal, ali je bilo to, kar je zagrešil njegov klient, sploh uboj, in se poigraval z mislijo, ali ni šlo za milejše kaznivo dejanje zoper življenje in telo: uboj na mah ali povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. Višje sodišče pa se očitno strinja, da je šlo za uboj in da je za zmanjšano prištevnega mladeniča iz Zaloga primerno, da zaradi smrti v javnosti priljubljenega Tiča odsedi polno desetletje.

S pristojnega tožilstva so nam sicer v začetku tedna odgovorili, da sodbe pritožbenega sodišča še niso prejeli, enak odgovor je bil včeraj tudi Fišerjev. 
Deli s prijatelji