Za ubita kolesarja bi milo kazen

Priča ni videla srnjaka, ki naj bi skočil pred avto Janeza Trunklja. Temu se zdi predlaganih osem let zapora in pol preveč.
Fotografija: Tudi Janez Trunkelj bi rad čim prej končal sojenje, a ne bi previsoke kazni. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Tudi Janez Trunkelj bi rad čim prej končal sojenje, a ne bi previsoke kazni. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Nobenega srnjaka ali srne nisem videl. Tudi druge živali ne, sploh pa v bližini ni gozda. Sem pa zaznal, da je avto pred nesrečo pripeljal hitro, pravzaprav je priletel, zapeljal je na robnik, od tam pa ga je odbilo v jekleno varnostno ograjo in zaneslo. Tik pred trkom sem še videl dva kolesarja, po nesreči pa ju ni bilo več na cesti. Vse se je odvilo v trenutku,« se je dogodka izpred štirih let in pol, zgodilo se je v soboto, 11. julija 2015, spominjal Jože T. iz Velike Loke, ki je šel tisto dopoldne peš po vzporedni cesti, ravno v času tragične prometne nesreče.
V silovitem trčenju sta umrla Andreja Križaj in nekdanji olimpijec Bojan Udovič. Foto: Drago Perko
V silovitem trčenju sta umrla Andreja Križaj in nekdanji olimpijec Bojan Udovič. Foto: Drago Perko

V njej sta tragično umrla dva kolesarja, 46-letna Andreja Križaj iz Preddvora in 57-letni Bojan Udovič s Prebačevega. Pot nič krivih kolesarjev, ki sta pravilno peljala po nekdanji hitri cesti med Trebnjem in Velikim Gabrom, se je končala pri Korenitki zaradi pijanega in objestnega voznika, takrat 24-letnega Janeza Trunklja iz Zagorice pri Dobrniču, ki je noč preživel na veselici v Dobrniču, zjutraj pa je bil še vedno pod vplivom alkohola namenjen do prijatelja v Velikem Gabru.

Za družinami pokojnih so peklenska štiri leta in pol. Leta, polna žalosti. A rane bi bile vsaj nekoliko manj boleče, če jih ne bi vedno znova odpiralo dogajanje na sodišču. Čeprav gre za res hudo nesrečo, ta še ni dobila sodnega epiloga. Jasno je namreč, da je tožilstvo s predlogom kazni za kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu daleč od pričakovanj Trunklja in njegovega zagovornika Benjamina Peternelja. Višja državna tožilka Nada Črnugelj je namreč odločna, na predobravnavnem naroku je v zameno za priznanje ponudila 8 let zapora in pol. Tudi včeraj pred sojenjem, na katerem se je zvrstilo več prič, sta tožilka in zagovornik poskušala doseči dogovor, a očitno sta pri predlagani kazni še vedno daleč vsaksebi.
 

Hotel je sneti registrske tablice


Ne gre namreč spregledati več za Trunklja obremenilnih dejstev. V času povzročitve prometne nesreče je bil pijan, napihal je kar 1,8 promila. Tik pred nesrečo, ki je zahtevala smrt dveh kolesarjev, je povzročil prometno nesrečo z gmotno škodo, ko je izsilil prednost pred drugim avtomobilom in je, namesto da bi ustavil, pobegnil. In ravno ta beg je bil dva kilometra stran usoden za kolesarja. Menda naj bi po nesreči, ko je z avtom zapeljal po travniku proti gozdu, poskušal celo s svojega avtomobila sneti registrske tablice.


Po kar treh predobravnavnih narokih se je konec lanskega leta le začelo sojenje, a takrat je bil Trunkelj sila redkobeseden. Pravzaprav se je skliceval na izjavo, ki jo je dal v preiskavi, in sicer da je, ko je peljal po cesti od Trebnjega proti Velikemu Gabru, pred njega nenadoma skočil srnjak. Odreagiral je instinktivno, sunkovito je zavil, takrat pa ga je zaneslo in avta ni mogel več obvladati. Je pa dodal, da ga je nesreča močno prizadela in je moral tudi sam poiskati pomoč psihiatra.

Le nekaj minut po trku se je na kraj nesreče pripeljal Klemen Š. iz Trebnjega. Pogledal je, ali lahko kaj pomaga, a takoj je bilo jasno, da kolesarjema ni pomoči. »Videl sem tudi obdolženega, ki si je ogledoval kraj nesreče in jokal,« je povedal, policist Danijel P. pa je dejal, da je bil Trunkelj v šoku, zaznati je bilo močan vonj po alkoholu.

Tokratne obravnave so se udeležili tudi svojci žrtev: Andrejin oče Andrej Krč in njen mož Milan Križaj ter partnerica pokojnega Bojana Nuša Zadražnik. Milan in Nuša sta bila v skupini kolesarjev, ki se je tiste sobote odpravila z Gorenjske v Belo krajino. Čeprav sta se s kolesom v skupini tik pred nesrečo peljala mimo kraja trka, nista videla nobene divjadi, zato sta razočarana in zgrožena nad izgovori, ki jih išče povzročitelj nesreče, namesto da bi prevzel krivdo nase, sprejel kazen in si tudi tako olajšal breme, ki ga nosi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije