TRAGEDIJA

Za Aljaža usodno drevo ob cesti

Objavljeno 23. avgust 2019 12.31 | Posodobljeno 23. avgust 2019 12.31 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

V sredo približno ob pol polnoči je na cesti ugasnilo mlado življenje. Maturant se je vračal s počitniškega dela, jeseni bi postal študent.

BIZELJSKO, BREŽICE – Le trenutek nepazljivosti je dovolj, da se v prah sesuje vse; vsi upi, načrti in hrepenenja, da v delčku sekunde ugasne življenje. Najbolj boli, ko se tako nepričakovano konča življenje, ki se je šele dobro začelo, ki je začelo postavljati prve temelje na poti v samostojnost in odraslost. Žal moramo znova poročati o tragični prometni nesreči. Umrl je Aljaž Premelč iz Bračne vasi pri Bizeljskem.

image
Zelo rad je fotografiral. FOTO: Družinski arhiv
Pred manj kot mesecem je dopolnil 19 let. Bil je poln načrtov, letos je uspešno končal ekonomsko šolo v Novem mestu, smer medijski tehnik. Ker je vedel, kaj si želi početi v prihodnje, se je vpisal na naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljano, smer grafična in medijska tehnika. Preden bi oktobra postal bruc in začel nabirati novo znanje, je nameraval malo zaslužiti.

image
Aljaž je letos maturiral z odličnim uspehom. FOTO: Družinski arhiv
Počitniško delo si je našel v Termah Čatež, pravzaprav je cele počitnice delal, in tudi v sredo popoldne je bil tam, delo pa je zaključil ob enajstih zvečer. Takoj se je odpravil domov: do Brežic, proti Župelevcu in Bizeljskemu do domače vasi. A žal se je njegova pot tragično končala že pred Župelevcem, pol ure pred polnočjo. Ovinkasta cesta skozi gozd je znana kot nevarna, ne le zato, ker prav tam, kjer se je zgodila nesreča, nekoliko visi, tudi zato, ker je zelo prometna, močno jo obremenjujejo številni tovornjaki, poleg tega so bankine precej ostre.

»Pred naseljem Župelevec je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Voznik se je v nesreči tako hudo poškodoval, da je takoj umrl. Okoliščine nesreče policisti še preiskujejo, po zaključeni preiskavi pa bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo,« so o nesreči med drugim poročali s Policijske uprave Novo mesto.

Ovinkasta cesta skozi gozd je znana kot nevarna, prav tam, kjer se je zgodila nesreča, tudi nekoliko visi.

Na cesti je nekaj sledi zaviranja, prav tako na travi ob bankini, škoda octavia, ki jo je vozil Aljaž, pa je končala pod cesto, v drevju, sledi so vidne na treh drevesih, avto naj bi, ko ga je zaneslo s ceste, s streho trčil v eno od dreves.
 

Prijazni odličnjak


Bolečina Aljaževih staršev, brata in sestre je neizmerna, nesreča je pretresla tudi Brežice in okolico. Dobrovoljnega fanta, polnega življenja in načrtov, so poznali številni, novica o Aljaževi smrti pa odmeva tudi po Dolenjski, saj je šolo obiskoval v Novem mestu. Sošolci so v šoku.

»Julija je na medijski šoli maturiral z odličnim uspehom, rad se je ukvarjal predvsem s fotografiranjem in snemanjem. Njegovo znanje in sposobnost ter odlično obvladanje tujih jezikov potrjuje to, da se je v tretjem letniku udeležil prakse v tujini, v Dublinu na Irskem. V razredu je bil najbolj znan po tem, da je bil med nami ravnateljici najbolj pri srcu. Na fakulteti, kamor se je vpisal, je želel še naprej razvijati svoje sposobnosti na grafičnem področju. Tam naj bi živel še z drugimi sošolci iz srednje šole, saj je bil z vsemi zelo povezan. Bil je zelo prijazen in vedno je rad pomagal, nam pa bo najbolj ostal v spominu kot oseba, ki nas je s svojim smislom za humor vedno nasmejala,« je o Aljažu zapisala njegova sošolka Tjaša Gorenc in dodala, da so ga od nekdaj zelo zanimale računalniške igrice, rad jih je igral, a še raje se je ukvarjal s psi.

7 ljudi je letos umrlo na cestah PU Novo mesto.

»Psi so njegove najljubše živali, to smo vedeli vsi. Na njegovem telefonu si vedno našel slike psov, ki jih je rad delil z drugimi. Dneve je večinoma preživljal s prijatelji, naj bo to na kavi ali na bazenu, vedno je bil pripravljen za druženje. Žalostna novica je pretresla vse sošolce. Ne moremo verjeti, da je lahko življenje tako kruto. Aljaž je bil naš dobri prijatelj, radi smo ga imeli in nikoli nismo pomislili, da ga bomo tako hitro izgubili. Vedno bo živel v naših mislih in radi se bomo spominjali vseh veselih skupnih dni. Sočustvujemo z njegovo družino in jim izrekamo sožalje,« je v imenu sošolcev zapisala Tjaša. 
Deli s prijatelji