Predstavitvena informacija
PROSTITUCIJA

Za 50 evrov hoteli, da se jim rit poliže

Objavljeno 28. januar 2018 16.18 | Posodobljeno 28. januar 2018 16.18 | Piše: Boštjan Celec
Biljana Bažika dajala streho nad glavo madžarskim prostitutkam Ker pa jim je jemala pol zaslužka, bo Lendavčanka sedela 4 leta
Krebs Danijel, Bažika Biljana, Juretić Damir, - 25.01.2018 – sojenje Danijelu Krebsu, Damirju Juretiću in Biljani Bažika, ki jim tožilstvo očita več kaznivih dejanj trgovine z ljudmi z zlorabo prostitucije

Ljubljana - Kako nasprotujoča si mnenja o tem, ali prostitucija sploh spada v svet kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, imajo tožilci in odvetniki, se je izkazalo tudi v zaključnih besedah v zadevi Bažika. »Biljana Bažika je bila prištevna, izkoriščala je prostitucijo v ekonomskem smislu in v medčloveških odnosih. Do oškodovank je delovala kriminalno in izkoriščevalsko,« je bil odločen specializirani tožilec Jože Levašič. Njena odvetnica Lucija Šikovec Ušaj pa je protestirala, da klientka sploh ni zagrešila kaznivega dejanja: »Pravo trgovino z ljudmi te dni spremljamo prek medijev. Gre za Tajvance, ki so jih imeli zaprte, brez telefonov, enkrat tedensko so lahko klicali domov, a pod nadzorom. In še takrat so lahko razlagali le, kako jim je dobro.«

Prostitucija je pri nas, resnici na ljubo, legalna, toda le če dekleta in žene (ali moški) prostovoljno prodajajo svoje telo. Če pa jih v to kdo prisili, lahko vse skupaj kar hitro postane trgovina z ljudmi. In tudi 42-letno Lendavčanko Bažikovo je tožilstvo posadilo na zatožno klop kot šefico kriminalne združbe, ki naj bi novačila revne in brezposelne mlade Madžarke ter jim obljubljala bajen zaslužek. Nastanila jih je v dveh ljubljanskih ter v enem mariborskem in enem koprskem stanovanju. Kot trdi Levašič, so se morale prostituirati vse dni v tedni najmanj 10 ur na dan. Za pol ure seksa so morale strankam zaračunavati po 50 evrov, za polno uro 80, polovico od prisluženega denarja so morale dajati Bažikovi.

Da sta ji pri nečednih poslih pomagala s prevozi deklet iz Madžarske v Slovenijo, sta bila obtožena Danijel Krebs iz okolice Maribora in Hrvat Damir Juretić. Pomenljiv je bil eden od telefonskih pogovorov Bažikove in Krebsa, ki priča, da Prekmurka očitno ni imela dobrega mnenja ne o dekletih ne o njihovih strankah. Prve naj ne bi dovolj skrbele za higieno: »Rjuha je bila vidno umazana. Če to opazim jaz, opazijo tudi gostje, ki prihajajo.« Stranke pa je imela za paciente in bolnike ali kar za gnoje. »Nekateri bi celo brez zaščite, čeprav je na internetu označeno, da se dela le z zaščito. Za 50 evrov, da jim dobesedno rit poliže.«

Biljaninih žrtev naj bi bilo 10, čeprav je tožilstvo prepričano, da jih je bilo celo več kot 25, po večini naj bi šlo za madžarske Rominje.

Tožilec je za Lendavčanko predlagal precej visoko zaporno kazen, 10 let in pol zapora, ter stransko denarno kazen v višini 18.000 evrov.

Kot mati in prijateljica?

Obramba Bažikove se strinja, da se je v stanovanjih dogajala prostitucija, vztraja pa, da deklet ni nihče silil, saj so že vnaprej vedele, kaj bodo počele. Bažikova, ki naj bi za Madžarke skrbela skoraj po materinsko, pa pravi: »Obtožbe o izkoriščanju niso resnične. Z večino deklet sem še vedno prijateljica in večina se jih še vedno prostituira. Ena je tudi pričala, da je imela prostitucijo za hobi. Delala je iz užitka in finančne koristi.«

Krebs in Juretić sta torej že prej priznala prevoze deklet, vendar pa pravita, da tega nista počela po naročilu Bažikove, ampak so ju zaprosile same. Za Juretića (opravil je sedem prevozov) je tožilstvo predlagalo kazen dve leti in pol pogojnega zapora, za Krebsa pa pol leta pogojnega zapora, saj naj bi opravil le en prevoz.

Zadnje besede v tej prostitucijsko-sodni zgodbi so kajpak pripadle ljubljanski okrožni kazenski sodnici Barbari Črešnar Debeljak. Njen senat je ocenil, da v zgodbi o dekletih z delovnimi vzdevki Jessica, Rosemarie, Nicole, Lolita, Evelyn, Samanta, Meli, Maja, Neli in Emanuela res ni šlo za trgovino z ljudmi, saj se z Madžarkami ni razpolagalo kot z blagom, jih torej novačilo, kupovalo, razpolagalo z njimi in jih prodajalo.

Ker pa je Bažikova z njimi služila in jim jemala pol zaslužka, je zagrešila milejše kaznivo dejanje iz sveta prostitucije, to je zloraba prostitucije. Obsojena je na štiri leta zapora in 4000 evrov denarne kazni, soobtožena Juretić in Krebs pa sta celo oproščena, saj ni bilo dokazano, da sta dejanje zagrešila na način, kot trdi tožilstvo.

Tožilec Levašič je po pričakovanjih kar takoj napovedal pritožbo. »Tudi jaz jo napovedujem,« se je kajpak oglasila tudi odvetnica Biljane Bažika. 

 

Ena je pričala, da je imela prostitucijo za hobi, delala je iz užitka in finančne koristi. Ena je pričala, da je imela prostitucijo za hobi, delala je iz užitka in finančne koristi.
Deli s prijatelji