KAZEN ZA MORILCA

Z dvignjenim palcem sprejel 26 let zapora

Objavljeno 15. februar 2019 12.49 | Posodobljeno 15. februar 2019 12.49 | Piše: Aleš Andlovič

Senad Softić je predlani z 28 streli prerešetal Rada Mitrovića. Trdi, da sta se ga hotela njegova bivša žena in umorjeni rešiti.

Senad Softić vedrega obraza tudi na sodišču
MARIBOR – Mirno, kot da ne bodo v naslednjih trenutkih odločili o njegovi nadaljnji usodi, je 54-letni Senad Softić včeraj vstopil v sodno dvorano 127 mariborskega sodišča. Podobno kot dan poprej se mu je tudi tokrat pri srečanju s predstavniki medijskih hiš prikradel nasmešek na obraz, pospremil ga je z mežikanjem.
image
Med prevzemanjem sklepa o podaljšanju pripora.

Sodnica Andreja Lukeš je delovala napeto, ko je brala sodbo morilcu s Titove, kar je vzdevek v Črni gori rojenega možakarja, ki se ga je oprijel. »Za umor 25 let, za povzročitev splošne nevarnosti poldrugo leto in skupaj 26 let zapora,« je bila neizprosna, a s tem sploh ni presenetila, saj je bila tovrstna kazen pri večini poznavalcev pričakovana.
 

Neenotni izvedenci


A le redki so pričakovali, da se bo medijsko odmevni proces, v katerem je obtoženi že na prvi obravnavi priznal krivdo, vlekel leto in poldrugi mesec. Verjetno še dolgo v slovenskem sodstvu ne bo naroka za izrek kazenske sankcije, ki bi potreboval toliko zasedanj. Če bi bilo po volji zagovornice obtoženega, mariborske odvetnice Tanje Kompara, bi bilo skupnih srečanj še več.
image
Po streljanju je pištolo odložil na polico in se predal policistom. FOTOgrafije: Aleš Andlovič

Sodnici je namreč predlagala, da v postopek pritegne še tretjega izvedenca psihiatrične stroke, potem ko se komisija za izvedeniška mnenja medicinske fakultete v Ljubljani in mariborski psihiater Mladen Vrabič niso mogli zediniti glede prištevnosti Senada Softića v času umora. Vrabič je sicer sprva dejal, da je bil obtoženi zmanjšano prišteven, a ne bistveno. Zatem si je kot strela z jasnega premislil in trdil, da je bil bistveno zmanjšano prišteven, kar pa ni bilo mnenje štiričlanske ljubljanske komisije, kjer so trdili, da je bila njegova sposobnost verjetno zmanjšana, a predvsem ne bistveno.

»Hotela (pokojni in nekdanja žena, op. p.) sta se me rešiti in sta hotela zrežirati, da bi me policisti med aretacijo ubili. Ker se to ni zgodilo v hišni preiskavi (ko so pri Softiću doma našli orožje, op. p.), me je zasledoval in mi škodil na drug način. To me je prizadelo, prej je bil moj družinski prijatelj, a zame je bila družina vse, saj sem bil navezan na otroke. Prosil sem ga, naj pusti mene in moje otroke pri miru, pa je bil aroganten in posmehljiv. Name je gledal zviška in počutil sem se ponižanega,« je svoje okrutno dejanje poskušal pojasniti Softić.
27
let zapora je predlagal tožilec.


Da je predlanskega oktobra ravnal v afektu, ko je sredi belega dne in na enem najbolj prometnih križišč v Mariboru z 28 streli prerešetal Rada Mitrovića – ta se je z dvema sodelavcema v avtomobilu vračal iz službe –, ni mogel nikogar prepričati.
 

Moril iz ljubosumja


Kot bi se hotel oprijeti rešilne bilke, je začel sodnici pripovedovati o moškem, ki ga je spoznal v priporu in naj bi mu pričeval grozljive stvari o pokojnem Radu Mitroviću: »Ta človek ga pozna. Ko sem mu povedal, zakaj sem priprt in kako je prišlo do tega, mi je povedal o svoji slabi izkušnji z Mitrovićem. Razlagal mi je, da ga pozna kot arogantnega in nasilnega človeka, saj sta nekaj časa delala v istem podjetju. Opisal mi je dogodek iz lokala, ko ga je Mitrović počakal pred lokalom in bil skrajno nesramen.«

Ko je odvetnica Tanja Kompara zraven te priče predlagala še postavitev izvedenca nevrologa, ki naj bi ugotovil, ali ima obtoženi možgansko okvaro, je vodji mariborskega tožilstva Darku Simoniču prekipelo: »Več kot očitno je, da želi obramba pridobiti čas, da bi minilo toliko časa, da bi obtoženega spustili iz pripora. Lahko bi pobegnil, saj vemo, kje so njegove korenine.«
Plačati bo moral žrtvin pogreb
Ker je (še vedno) brez zaposlitve, je sodišče Senada Softića oprostilo plačila sodnega postopka in stroškov odvetnika. Kljub vsemu bo moral seči v žep, saj je sodišče priznalo premoženjskopravni zahtevek svojcev pokojnega Rada Mitrovića, ki so zahtevali povračilo za izgubo. »Povrniti boste morali 5900 evrov, kolikor so izkazani stroški za pogreb in spomenik, s preostalim zneskom pa smo svojce poslali na pot pravde,« je pojasnila sodnica Lukeševa. Samo z zasebno tožbo pa bosta denar od obsojenega Softića lahko terjala tudi Ermin Jakić in Dragan Blagojević, ki sta z Mitrovićem sedela v avtomobilu v času streljanja. Prvi terja 35.000 evrov, drugi enajst tisočakov.


Obtožbe so se Softića dotaknile, zato je celo nasprotoval predlogu svoje odvetnice, ki je sodnici Andreji Lukeš predlagala odpravo pripora. »Ne strinjam se. Ne želim iz pripora. Tukaj bom počakal. Nikamor ne bom pobegnil,« je kar nekoliko arogantno nadaljeval Softić, na koncu pa se še s kančkom cinizma zahvalil odvetnici, sodnici, policistom in paznikom v zaporu. Tudi za tožilca Simoniča je Senad Softić našel besede: »Zahvaljujem se vam. Pa ne glede na to, kako visoko kazen ste predlagali.«

V zaključnem govoru je Simonič poudaril, da je Senad Softić predlanskega oktobra v Rada Mitrovića izstrelil najmanj 28 krogel, moril pa je iz ljubosumja in hkrati ogrožal še varnost drugih ljudi. »Ogrozil je življenje voznika avtomobila, v katerem je sedel pokojni, in voznice, ki se je v tem trenutku s svojim otrokom peljala mimo,« je še poudaril tožilec Darko Simonič.
Brez obžalovanja
Odvetnica Tanja Kompara je v zaključni besedi apelirala na sodišče, naj »tehtno presodi vse okoliščine pred in med dejanjem« ter da prosi za pošteno in pravično sodbo. Čeprav je med svojim skoraj polurnim zaključnim govorom poudarila, da obtoženi dejanje obžaluje, pa temu ne gre verjeti. Morda zares obžaluje povzročitev splošne nevarnosti, a umora zagotovo ne. To je obtoženi poudaril že večkrat, med drugim, da bi ubil tudi svojo tedanjo ženo (zdaj sta že razvezana), če bi bila tistega dne z Mitrovićem skupaj v avtomobilu.


Na koncu je sodišču predlagal enako visoko kazen kot na predobravnavnem naroku: 27 let zapora. Sodišče mu je prisodilo leto manj, a naletelo tudi na odobravanje Senada Softića, ki je med branjem sodbe besede sodnice glede višine kazni pospremil z dvignjenim palcem. 
Deli s prijatelji