OBDOLŽENI SESTRI

Z avtom nad rubežnika

Mateja in Klavdija Kraševec naj bi poskušali preprečiti rubež. Dejanj ne priznata, tožilec predlagal pogojni kazni.
Fotografija: Klavdija in Mateja Kraševec krivde nista priznali. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Klavdija in Mateja Kraševec krivde nista priznali. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – »Krivde ne priznava,« sta bili na sodišču kratki sestri, 34-letna Mateja in 24-letna Klavdija Kraševec iz Semiča, ki sta morali na zatožno klop novomeške sodne palače sesti zaradi očitkov, da sta poskušali preprečiti rubež, povedano v pravniškem jeziku, da sta torej storili kaznivo dejanje poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Pred slabimi tremi leti sta se namreč pri Klavdiji oglasila rubežnika, saj je Telekomu dolgovala skoraj 800 evrov. Dolg je nameravala poplačati po obrokih, tik pred tem se je namreč zaposlila. Zadnjega avgusta 2015, bilo je popoldne, pa sta na vrata Kraševčevih potrkala pomočnika sodnega izvršitelja Denisa Paternosta, Borut Kveder in Jure Kemperle. Nameravala sta zarubiti Klavdijin avto, tako je bilo tudi zapisano v sklepu ljubljanskega okrajnega sodišča. A Klavdijo je namera uradnih oseb tako razjezila, da je začela vpiti nanju in ju zmerjati, »naj si jebeta mater, da ji dolg odtegujejo od plače in kaj jima ni jasno, pička vam materina, prokleta pedra«. Rubežnika sta Klavdijo pozvala, naj jima izroči prometno dovoljenje, to pa je vzrojilo tudi Matejo.

Rubežnika sta pozneje policistom povedala, da jima je Mateja zagrozila, da ju bo povozila, če bosta poskušala vzeti avto. Eden je kljub temu poskušal z avta odstraniti registrsko tablico, razgreti dekleti pa sta ga začeli tolči z rokami v predel prsi in ga odrinili od avta, drugemu rubežniku, ki je poskušal odstraniti prvo tablico, pa naj bi Mateja namenoma stopila na nogo in ga odrinila, nato pa sedla v avto in namerno zapeljala proti rubežniku, da je ta odskočil. A pri svojih namenih Belokranjki nista bili uspešni, Kveder in Kemperle sta avto kljub uporu zarubila. Tako sta dogajanje doživela rubežnika, Kraševčevi pa očitno drugače, zato bosta to pojasnili na sojenju pred sodnico Betko Šimc.



Višji državni tožilec Srečko Hočevar je sicer na predobravnavnem naroku za obe v primeru priznanja predlagal pogojno kazen, za Klavdijo nekoliko milejšo, saj je še nekaznovana, Mateja pa je bila na pogojno kazen že obsojena zaradi istovrstnega dejanja. Ponudba za Klavdijo je bila 15 mesecev zapora v preizkusni dobi treh let, za Matejo pa leto in pol zapora v preizkusni dobi petih let. Je pa Matejina zagovornica Tjaša Jakljič predlagala sodišču, naj angažira izvedenca psihološke stroke, ki bi ocenil, ali je Mateja glede na osebnostne lastnosti sploh sposobna storiti dejanja, kot se ji očitajo in ali ima normalne odnose do uradnih oseb, temu pa je nasprotoval tožilec, saj ni nikjer nakazano, da bi katera od obtoženih imela osebnostne motnje ali zadržke do uradnih oseb, kvečjemu bi bilo primerno angažirati psihiatra, ki bi ocenil, ali sta imeli v oblasti svoje ravnanje. 

Mateja je že bila obsojena zaradi istovrstnega dejanja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Mateja je že bila obsojena zaradi istovrstnega dejanja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije