OPROSTILKA

Walterja Wolfa oprostili tatvine

Objavljeno 08. januar 2019 15.30 | Posodobljeno 08. januar 2019 17.55 | Piše: Boštjan Celec

Multimilijonar slovenskih korenin pravnomočno oproščen na Hrvaškem. Ima lamborghinija za pol milijona, zakaj bi ukradel 20 tisočakov?

Dajal je milijone, da so se avtomobili vozili v krogu, zakaj bi potem pral denar? FOTO: Arhiv Slovenskih novic
ZAGREB, MARIBOR – Hrvaško vrhovno sodišče je potrdilo oprostilno sodbo županijskega sodišča v Karlovcu, ki je multimilijonarja Walterja Wolfa v ponovljenem postopku oprostilo očitka, da je – po domače zapisano – ukradel 20.000 evrov.
 

Zanj je to drobiž


Večletno dogajanje na hrvaških sodiščih je bilo medijsko razvpito, saj je nekdanji Mariborčan v tej državi veljal za pravo blagovno znamko, rovinjska tobačna tovarna pa je po njem celo poimenovala cigarete. Pred leti so sicer Wolfa v Karlovcu po hitrem postopku spoznali za krivega in ga obsodili na dve leti in pol zapora, a je bila sodba razveljavljena ter vrnjena prvostopenjski sodniji v vnovično odločanje.
image
Dajal je milijone, da so se avtomobili vozili v krogu, zakaj bi potem pral denar? FOTO: Arhiv Slovenskih novic

Tožilci so ga preganjali z obtožbo, da je kot večinski lastnik podjetja Karlovačka industrija obuće naročil direktorju podjetja Ivu Maglici, da proda poslovni prostor v srbskem Valjevu za 23.000 evrov ter da 20.000 evrov kupnine nakaže na njegov zasebni račun, in ne na račun podjetja. Wolf se je pozneje zagovarjal, da se mu ni niti sanjalo, da je takšno nakazilo na Hrvaškem protizakonito, če pa v Kanadi, kjer živi že desetletja, to počnejo vsi; sploh če gre za podjetje, ki ga ima v stoodstotni lasti. V ponovljenem postopku se je celo izkazalo, da je ta denar porabil za izplačila delavcev v tem blokiranem podjetju.

Odvetnik Anto Nobilo po pravnomočni oprostilki dopušča možnost Wolfove mastne odškodninske tožbe proti Hrvaški, in kajpak ne za nekaj piškavih deset tisočakov, merila naj bi se v desetinah milijonih evrov. Tudi Wolf jo je napovedal že prej: »Bojim se, da bo zmešnjava.« Če ne drugi, naj bi vsekakor British American Tobacco tožil hrvaško državo, saj naj bi si ta koncern želel oprati ime, zaščitni znak Walter Wolf.
image
Nekoč je imel v formuli ena svoje moštvo.

Ko je izvedel za obtožbo na svoj račun, je Hrvatom takole sporočal iz Kanade: »Pomagal sem Hrvaški, ljudi sem vozil v Izrael na poslovne sestanke, zastavil sem svoje ime za tobačni brend, in za vse to nisem nikoli vzel denarja. Dejal sem jim le, naj ga raje dajo športnikom. Ali ni neumno, da bi ukradel 20.000 evrov? Ko bi me vsaj obtožili, da sem ukradel 250 milijonov, potem bi se še strinjal, da sem res dober lopov.

Toda dvajset tisoč?! Veste, da vozim lamborghini diablo, ki stane več kot pol milijona dolarjev, imam mercedes S 600, vse je bilo plačano v kešu? Živim na ranču, vrednem 80 milijonov dolarjev, imam pet hiš, teniško igrišče in tisoč glav živine, ki sama zasluži sto tisoč dolarjev. In jaz naj bi tako potreboval denar, da svojemu podjetju ukradem nekaj tisoč evrov? V Kanadi se moji prijatelji temu le smejijo.«
 

Nad župnike, potem nad Wolfa


Walter Wolf je pač znan po tem, da ne štedi svojega jezika. Slovenski specializirani tožilci so ga oktobra letos posadili na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča. Obtožen je pomoči pri pranju 3,6 milijona evrov, ki jih je finska Patria namenila za podkupnine. V tej zgodbi je bil v Avstriji že obsojen njegov dolgoletni poslovni partner iz te države Hans Wolfgang Riedl.
Povedal sem jim, kam si lahko vtaknejo slovensko državljanstvo.


Wolf na predobravnavnem naroku krivde ni priznal: »To je farsa. Ko sem bil mlad, sem zapravil tudi po milijon evrov na mesec, da so se avtomobili vrteli v krogu. Zakaj bi pral denar?« Verjetno je s tem mislil na svoje udejstvovanje v svetu formule ena.
image
V Ljubljani mu zaradi afere Patria niso sodili do konca, saj je odšel v Kanado, pregon pa je sčasoma zastaral. FOTO: MAVRIC PIVK

Obregnil se je ob Slovenijo, ki ga je ravno zaradi afere Patria iskala z rdečo Interpolovo tiralico, na podlagi katere je v Kanadi nekaj časa preživel v izročitvenem zaporu: »Po vojni so se najprej spravili na župnike, potem so se spravili name, ki nisem storil ničesar v tej državi. Izgubil sem tri milijone, ker sem plačeval ljudi, da so lahko delali. To je kriminal.«
ukradenega denarja bi pomenilo, da je dober lopov.


In tudi zoper našo državo je pred časom napovedoval mastno odškodninsko tožbo, oktobra pa je dejal, da si je premislil, saj mora Slovenija po njegovem najprej postati pravna država.
Je državljan Kanade, Nemčije, Hrvaške in Švice, slovenskemu državljanstvu pa, pravi, se je odrekel: »Povedal sem jim, kam si ga lahko vtaknejo.« Omenil je ušesa. 
Deli s prijatelji