NEVARNO

Vzrok eksplozije v Pekarni Grosuplje: malomarnost

Škoda, ki je nastala, je ocenjena na 1,5 milijona evrov.
Fotografija: V požaru v Pekarni Grosuplje novembra 2018 je bilo poškodovanih sedem ljudi. FOTO: Igor Mali, Delo
Odpri galerijo
V požaru v Pekarni Grosuplje novembra 2018 je bilo poškodovanih sedem ljudi. FOTO: Igor Mali, Delo

GROSUPLJE – Kriminalisti policijske uprave Ljubljana so zaključili kriminalistično preiskavo požara, ki je izbruhnil novembra lani v proizvodnji Pekarne Grosuplje.

Pri tem so potrdili, da je zagorelo zaradi eksplozije plina. Ta je nastala zaradi malomarno opravljenega nadzora naprav na utekočinjeni plin. V požaru je nastala velika materialna škoda v višini 1,500.000 evrov.

FOTO: Igor Mali, Delo
FOTO: Igor Mali, Delo

Ugotovili so, da je bila v objektu vgrajena nova plinska napeljava. Pri postopku prvega uplinjanja na instalaciji je prišlo do nenadzorovanega uhajanja plina, saj plinski ventil v kurilnici objekta v času polnjenja plinske instalacije ni bil zaprt in ni zagotavljal tesnosti plinske napeljave. Posledica tega je bilo uhajanje plina v kurilnico, od koder se je razširil po objektu. Iskro, ki jo je sprožila eksplozija plina, je bila najverjetneje povzročena s samodejnim vklopom oljnega gorilnika na peči centralne kurjave.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti so policisti kazensko ovadili fizično osebo. Zaradi ogrožanja varnosti pri delu so ovadili tudi pravno osebo in odgovorno osebo pravne osebe (podizvajalca del).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije