DRZNA TATVINA

Vstopil v odklenjeno hiši in odnesel nekaj tisočakov

Oškodovanec je bil na vrtu, ko so ga okradli.
Fotografija: Policija. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Policija. FOTO: Jure Eržen

IG – V sredo dopoldne so policiste obvestili o drzni tatvini, ki se zgodila dan prej v okolici Iga. Neznani storilec je vstopil v odklenjeno hišo, ko se je oškodovanec nahajal na vrtu, in odtujil več tisoč evrov gotovine. Policisti o okoliščinah kaznivega dejanja še zbirajo obvestila.

Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. »O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo do njihovih domov in jih ogovorijo,« ob tem opozarjajo pri policiji in dodajajo, da so žrtve predvsem starejši občani.

Zamotijo žrtev

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci, ki v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo, so običajen potek takih tatvin opisali pri policiji.

Kaj storiti?

Občanom policija svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, četudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske oznake vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije