SREDI CESTE

Voznika, ki je ubil Petra, ne bodo nikoli našli

Petra Pungartnika, ki je hodil po sredini ceste, pred točno štirimi leti zbil avto. Voznika, ki ni ustavil, niso nikoli izsledili, niti se ni oglasil policiji.
Fotografija: Peter Pungartnik Foto: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Peter Pungartnik Foto: Osebni arhiv

MOVŽE PRI MISLINJI – Pojutrišnjem bodo pretekla štiri leta, odkar je domačin, 49-letni Mislinjčan Peter Pungartnik, sredi noči in kar po sredini ceste, ene najbolj prometno obremenjenih med Velenjem in Mislinjo, hodil proti domu. A do hiše, v neposredni bližini, tik ob cesti, nikoli ni prišel. Prometni policisti Policijske uprave Celje so bili o nesreči, ki se je zgodila v Movžah, tik pred Mislinjo, obveščeni šele, ko jih je poklical voznik, ki je na cesti naletel na negibnega pešca. Pozneje se je izkazalo, da gre za domačina, 49-letnega Petra Pungartnika, ki naj bi že prej mahal in tudi ustavljal vozila.

Niti s posnetki kamer si niso mogli pomagati

O tem je policiste obvestil eden od voznikov, z namenom, da bi ti ukrepali in ga posvarili pred početjem. Ko je na kraj dogajanja prispela patrulja, pa je sredi ceste že ležal povoženi pešec, tako so sklepali, da gre zelo verjetno za isto osebo, ki je prej že povzročala težave drugim voznikom. Ko so policisti prispeli na kraj nesreče, so videli, da Pungartniku ni več pomoči. O vozniku, ki naj bi ga povozil, prav tako ni bilo ne duha ne sluha. Odpeljal je, ne da bi mu ponudil pomoč. Policistom ni preostalo drugega, kot da začnejo iskati povzročitelja. Kar nekaj časa so prek medijev pozivali vse, ki bi kar koli vedeli in pomagali pri izsleditvi voznika, naj se oglasijo na najbližjo policijsko postajo. A brez uspeha. In tako je še danes. Kot nam je potrdil Božidar Pezdevšek, vodja Operativno-komunikacijskega centra Celje, ki trenutno skrbi tudi za stike z mediji, voznika do danes niso izsledili. »V zvezi s prometno nesrečo, o kateri povprašujete, je bila z namenom, da bi izsledili povzročitelja, načrtovana in izvedena vrsta nalog. Obvestila so policisti zbirali tako na terenu, pregledali so posnetke videonadzornih kamer, ki so na večjem bližnjem parkirišču proti Mislinji. A nam kljub temu žal do danes povzročitelja še ni uspelo izslediti,« je povedal Pezdevšek.

Treniral smučarske skoke

Očitno niti krivca ni zapekla vest, da bi se policistom javil sam. Četudi je zelo verjetno, da ga, če bi to storil takoj po nesreči, ne bi doletela kakšna usodna kazen. Če sploh kakšna, glede na to, da je Pero, kot so ga klicali domačini, res kolovratil po sredini ceste, povrhu pa je bil zelo verjetno oblečen v temna oblačila. Seveda tega ne bi počel, če ne bi bil opit. Četudi so za Perove težave domačini dobro vedeli in ga takšnega, kakršen je bil, sprejeli, so bili enotnega mnenja, da si takšne smrti zagotovo ni
Voznik je pripeljal po tem klancu in zbil pešca. Foto: Mojca Marot
Voznik je pripeljal po tem klancu in zbil pešca. Foto: Mojca Marot
zaslužil. »Lastne družine si nikoli ni ustvaril, oče in mama sta mu umrla že pred leti. Menda pa je imel hčerko, ki bi lahko bila stara nekaj čez 20 let, a že dolgo naj ne bi imela nobenih stikov,« nam je pripovedoval eden od Mislinjčanov, ki je Petra zelo dobro poznal. Menda je kar dve desetletji v Mislinji treniral tudi skoke, saj imajo Mislinjčani, kot je znano, lepo in urejeno skakalnico. To nam je takrat potrdil tudi Drago Tisnikar, ki je povedal še, da sta s Petrom smučarske skoke na skakalnici skakalnega kluba trenirala skupaj. In to kar 20 let. Družila sta se po treningih. Kot velika ljubitelja smučarskih skokov sta se pogosto odpravila v našo Planico, kjer je Peter zelo užival ob spremljanju tako skokov kot poletov, nam je pripovedoval Tisnikar.



Dejansko pa neraziskanih ostane zelo malo prometnih nesreč, ki se zgodijo s smrtnim izidom, četudi je pobegov kar nekaj. Povzročitelj se neredko prej ali slej sooči s slabo vestjo in se na policijsko postajo javi sam. Če se ne, pa so največkrat poškodbe na vozilih tiste, ki privedejo do povzročitelja, saj običajno na kraju dogodka ostanejo sledi barve ali odpadlega avtomobilskega dela, ki nato pomagajo policistom odkriti storilca. 

Sveče in cvetje Peru v spomin Foto: Mojca Marot
Sveče in cvetje Peru v spomin Foto: Mojca Marot

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije