IZGUBLJENA TOŽBA

Veleposlanica trdi, da so jo rešili pet minut pred smrtjo

Objavljeno 29. marec 2019 17.51 | Posodobljeno 29. marec 2019 17.51 | Piše: Aleksander Brudar

Blanka Jamnišek je izgubila tožbo z zunanjim ministrstvom. Trdi, da so jo iz zaprtega dvigala rešili pet minut pred smrtjo.

V dvigalu je veleposlanica izgubila zavest. Ko so jo končno rešili, so jo odpeljali v bolnišnico.
LJUBLJANA – Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) primera nekdanje vodje stalnega predstavništva na Dunaju, veleposlanice Blanke Jamnišek, ki je bila 19. junija 2013 sredi najhujše vročine s šoferjem ujeta v dvigalu poslovne stavbe na Dunaju na Kolingasse 12, v kateri je tudi slovensko veleposlaništvo, očitno še ne bo moglo kar tako hitro pospraviti v predale.
image
V dvigalu je veleposlanica izgubila zavest. Ko so jo končno rešili, so jo odpeljali v bolnišnico.

»Pravdanje se bo nadaljevalo na slovenskih sodiščih, saj mi zaradi človeškega dostojanstva ne preostane nič drugega, četudi bo treba iti na dolgo pravno pot do Evropskega sodišča za človekove pravice. Ko in če se bo to v nadaljevanju res moralo zgoditi, bo to prvi primer v zgodovini naše države, da bo na Evropskem sodišču Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije nastopalo kot kršitelj prava in človekovih pravic,« je Jamniškova potem, ko ji je višje delovno in socialno sodišče v celoti zavrnilo 52.176 evrov vredno odškodninsko tožbo zoper državo oziroma zunanje ministrstvo, v Pozivu k solidarnosti zapisala članom Sindikata slovenskih diplomatov. »Tako, kot so pristojni v MZZ ravnali z menoj, se ne sme dogajati nikomur,« je še dodala.
 

Izgubila zavest


Tistega junijskega dne je njeno življenje viselo na nitki. »V tem škodnem dogodku na delovnem mestu in v delovnem času mi je bila ogrožena osnovna človekova pravica – pravica do življenja, prostosti in osebne varnosti,« je prepričana.

Kot smo že poročali, se je dvigalo zablokiralo v četrtem nadstropju. Četudi sta se trudila na vse možne načine, ga nista mogla zapustiti. Kmalu je ugasnila še ventilacija in temperatura je narasla na 70 stopinj Celzija. Veleposlanica je v nekem trenutku izgubila zavest. Šofer se je trudil odpreti vrata dvigala, to mu je nekako uspelo, in sicer le za kakšen milimeter.
image
V tej stavbi na Dunaju domuje slovensko veleposlaništvo.

Povsem dovolj, da ju je dosegel šibak mobilni signal in so bila lahko možu veleposlanice in sodelavcem poslana SMS-sporočila, ki jih je prej napisala. Reševalci so do njiju prispeli šele ob 16.10, ko sta tehnika končno odprla dvigalo. Jamniškova je takrat ležala sključena. Takoj so ji začeli močiti usta z vodo in počasi si je opomogla. Rešili naj bi jo pet minut pred smrtjo, saj je imela v krvi že zelo nizko vsebnost kisika. Za pogovor ni bila sposobna, nog ni čutila.

Odpeljali so jo v bolnišnico, zdravniki in izvedenci pa so pozneje potrdili, da so zaradi dehidracije zdrsnile medvretenčne ploščice ter so nastale nekatere druge zdravstvene posledice, zaradi česar je hudo trpela še več kot pol leta. Težave so se pojavljale tudi med zdravljenjem.
 

Povsem nasprotni odločitvi sodišča


Po dogodku je pričakovala pomoč delodajalca, a zaman. Kot je zapisala v pismu članom sindikata, ki smo ga dobili iz več virov, sta obe zavarovalnici, Zavarovalnica Generali v Sloveniji in Zavarovalnica Generali v Avstriji, zavrnili odškodnino.
image
MZZ je višje delovno in socialno sodišče v celoti odrešilo odgovornosti. FOTO: LEON VIDIC

»Pri postopkih za uveljavljanje odškodninske pravice je delodajalec opustil dolžno ravnanje in ni varoval interesa poškodovane osebe kljub (zavarovalnim) pogodbam, ki jih je imel sklenjene. V nadaljevanju so pristojni v MZZ RS vztrajno veliko let odklanjali svojo odgovornost. Odklanjali so celo plačilo zdravstvenih stroškov,« nadaljuje in še, da je leta 2015 v uradnem dopisu z MZZ prejela nasvet, naj »si poiščem pravnega svetovalca in zadeve rešujem po sodni poti«.

Drugega, kot da vloži tožbo, ji tako ni preostalo. Nato pa se je začel »dolg, zame zelo mučen proces na Delovnem sodišču RS«, ki je aprila lani odločilo, da ji mora delodajalec izplačati 52.716,60 evra odškodnine. Nato pa je od Zavarovalnice Generali in MZZ sledila pritožba. In februarja letos je višje delovno in socialno sodišče v celoti dalo prav državi oziroma sklenilo, da ji ne pripada niti evro odškodnine. Še več.
Tako, kot so pristojni v MZZ ravnali z menoj, se ne sme dogajati nikomur.


Ker je izgubila, mora delodajalcu plačati 5438,63 evra nagrade in stroškov ter 585,23 evra nagrade za pritožbo. Zavarovalnici Generali pa za 204,87 evra stroškov. »Doslej sem torej imela v pravdnih postopkih v Sloveniji za 16.052,73 evra stroškov. Ostale so mi tudi zdravstvene posledice tega škodnega dogodka,« še doda Jamniškova, ki je sindikat prosila za solidarno kritje stroškov pravdanja in tudi za kritje stroškov odvetnika za nadaljnje pravdanje na Vrhovnem sodišču RS. Kot so nam povedali na sindikatu, so ji in ji tudi bodo še naprej stali ob strani. Samega primera pa niso želeli komentirati.

»Izjemno kompleksno problematiko trenutno poskušamo reševati znotraj ministrstva, zato prosimo za razumevanje, da na posamična vprašanja, ki preprosto ne bi mogla dati celovite slike, v tej fazi žal ne moremo odgovarjati,« pa so nam odgovorili na zunanjem ministrstvu. 
Deli s prijatelji