SLOVENIJA PIHA 0,0

V Pomurju 360 voznikov ob izpit

Poostreni nadzor policisti nadaljujejo tudi v veselem decembru, zato opozarjajo voznike, naj ne pijejo.
Fotografija: Do konca oktobra so pomurski policisti odredili kar 25.877 preizkusov alkoholiziranosti. FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL
Odpri galerijo
Do konca oktobra so pomurski policisti odredili kar 25.877 preizkusov alkoholiziranosti. FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL

Podobno kot njihovi kolegi po vsej državi so tudi policisti PU Murska Sobota od 4. do 10. novembra izvajali poostren nadzor v cestnem prometu s poudarkom na psihofizičnem stanju voznikov. Odredili so 792 preizkusov alkoholiziranosti. Pri 18 voznikih je bilo ugotovljeno, da vozijo pod vplivom alkohola, in sicer je bila pri 12 koncentracija alkohola v organizmu do 0,52 mg/l, pri šestih pa nad 0,52 mg/l.
Ko vozite, se izogibajte alkoholu.
Ko vozite, se izogibajte alkoholu.

V sklopu omenjene akcije so v noči na 10. november izvedli obsežen poostren nadzor, saj so policisti preverili psihofizično stanje pri 252 voznikih, od katerih jih je šest pregloboko pogledalo v kozarec, saj je bila koncentracija alkohola višja od dovoljene. To je bila noč, ko je bilo v Pomurju največ martinovanj.
Akcija Slovenija piha 0,0 bo potekala tudi decembra.
Akcija Slovenija piha 0,0 bo potekala tudi decembra.

Sicer pa so od 1. januarja do konca oktobra pomurski policisti odredili kar 25.877 preizkusov alkoholiziranosti, 842 voznikov pa je bilo pozitivnih. Pri 488 udeležencih je bila ugotovljena koncentracija alkohola do 0,52 mg/l, pri 354 pa nad 0,52 mg/l oziroma 1,10 promila, kar pomeni, da so nemudoma ostali brez vozniškega dovoljenja. Če k temu prištejemo še šest voznikov iz zadnje akcije, je v Pomurju od 1. januarja do 10. novembra brez vozniškega dovoljenja ostalo vsaj 360 voznic in voznikov.

Pomurski policisti so sicer do 21. oktobra obravnavali 716 prometnih nesreč (lani 825), v katerih je ena oseba umrla (lani 3), 28 pa jih je bilo hudo poškodovanih (lani 45). Pod vplivom alkohola je bilo 94 udeležencev v prometnih nesrečah (lani 107).


Kazalniki so sicer boljši kot lani, a kljub temu prometni inšpektor na PU Murska Sobota dr. Srečko Šteiner voznikom svetuje, naj ne vozijo, kadar uživajo alkoholne pijače, temveč naj za volan sede oseba, ki jih ni uživala, ali naj se odločijo za javna prevozna sredstva.

Udeležence v prometu še opozarja, naj upoštevajo pravila, še zlasti tista o hitrosti, prehitevanju, prednosti, varnostni razdalji, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov. Dodaja še, da bodo policisti PU Murska Sobota aktivni nadzor nadaljevali tudi v prihodnje, zlasti v prazničnem decembrskem času.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije