UJET

V kombi za tri osebe stlačil 15 ilegalcev

Italijanskemu tihotapcu grozi do osem let zapora.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen/Delo

NOVA GORICA – Policisti so v četrtek pozno zvečer v Rožni Dolini na odseku regionalne ceste Ozeljan–Rožna Dolina pri Novi Gorici ustavili 58-letnega italijanskega voznika kombija italijanskih registrskih oznak. Pri nadzoru tovornega dela vozila so odkrili 12 moških, eno žensko in dva otroka.

Ugotovili so, da vseh 15 tujcev nima ustreznih dokumentov za vstop in prebivanje v Sloveniji ter da so nelegalno prestopili državno mejo s Hrvaško. Voznik kombija je ilegalce prevažal proti Italiji.

Zaprosili za azil

Zaradi večjega števila ilegalcev, ki so iz različnih držav – Egipta, Sirije, Iraka, Palestine in Turčije –, so bili v pomoč policistom iz Nove Gorice napoteni tudi policisti drugih policijskih enot z območja PU Nova Gorica in kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica.

Vsi tuji državljani so zaprosili za mednarodno zaščito (azil), zato so bili nameščeni v azilni dom Ljubljana oziroma Logatec.

Ogrožena življenja

Zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je osumljeni z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi prek ozemlja Slovenije s kombijem, ki je registriran za prevoz največ treh ljudi, prevažal večje število tujcev in tako povzročil tudi nevarnost za življenje in zdravje teh ljudi, je bil 58-letni voznik osumljen storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje
ali ozemlja države. Za to kaznivo dejanje je predvidena kazen zapora od enega do osmih let in denarna kazen. Zaradi vožnje v vozilu je bila povzročena tudi nevarnost za življenje oziroma zdravje teh oseb.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so na podlagi določil zakona o kazenskem postopku osumljencu odredili pridržanje in izvedli posamezna preiskovalna dejanja. Osumljenca bodo novogoriški kriminalisti s kazensko ovadbo privedli v postopek k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Novi Gorici.

Prijeli že 144 ilegalcev

Policisti PU Nova Gorica so od začetka letošnjega leta do vključno 17. julija zaradi nedovoljenega prehoda oziroma prestopa zunanje schengenske državne meje s Hrvaško obravnavali 144 oseb, ki so ali z javnimi prevoznimi sredstvi (avtobus, vlak, taksiji) ali pa z organiziranimi prevozi po prestopu meje s Hrvaško poskušali pripotovati na mejo Slovenije z Italijo in tudi nadaljevati pot naprej v sosednjo Italijo. Večina je bila prijeta na območju PU Nova Gorica.

Italijanski varnostni organi so v tem času na podlagi sporazuma o prevzemu oseb na skupni državni meji policistom PU Nova Gorica v postopek izročili oziroma vrnili 82 oseb. Med njimi je bilo največ državljanov iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša, poroča PU Nova Gorica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije