KRIMINALNA ZDRUŽBA

Ustrelil psa, otroke zgrešil

Kriminalna združba, ki je brutalno ropala, že obsojena. Anže Jelen sodelovanje zanika, trdi, da so ga namočili.
Fotografija: Anže Jelen na celjskem sodišču FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Anže Jelen na celjskem sodišču FOTO: Mojca Marot

CELJE – Velenjčan Anže Jelen, član hudodelske združbe, ki je konec leta 2017 in na začetku lanskega na Celjskem izvedla štiri brutalne rope, je edini, ki vztrajno zanika, da bi sodeloval pri vseh štirih ropih. Obtožnica pa mu poleg tega očita, da je vodil hudodelsko združbo. Kot je dejal v zagovoru, so ga preostali, zdaj že vsi obsojeni člani, obremenili zgolj zato, da so zmanjšali svojo vlogo pri kriminalnem dejanju in s tem tudi višino kazni, za katero so se dogovorili s tožilstvom, saj so krivdo vsi priznali že na predobravnavnih narokih.
Grozili so tudi z orožjem (fotografija je simbolična). FOTO: Guliver/Getty Images
Grozili so tudi z orožjem (fotografija je simbolična). FOTO: Guliver/Getty Images

Na prvi roparski pohod se je druščina odpravila konec novembra 2017 v Gorici pri Šmartnem, drugega so izvedli januarja v stanovanjski soseski Lava v Celju, tretjega v Škalah pri Velenju pri znanem gospodarstveniku, četrtega pa v Veliki Pirešici. Do oškodovancev so bili zelo nasilni, pri zadnjem ropu v Veliki Pirešici pa je že obsojeni Denis Mihalič uporabil pištolo, z njo je ustrelil v psa in ga ranil, s streljanjem pa je ogrozil življenje vseh drugih članov družine, tudi otrok.

Denar, zlatnino in druge vrednejše predmete so od žrtev povsod izsilili z grožnjami in pretepanjem, še pred tem pa jih zvezali, nekaterim so prav tako grozili s pištolo. Potem ko je sodišče že zaslišalo vse oškodovance, sta morala dva ponovno stopiti pred sodnico Mojco Turinek, saj je slednja želela razčistiti še nekatere nejasnosti. A žal se nobeden, ponovno je bil zaslišan tudi nekdanji uspešen gospodarstvenik Borut Meh, ni mogel spomniti vseh podrobnosti.

»Jaz se trudim, da bi vse skupaj čim prej pozabil, in tisto, kar sem povedal že policistom v preiskavi, nedvomno drži,« je sodnici zatrdil oškodovanec iz Celja, h kateremu se je roparska druščina namenila pod pretvezo, da bi kupili cvetlična korita. Na vprašanje sodnice, ali bi lahko povedal, koliko storilcev je bilo v njegovi hiši, je odgovoril, da tega ne more vedeti.

»Vem, da je bila pred vrati neka ženska, ta je tudi pozvonila, po domofonu pa vprašala, ali res prodajamo cvetlična korita,« je dejal. In še, da je takoj, ko je odprl vrata, nanj planil zamaskiran moški, ga udaril po ustih in podrl na tla. Eden od storilcev je imel v rokah pištolo, ki zagotovo ni bila plastična, temveč iz kovine, je dejal sodnici. A kaj veliko se storilci niso pogovarjali, le vpili in drli so se, kje so »pare« oziroma denar. Preden so odšli, mu je nekdo še zabičal: »Če boš poklical policijo, pridemo nazaj.«


Da so takoj, ko je odprl vrata, planili nanj dva oziroma trije roparji, je dejal tudi Borut Meh, ki je bil v času ropa doma sam. »Ko sem odprl, dekle ni bilo zamaskirano, trije sostorilci pa, a jih po domofonu nisem mogel videti,« je dejal Meh in še, da je en nasilnež govoril južnjaško, uporabljal pa pištolo srebrne barve. Videl jo je zato, ker jo je položil na tla, pred njegovo glavo, medtem ko je ležal na tleh.

Kot je še dejal Meh, je bil eden od storilcev »bolj dober« in ga je tudi tolažil, češ, naj samo pove, kje je denar, in bodo šli. In še, da vedo, da imajo doma sef, češ, da imajo dobrega informatorja, ki jim je to povedal. Ker niso našli, kar so hoteli, so ga brcali in tepli, zmedeno tekali po hiši in vse razmetali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije