SMRTONOSNI PREPIR

Upokojenka ubila mamo, nato jo je oživljala

Ivica Kalšek v solzah poslušala očitke tožilstva. Za 88-letno mamo naj bi sicer lepo skrbela.
Fotografija: Upokojenki grozi najmanj 15 let zapora.
Odpri galerijo
Upokojenki grozi najmanj 15 let zapora.

MARIBOR – Medtem ko je okrožni državni tožilec Niko Pušnik včeraj na dolgo in široko razlagal, kaj naj bi se prvega marčevskega dne letos dogajalo v Ošlju nad Slovensko Bistrico, obtožena Ivica Kalšek ni mogla prenehati jokati. Sicer uglajena 63-letnica je včeraj na mariborsko sodišče prišla v spremstvu pravosodnega policista, ki jo je pripeljal iz priporne celice celjskega zapora. Šele pred sodnikom Danilom Obersnelom je upokojenki z rok snel lisice in ji pokazal prostor na zatožni klopi.


Obtožnica ji očita, da je v rojstni hiši umorila 88-letno mamo Ivanko Dovnik. »Potem ko jo je dvakrat udarila s polenom, ji je povzročila motnjo zavesti in stanje, v katerem se oškodovanka ni mogla upirati. Nato jo je začela s pasom daviti,« je dejal tožilec. Davljenje s pasom naj bi pri ženici povzročilo obojestranski prelom hrustanca in Ivanka se je zadušila. Na pobudo sodnika Obersnela, kolikšno kazen ponuja za morebitno priznanje, je tožilec le pogledal proti zagovorniku obtožene, odvetniku Alešu Kolšku. Ker je ta dejal, da niso pripravljeni na pogajanja, je tožilec ostal brez predloga.


»Ne priznam,« je zatem jasno in glasno zatrdila obtožena Ivica Kalšek, ko jo je sodnik pozval, naj pove svoje mnenje glede morebitnega priznanja krivde. Sodniku tako ni preostalo drugega, kot da je za sredino junija razpisal začetek sojenja. Odvetnik Kolšek pa ni predlagal le neposrednega zaslišanja večine prič, ampak tudi rekonstrukcijo dogodka, sodišče naj pridobi še originalni posnetek telefonskega klica na 112, v katerem je Kalškova razlagala, da njena mama ne diha. Poslušal naj bi ga tudi klinični psiholog in ocenil, v kakšnem stanju je bila obtožena v času storitve kaznivega dejanja.


Izvedeli smo namreč, da je Ivica zatem, ko je poklicala na pomoč reševalce, mamo oživljala. Predpostavljamo lahko, da bo obramba taktiko gradila na zgodbi, da naj bi Dovnikova hčer tistega dne močno razjarila in užalila. Med drugim naj bi jo krivila, da je ona kriva za smrt brata Stanka, ki si je le kakšnih 14 dni prej vzel življenje. In slednje naj bi bil povod, da naj bi Ivica povsem izgubila nadzor in razsodnost ter zgolj potisnila mamo. Takšen je tudi njen zagovor oziroma zgodba, ki jo je povedala reševalcem, ko je tistega jutra klicala na interventno številko.

Prizorišče družinske tragedije FOTOGRAFIJE: Aleš Andlovič
Prizorišče družinske tragedije FOTOGRAFIJE: Aleš Andlovič

Kot smo izvedeli, so se očitki zoper Kalškovo med preiskavo zaostrili; policisti in kriminalisti so dejanje v stanovanjski hiši v Ošlju obravnavali kot uboj, a tožilstvo je kasneje našlo znake zahrbtnosti in Ivici Kalšek naprtilo umor. Razlika je precejšnja, saj je za uboj zagrožena kazen do pet, za umor pa od 15 let zapora. Tožilca je prepričalo dejstvo, da pod nohti pokojne niso našli bioloških sledi napadalke, kar naj bi pomenilo, da je Ivica mamo udarila po glavi s polenom v zasedi in da ženica tega ni pričakovala. A nekateri poznavalci slovenskega pravnega reda so prepričani, da tovrstna pravna kvalifikacija ne bo zdržala.


Poznavalci razmer v Ošlju so nam po tragediji dejali, da je imela Dovnikova trojico otrok. Dve hčerki sta se odselili od doma, mama pa je živela s sinom Stankom. Toda Ivica je skrbno skrbela za mater, jo vodila k zdravniku, še dan pred tragedijo so ju videli v bistriškem zdravstvenem domu, a ker je bila ura že pozna in vrata lekarne zaprta, je Ivica mami obljubila, da ji zdravila prinese naslednje jutro. Tako je tudi bilo, a takrat se je med njima vnel smrtonosni prepir. Okoliščine bodo zdaj poskušali pojasniti na sojenju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije