SMRTNI ŽRTVI

Umrla dva padalca

Strmoglavil je japonski jadralni padalec. Mrtvega našli še pogrešanega Poljaka.
Fotografija: Jadralnemu padalcu na Mrzlem vrhu žal niso mogli več pomagati. FOTO: GRS Tolmin
Odpri galerijo
Jadralnemu padalcu na Mrzlem vrhu žal niso mogli več pomagati. FOTO: GRS Tolmin

TOLMIN – Na Tolminskem je bil med jadralnimi padalci praznični četrtek tragičen. Začelo se je z nesrečo japonskega padalca, ki je po strmoglavljenju umrl, nato pa so morali po poročanju republiškega centra za obveščanje zaradi jadralnih padalcev posredovati še večkrat. Iskali so tudi Poljaka in ga na žalost mrtvega našli včeraj.

Padel z velike višine

»Nekaj minut pred eno uro popoldne smo bili policisti obveščeni o nesreči jadralnega padalca, ki je z velike višine padel na pobočje Kobariškega stola nad Breginjem. V reševanje je bila vključena tudi helikopterska ekipa za reševanje, a je pri prihodu na kraj nesreče ugotovila, da je ponesrečeni padalec mrtev. Gre za 69-letnega državljana Japonske. Tuja krivda je izključena, podano bo poročilo na okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici,« je glede četrtkove nesreče sporočil Aleš Čibej, vodja izmene novogoriškega operativno-komunikacijskega centra. Posredovali je tudi GRS Tolmin.
Poljakovo truplo je v dolino prepeljal helikopter Slovenske vojske. FOTO: GRS Tolmin
Poljakovo truplo je v dolino prepeljal helikopter Slovenske vojske. FOTO: GRS Tolmin

Ta je na teren nato spet odšel petnajst minut po četrti popoldne, ko so prejeli obvestilo očividca iz kraja Gabrje v občini Tolmin, da naj bi nad krajem Gabrje padel jadralni padalec. Območje so do teme pregledovali, vendar pogrešanega niso našli. Pri iskanju je pomagal helikopter Slovenske vojske. Iskanje so nadaljevali včeraj in ga pozno dopoldne tudi našli, a je bilo žal zanj prepozno. Mrtvega so ga namreč našli na pobočju Mrzlega vrha. Očitno je strmoglavil na strmo pobočje in se kakšnih 70 metrov kotalil po grapi. Reševalci sklepajo, da je padec preživel, saj se je odpel iz padalskega sedeža. Verjetno se je precej poškodovan poskušal rešiti, a so ga našli kakšnih 100 metrov niže od padala. Gorski reševalci postaje Tolmin so ga nato prepeljali v dolino.

Helikopter Slovenske vojske je poletel še po japonsko padalko, ki je v Kobaridu okrog 10 minut pred sedmo zvečer zasilno pristala na strehi Petrola v Kobaridu in si pri tem poškodovala hrbtenico. »Posredovali so člani GRS Tolmin in PGD Kobarid, ki so pomagali poškodovanki do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči Tolmin. Aktivirani sta bili dežurna ekipa GRS na Brniku in posadka s helikopterjem SV, ki sta poškodovano padalko prevzeli in s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana,« je poročal republiški center za obveščanje. Nekaj pred tem, ob 18.11, pa so člani GRS Tolmin rešili Nemca, ki je nepoškodovan končal v krošnjah na Kozlovem robu. Tolminski reševalci so bili letos na 62 intervencijah, od tega 32-krat zaradi nesreč padalcev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije