DRAMA V HRASTOVCU

Umoriti jo je skušala z vzglavnikom

Strokovnjaki bodo v prihodnjih dneh odločili, ali je osumljenka sposobna za sojenje.
Fotografija: Zavod Hrastovec. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Zavod Hrastovec. FOTO: Tadej Regent/Delo

LENART – Za las je predsinoči smrti ušla 70-letna ženska, ki se zdravi v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec pri Lenartu v Slovenskih goricah. Okrog 19. ure je vsa iz sebe prihitela k osebju in jim razložila, da jo je njena 23 let stara sostanovalka v sobi poskušala umoriti. Zaposleni so poklicali policiste, ki jim je 70-letnica pojasnila, da jo je cimra poskušala zadušiti. Med počitkom naj bi ji vzglavnik pritiskala na obraz.

Osumljenka na psihiatrijo

»Policisti na podlagi dosedanjih ugotovitev obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja poskusa uboja po 115. členu kazenskega zakonika,« je pojasnil Miran Šadl z mariborske policijske uprave. Osumljenko so zaradi njene agresivnosti in groženj z ubojem odpeljali na zaprti oddelek psihiatrične bolnišnice v Mariboru, kjer je ostala na zdravljenju. Kakšna bo njena nadaljnja usoda, bo znano v prihodnjih dneh, ko jo bodo strokovnjaki psihiatrične stroke temeljito pregledali in odločili, ali je sploh zmožna za srečanje s preiskovalnim sodnikom in nato sposobna za morebitno sojenje.

Nevzdržno stanje v zavodu

Ni dolgo tega, kar je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer v posebnem poročilu opozarjala na nevzdržno stanje v varovanih oddelkih slovenskih socialnovarstvenih zavodov. Takrat je izpostavila, da so stanovalce zaradi prepolnih oddelkov primorani nastaniti kar na hodnikih ali skupnih prostorih. V prenatrpanih prostorih pa pogosteje nastajajo konfliktne situacije, spori, zlorabe in nasilno vedenje med stanovalci oziroma med stanovalci in zaposlenimi. Prav v Hrastovcu so bili vodilni primorani najeti celo varnostnika. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije