KRVAVA SLOVENIJA

Umoril ženo in se predal

Objavljeno 05. december 2018 10.16 | Posodobljeno 05. december 2018 10.16 | Piše: Tomica Šuljić

V Notranjih Goricah nasilna smrt 48-letne Cirile Hlastan Ribič. Njen mož Franc Hlastan sam poklical policijo.

Umorjena je bila 48-letna Cirila Hlastan Ribič. FOTO: Pop Tv
NOTRANJE GORICE – Na gosto poseljenem območju zahodno od Ljubljane se naselja kar nadaljujejo druga v drugo; ko človek z Brezovice pride v Notranje Gorice, tega ne bi zaznal, če ne bi obcestna tabla naznanjala, da je prispel v naselje, kjer je bila že od zgodnjega ponedeljkovega popoldneva navzoča policija.

image
Umorjena je bila 48-letna Cirila Hlastan Ribič. FOTO: Pop Tv

A slednjega domačini – razen v ulici zločina – niso pretirano zaznali: »So bile luči na rešilcu, ja, glasni pa niso bili kaj dosti,« je povedal eden od sosedov hiše, v kateri kakšno poldrugo desetletje živi družina Hlastan Ribič.
 

Uspešna kariera


V uličici, za ovinek skriti od glavne Podpeške ceste, nam drug sosed pripoveduje: »Ravno pred 24 urami je bilo, ko je Cirila prišla okoli pol dvanajste po cesti in šla malo naprej. Ni pozdravila, bila je odsotna.« Starejši možakar še doda, da je kakšni dve uri po srečanju opazil policijska in reševalna vozila. Pravi, da s sosedi niso imeli problemov, da so se držali bolj zase, da pa naj bi zdaj pokojna soseda imela težave z zdravjem, »predvsem duševnim«.

Po več letih dela na medicinski fakulteti je bila med letoma 2003 in 2006 svetovalka ministra na ministrstvu za zdravje.

Sicer pa je bila 48-letna Cirila Hlastan Ribič »dohtarca«, kot pove ena od krajank; in njena kariera se v življenjepisu bere kot uspešna pot: po diplomi še magisterij na ljubljanski biotehniški fakulteti, doktorat na medicinski. Po več letih dela na medicinski fakulteti je bila med letoma 2003 in 2006 svetovalka ministra na ministrstvu za zdravje, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je delala kot nacionalni ekspert s področja javnega zdravja. Bila je mentorica, predavateljica, koordinatorka medresorskih skupin. In predvsem mama dveh polnoletnih sinov in žena Franca Hlastana, ki ga sosedje opisujejo kot »v redu človeka«, zaposlenega v UKC.

56 let je star osumljenec.

Kaj natančno se je med zakoncema Hlastan Ribič dogajalo v ponedeljek, ni znano; znan je le tragičen epilog. Kot je sporočila Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave, so policisti posredovali v stanovanjski hiši v okolici Ljubljane: »V hiši je nasilne smrti umrla 48-letna ženska. Šestinpetdesetletni osumljenec je o dogodku sam obvestil policiste, ki so mu na kraju dejanja tudi odvzeli prostost.« V času našega obiska krajani še niso vedeli, da je Franci osumljen, da je odvzel svoji ženi Cirili življenje; še manj, kaj je pripeljalo do tega. Dejanje so sprva v policijskih novicah okvalificirali kot umor, a ga še preiskujejo.
 

Veliko vprašanj, malo odgovorov


Policija je nadaljevala svoje delo tudi včeraj, več informacij so obljubili po zaključeni preiskavi. Za ograjo hiše, v kateri se je zgodila družinska tragedija, ni bilo več ljudi; rolete na oknih so bile spuščene. Spokoj je znova vladal v ulici, kjer je bilo dan prej odvzeto človeško življenje.

image
Prizorišče tragedije FOTO: Marko Feist

»Tega si ni mogel nihče misliti,« kar malce nepričakovano izstreli sosed po daljši tišini; vidno je, da so se ga dogodki dotaknili; misli je ogromno, odgovorov malo. A jasno je, da sta – kljub polnoletnosti – največ izgubila oba sinova: mamo za vedno, očeta pa, vse kaže, za neznano, a vsekakor dolgo obdobje. 
Deli s prijatelji