NI POSEGAL V DOBRO IME

Umaknila tožbo zoper Vodeba

Zasebno ga je tožila odvetnica Simona Marko. Psihoanalitik naj bi posegel v njeno dobro ime.
Fotografija: Kontroverznemu psihonalitiku Romanu Vodebu se ni treba več zagovarjati na sodišču. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Kontroverznemu psihonalitiku Romanu Vodebu se ni treba več zagovarjati na sodišču. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Ta teden bi se na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišču morala začeti glavna obravnava v zasebni tožbi, ki jo je zoper kontroverznega psihoanalitika iz Trbovelj Romana Vodeba vložila Simona Marko, odvetnica ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je zastopala CSD Velenje v zadevi koroških dečkov. »Ta trenutek sem dobil telegram od okrožnega sodnika Zvjezdana Radonjića, da obravnava odpade, ker je zasebna tožilka tožbo umaknila,« nas je dan prej obvestil Vodeb.

Kontroverznemu psihonalitiku Romanu Vodebu se ni treba več zagovarjati na sodišču. FOTO: Jože Suhadolnik
Kontroverznemu psihonalitiku Romanu Vodebu se ni treba več zagovarjati na sodišču. FOTO: Jože Suhadolnik

Ta se je na sodišču sicer zastopal sam, na predobravnavnem naroku pa se je izrekel za nedolžnega. Zasebna tožnica mu je v tožbi očitala, da je z objavo besedila v Demokraciji, čeprav, kot je zatrdil Vodeb, »sploh ne vem, kako se je moj tekst, ko sem kritično pisal o dogajanju s koroškima dečkoma, znašel tam«, globoko posegel v čast in njeno dobro ime.

V zameno za priznanje krivde mu je predlagala denarno kazen, in sicer bi sto dnevnih zneskov, ki naj jih določi sodišče, podaril Zvezi prijateljev mladine Maribor. Kot je Vodeb poskušal prepričati sodišče, ni žalil nje, temveč »sem kritično pisal o tem, da ženske nimajo čuta za moralno razsodnost, ker razsojajo s čustvi«. Markova je nanizala vrsto dokaznih predlogov, ki naj bi dokazovali, da »je z objavo vsebine zasledoval zaničevalen namen škodovati«.

Sporen naj bi bil njegov zapis z naslovom Pravna stroka in moralna razsodnost, ki je bil 26. oktobra 2016 objavljen na straneh spletne Demokracije, nato pa 10. maja lani tudi natisnjen. Vodeb trdi, da sploh ni vedel, da je Demokracija njegov zapis objavila, Markova pa je želela dokazati, da Vodeb v Demokraciji objavlja redno.


»S portalom Demokracija nimam nič. V zadnjih 10 oziroma 15 letih se pojavljam kot kritični mislec, saj raziskujem teorijo moralne razsodbe in trdim, da ženske nimajo čuta za moralno razsodnost, ker njihove razsodbe vedno temeljijo na čustvih,« je razlagal sodišču. Prepričan je, da ga poskuša ženski lobi utišati, saj se odkrito bori proti feminizmu.

»Feministke imajo dolge lovke, zato prosim, da se mi sodi v moškem senatu. Ženske bi me zagotovo obesile za jajca,« je na predobravnavnem naroku še povedal Vodeb in dodal, da njegov namen ni bil žaliti, temveč le kritično misliti.


»Nebuloze, ki jih v javnost spušča dotična odvetnica, sramotijo celoten ženski spol in ne znam si predstavljati, da bi bil jaz mož tako spodletele odvetnice – sram bi me bilo v dno duše. Če bi bil njen oče, bi jo naučil kozjih molitvic, Če bi bil pa njen otrok, bi jo pomnožil z ničlo,« so besede, ki so zmotile odvetnico. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije