OBSOJEN

Ukradel jima je srce in 65.000 evrov

Objavljeno 14. maj 2019 17.30 | Posodobljeno 14. maj 2019 18.06 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Dolenjskemu donhuanu Martinu Povhetu 4 leta in 3 mesece zapora. To pa še ni vse: prodajal je tudi avtomobile in si prisvojil avans.

Martin Povhe je priznal vse očitke o goljufijah. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
KRŠKO – »Pravi doktor za nakladati in goljufati,« je besen pripomnil eden od desetih oškodovancev, ko so na krško okrožno sodišče iz pripora pripeljali 34-letnega Martina Povheta z Rake. Številni res jezni pogledi so bili uperjeni v tega mladeniča, ki je pred dobrim desetletjem že spretno goljufal, bil celo več let za zapahi, a ko je prišel na prostost, je nadaljeval tam, kjer je končal.
image
Martin Povhe je priznal vse očitke o goljufijah. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Še več: tokrat je še razširil svojo dejavnost, omrežil je dve dekleti, ki ju je spoznal prek facebooka, da sta se zaljubili vanj, potem pa ju je grdo prinesel okoli. Nista ostali le strtega srca, temveč ju je tudi oškodoval, skupaj za kar 65 tisočakov, zanj sta namreč najeli celo kredite in si sposojali denar.

Kupila bi si hišo

»Ko sem rekla, da ga bom prijavila, mi je grozil, in zdaj se ga bojim,« je na sodišču priznala ena od opeharjenih deklet. Spoznala sta se prek facebooka, prijateljstvo pa se je lani poleti nadaljevalo tudi v živo. A Povhe se ni predstavil s pravim imenom. Google bi namreč, če bi vtipkala njegovo pravo ime, hitro razkril njegovo mračno preteklost, zato ji je rekel, da je Martin Gregorič, sicer pa se je predstavljal za uspešnega podjetnika, čeprav je bil prezadolžen, tudi dober avto je vozil, vedno je bil urejen in uglajen, z lepimi besedami je dekle kmalu povsem osvojil.

Zaupal ji je, da se ukvarja tudi s prodajo vozil in da ima prijatelje v lizinški hiši, zato je predlagal, da ji lahko avto, ki je sicer vreden več kot 23.000 evrov, priskrbi za vsega 14 tisočakov, le da potrebuje 3500 evrov avansa. Denar mu je izročila, potem je vzela še kredit v višini 10 tisočakov in ga nakazala podjetju, ki je prodajalo avto, a potem je morala avto kupiti po polni ceni, ne pa tisti, ki jo je obljubljal Povhe. Da je dobila nazaj vsaj nekaj svojega denarja, je morala avto prodati, a po nižji ceni.

Prav tako lani poleti je navezal stike še z drugim dekletom. Predstavil se ji je kot Tim Novak, vešč lepih besed in urejenega videza z dobrim avtom jo je hitro omrežil, da se je zaljubila vanj, ji je pa ponudil v prodajo astro, vredno 12.000 evrov, po polovični ceni. Izročila mu je šest tisočakov, a avta ni bilo, prav tako ne denarja.

Ker je z besedami že gradil njuno skupno prihodnost, ji je natvezil, da bosta kupila hišo, vredno pol milijona evrov. Desetino denarja bi dal sam, ko bi prodal svojega BMW-ja, potem pa je tudi ona prispevala svoj delež. Osemsto evrov je imela sama, 10 tisočakov si je sposodila pri sorodnikih, potem še na banki vzela 15.000 evrov kredita, seveda vse v upanju, da bosta kupila hišo in zaživela srečno življenje.

»Septembra lani je pritisnil še na njeno dobrosrčnost, da sin čaka na operacijo v tujini, da mu bodo presadili srce, pa da je operacija samoplačniška, zato jo je pregovoril, da je vzela kredit še za 10 tisočakov, čeprav njegov sin ni potreboval nobene operacije. Obema je povzročil za 65 tisočakov škode,« je nizal očitke iz obtožnice tožilec Bogdan Matjašič.

Spretni mehanik in goljuf

Drugi sklop goljufij se je odvijal v letih 2017 in 2018, nanašajo pa se na kupce avtov, ki se jim je predstavljal z različnimi izmišljenimi imeni; kot Martin Gregorič, Martin Mohar in Tim Novak. Večina oškodovancev je pri njem popravljala avte in vsi so priznali, da je bil res spreten mehanik. Ko je pri strankah pridobil zaupanje, jim je predstavil še drugo svojo dejavnost; da ureja tudi nakupe drugih avtomobilov, češ da ve za take, ki so bili zaseženi in so na prodaj po ugodni ceni, le da morajo dati avans.
Tako mu je eden od kupcev izročil 5500 evrov, a avta ni nikoli dobil.

Po dolgem pritiskanju nanj, naj mu vsaj vrne denar, je le vrnil 4200 evrov, upanja, da bo dobil 1300 evrov, oškodovanec nima več. Drugi je želel pri Povhetu kupiti alfo, vredno 9000, Povhe mu jo je ponudil za 7500 evrov. Kupec je denar dal, dobil pa ne avta ne denarja. Enemu je ponujal zarubljenega megana, ki da je vreden 9000 evrov, a bi ga dobil ceneje in bi s prodajo oba zaslužila. Kupec je dal 2500 evrov, avta pa seveda ni bilo, prav tako ne denarja. Spet enemu je obljubil, da mu bo ugodno uredil kasko zavarovanje, a je avto le obvezno zavaroval.

Da pa bi bila smola še večja, je imel lastnik, prepričan, da ima polni kasko, prometno nesrečo, v kateri je nastala velika premoženjska škoda. Zavarovalnica seveda ni hotela povrniti 9000 evrov, saj avto ni bil kasko zavarovan. Tej isti stranki je v avto vgradil rezervni del, za katerega je trdil, da je originalen in da je njegova cena 450 evrov, a šlo je za poceni ponaredek, vreden vsega 40 evrov.
image
Zarubljeni megane naj bi bil vreden 9000 evrov. Fotografija je simbolična.

Goljufal je tudi v trgovini, kjer prodajajo rezervne dele za avtomobile. Sprva je manjše nakupe plačeval in si tako pridobil zaupanje, ko pa je nabavil za 1500 evrov materiala, ga ni plačal. Pri enem Romu si je sposodil pet tisočakov in mu obljubil, da bo čez dva meseca vrnil 6000 evrov, vračilo pa je garantiral z BMW-jem. Podpisal je celo posojilno pogodbo, a Rom se je za denar obrisal pod nosom. Je pa vmes Rom Povhetu izročil še 2500 evrov, češ da mu bo priskrbel avto. Z vozilom seveda ni bilo nič. Skupaj je vse oškodoval za skoraj 17.000 evrov.

Ena goljufija pa se nanaša na december 2014, torej čas, ko je bil Povhe pogojno izpuščen iz zapora. Njegovi nakupi v trgovini so bili podobni kot že prej; sprva je nakupe plačeval, računa za skoraj 2400 evrov pa ni plačal. Če bi za to goljufijo organi pregona izvedeli takoj, bi mu lahko sodišče pogojni izpust iz zapora, na prostost je prišel konec junija 2014, preklicalo in vrnil bi se za zapahe.
image
Tožilec Bogdan Matjašič je z obtožencem že pred predobravnavnim narokom dosegel sporazum o priznanju krivde. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Povhetu so policisti prostost odvzeli sredi januarja letos, od takrat je tudi v priporu, kjer pa bo še naprej zaradi ponovitvene nevarnosti. Je pa vmes dosegel dogovor s tožilstvom in sklenil sporazum o priznanju krivde ter se pogodil tudi za kazen, enotna je štiri leta in tri mesece zapora, dolžan je plačati tudi nastalo škodo.

Obžaluje!

»Obžalujem dejanja. Škodo hočem po svojih zmožnostih tudi poplačati, in sicer iz delavnice, ki sem jo naredil pri nekdanji partnerici,« se je na krškem okrožnem sodišču pred sodnico Marijo Breznik pokesal Martin Povhe. »Zaradi varnosti ljudi in premoženja je pripor nujno podaljšati,« je opozoril tožilec Bogdan Matjašič, Povhe pa si je zaželel, da bi šel predčasno na prestajanje zaporne kazni. »Zavedam se, kaj sem naredil in da sem prestopil meje zakona. Naredil sem veliko napako, ampak to je moja zadnja stvar, zaradi katere sva se s tožilcem srečala na sodišču. To sem mu obljubil že med pogajanji.«
7500
evrov je izročil za alfo, a je ni dobil in denarja tudi ne nazaj.


Povhe je bil pred desetletjem obsojen na devet let zapora, ker je 27 posameznikov in podjetij ogoljufal skupaj za kar 400.000 evrov. Ker je bil očitno vzoren zapornik, je bil predčasno izpuščen. 
Deli s prijatelji