GREHI BIVŠEGA

Ugrabljena natakarica toži njegovo bivšo ženo

Objavljeno 13. oktober 2019 11.46 | Posodobljeno 13. oktober 2019 11.46 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Roman Križe pravnomočno obsojen, kdo bo plačal odškodnino? Ugrabljena natakarica spodbija delitev premoženja ob njegovi ločitvi.

Roman Križe je bil pravnomočno obsojen. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
OBČICE – »Ko sem dobila pošto s sodišča, bi me skoraj kap! Bila sem šokirana, nemočna, ponižana. Nič nisem kriva niti vpletena v dejanje bivšega moža, pa me njegova žrtev toži za 17.000 evrov! Bojim se, da bom s hčerko in sinom ostala brez strehe nad glavo, da bomo pristali na cesti,« je povsem obupana začela opisovati Tanja iz Občic pri Dolenjskih Toplicah.

Resda je bil njen zdaj že bivši mož Roman Križe obsojen, ker je od marca do konca maja 2014 svojo neuslišano ljubezen, ki je bila takrat natakarica v sosednji vasi, večkrat zalezoval, ji pošiljal SMS-sporočila​, ji prek prijateljice grozil, da jo bo ubil, nekega večera pa jo je celo ugrabil, odpeljal jo je v njeno stanovanje in jo protipravno zadrževal, a je od tam pobegnila.

Zaradi strahu in napadov panike je celo pustila službo in pomoč poiskala v kriznem centru. Križe je bil na sodišču dvakrat oproščen, v tretjem sojenju pa obsojen, kar je tudi podlaga za odškodninsko tožbo.

image
Tudi pri Tanji se je začela nabirati pošta s sodišč. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Tanja se je v pogovoru vrnila v leto 1995, ko sta se z Romanom vzela in si obljubila večno zvestobo. Odločila sta se, da bosta živela na Romanovi domačini v Občicah, a hiša, stara kočevarska bajta, je bila v res slabem stanju, pravzaprav podrtija in neprimerna za bivanje, nosila je letnico 1828. Počasi sta vlagala vanjo, pri tem so ogromno pomagali Tanjini starši, tako finančno kot z delom, njen oče je bil namreč zidar.

Streha je puščala, zato jo je bilo treba zamenjati, okna so bila tako dotrajana, da je pihalo skozi špranje, treba je bilo narediti kopalnico, sobe, nabaviti pohištvo ... Ustvarila sta si tudi družino, dva otroka imata, a bila so tudi nesoglasja.
 

Ko se je zagledal v natakarico ...


Sodu je izbilo dno dejstvo, da se je Roman zagledal v natakarico. Zgodila se je ugrabitev, ki pa je Roman ni razumel tako. Tanjo je njegova poteza močno prizadela, čutila se je hudo prevarano, dolgoletno zaupanje se je podrlo in ljubezen, ki jo je do moža gojila od svojega 18. leta, je ugasnila. »Ko sem vložila vlogo za ločitev, Roman ni bil v nobenem kazenskem postopku. Tudi tega nisva vedela, da bo natakarica vložila odškodninsko tožbo,« je nadaljevala Tanja in pokazala kup dokumentacije. Iz nje je razvidno, da sta sporazum o delitvi premoženja sklenila konec leta 2013, preiskava zoper Romana pa se je začela šele leta 2014.

»Žal nimam več računov, da bi dokazovala, kdo je kupoval material, kdo je delal,« zavzdihne nemočno, je pa to, da je večji delež vlagala Tanja, seveda ob pomoči njenih staršev, priznal tudi Roman, ki je v razvezi dobil eno njivo ter nekaj travnikov, Tanja pa hišo. »Tako se je odločil tudi zaradi otrok. Da imajo dom in streho nad glavo, hčerka je bila v osnovni šoli, sin v srednji,« je izpostavila.

image
Dom v Občicah FOTO: Osebni Arhiv

Roman si je potem uredil svoj dom v gospodarskem objektu poleg hiše, a s Tanjo je bil odnos končan. »Pride le na obisk k otrokoma in po pošto,« pove sogovornica in odločno zavrne trditve oškodovančinega odvetnika, da je bila ločitev zgolj fiktivna, da bi izigrala tožnico pri uveljavljanju morebitnih odškodninskih zahtevkov, in da naj bi šlo, kot trdi zagovornik tožnice, za darilno pogodbo, pri kateri je Roman dobil le »ničvredne« nepremičnine, vse vrednejše nepremičnine pa Tanja.

Tanja bo tako morala v začetku novembra na sodišče. Ker je brez službe, si niti odvetnika ne more privoščiti, je pa pred dobrim letom poiskala pravno pomoč in odvetnik je na sodišče poslal predlog za prekinitev pravdnega postopka, a kljub vsem dejstvom, ki jih je navedel, očitno ni bil uspešen.
 

Sodišče žrtvi prisodilo odškodnino


»Križe je bil pravnomočno obsojen v dveh kazenskih postopkih, ki sta se vodila pred okrajnim sodiščem v Novem mestu, in sicer zaradi nasilništva in protipravnega odvzema prostosti. Za škodo, ki je bila povzročena moji stranki, ji je bila s pravnomočno sodbo okrajnega sodišča v Novem mestu prisojena odškodnina v višini 10.379 evrov. Poleg tega ji mora povrniti stroške pravdnega postopka in kazenskih postopkov, kar vse skupaj presega 16.000 evrov,« je pojasnil odvetnik oškodovanke Matjaž Medle in dodal, da je Križe tako rekoč brez premoženja in mu nimajo kaj vzeti, zato zdaj v pravdnem postopku, kjer kot nasprotna stranka nastopa Tanja, izpodbijajo sporazum o delitvi skupnega premoženja ob ločitvi.
Nič nisem kriva niti vpletena v dejanje bivšega moža, pa me njegova žrtev toži za 17.000 evrov.


»Ta je bil po naši oceni sklenjen ravno zato, da se Križe izogne plačilu obveznosti do moje stranke. Dejstvo je namreč, da še vedno živita skupaj, da je bila Tanja prisotna na tako rekoč vseh številnih kazenskih obravnavah kot javnost, kar kaže, da je prišlo samo do formalnega prenehanja njune življenjske skupnosti.«

»To ni res,« Tanja zavrne navedbe odvetnika. Z možem se je razšla, nič nima z njim, sta ji pa prva in edina skrb otroka, tudi zato se je udeleževala obravnav na sodišču, saj si je želela priti na jasno, zakaj se je skrhalo njuno razmerje. »In kdo bo plačal za mojo bolečino, ki jo doživljam, ker sem se nič kriva znašla v postopku na sodišču? Samo to bi rada, da mene in moje otroke pustijo pri miru,« je v solzah sklenila Tanja. 
Deli s prijatelji