GLOBOKO

Udor zemlje v Prlekiji prestrašil domačine

Objavljeno 17. november 2019 20.53 | Posodobljeno 17. november 2019 23.05 | Piše: O. B.

Ali je tudi ta povezan z opuščenim rudnikom nad Ormožem?

Plaz v Vičancih se je že močno približal hišam in vikendom. FOTO: Oste Bakal
PODGORCI – Nekateri prebivalci Prlekije, zlasti tisti v Podgorcih in okoliških vaseh, današnje nedelje niso preživeli mirno in spokojno. Ob 12.10 je namreč v kraju Podgorci v občini Ormož prišlo do udora zemlje na površini približno štirih kvadratnih metrov in prav tako štiri metre v globino. Dogodek je prestrašil nekatere domačine, saj jim je jasno, da to ni naključno.

Uprava za zaščito in reševanje poroča, da so gasilci PGD Podgorci zavarovali kraj udora in prekrili luknjo.

Mnogi pa se sprašujejo, kaj se vse lahko zgodi, če se bo nadaljevalo deževje.

image
Luknja v Podgorcih je najverjetneje povezana z zapuščenim (in nesaniranim) rudnikom. FOTO: PGD Podgorci
Ne smemo namreč prezreti, da se je tokratni udor zgodil na območju, kjer je bil pred desetletji rudnik, ki ob zaprtju ni bil ustrezno saniran, gromozanska luknja pa že šesto leto golta zemljo, drevesa, vinograde, še posebej na Vičanskem vrhu, ki se nahaja nad Podgorci. Tam so že močno ogrožene številne hiše in vikendi, sanacija pa se kljub obljubam še ni začela. Poznavalci so prepričani, da je v nevarnosti širše območje. Plazišče je sicer zdaj dokaj mirno, a je že čisto blizu hiše mame in hčerke Vlašič, ki se tako kot tudi številne mlade družine iz soseščine bojita bližajočega se močnega jesenskega deževja.

image
Plaz v Vičancih se je že močno približal hišam in vikendom. FOTO: Oste Bakal
Tudi v preteklih letih, v času nekoliko močnejših deževij in nalivov, se je na omenjenem območju Prlekije sprožilo veliko manjših in večjih plazov, ki grenijo življenje lastnikom zemljišč, nekaterim pa ogrožajo tudi nepremičnine in celo življenja. In med njimi je kar nekaj prebivalcev zgornjega dela vasi Vičanci oziroma Vičanski vrh pri Veliki Nedelji v občini Ormož. Še posebej mirnih in spokojnih noči nimata Jasna Vlašič in njena hči Jasmina, ki živita na naslovu Vičanci 61a, kjer plaz počasi odnaša vse nad seboj, a ne kot navadni plazovi, temveč se zemlja z okolico enostavno pogrezne v globino ...
Deli s prijatelji