NA PROSTO?

Ubila je sostanovalko, po 3 letih hoče na svobodo

Objavljeno 12. januar 2019 19.33 | Posodobljeno 12. januar 2019 19.33 | Piše: Boštjan Celec

Uršula Lonka Prešeren je oktobra 2015 zabodla Ino Henigmann. Niso je kaznovali z zaporom, le nekaj let psihiatrije so ji naložili.

Na zaslišanje po zločinu so jo pripeljali z reševalnim vozilom. FOTO: BOŠTJAN FON
LJUBLJANA, KRIŽE – Za to, kar je zagrešila 44-letna Uršula Lonka Prešeren, bi bila primerna le zasoljena zaporna kazen. Osumljena je bila uboja, zakonodaja veleva pet do 15 let življenja v kehi. Toda psihiatri so jo razglasili za neprištevno, zato je na kranjskem okrožnem sodišču niso poslali za prave zapahe, ampak so ji izrekli ukrep obveznega obveznega psihiatričnega zdravljenja v zavodu.
image
Neprištevna je trdila, da se je le branila. FOTO: BOŠTJAN FON

Izvajanje tega lahko traja najdlje pet let, dlje bi jo v specialnih ustanovah smeli zadrževati le na podlagi zakona o duševnem zdravju. Toda Prešernovi menda niti nekajletno prisilno bivanje na mariborski enoti za forenzično psihiatrijo ni najbolj pogodu, čim prej bi jo rada zapustila.
 

Kot pri obrednem umoru


Kronisti so po zločinu iz gorenjskega naselja Križe poročali: Prešernova je lastnica večstanovanjske hiše. Z več sosedi naj bi bila sprta zaradi različnih razlogov, predvsem pa zaradi številnih živali, ki so se sprehajale naokrog. Ker ni skrbela zanje, so jo prijavili tudi inšpekciji, vendar ta prijav ni vzela resno. Prav tako so jo obtoževali, da je kradla elektriko. Poleg tega so bili sosedje v preteklosti pozorni, ker se je v Križah sestajala s »čudnimi obiskovalci«.
image
Hiša, v kateri se je zgodil zločin, je na prodaj. FOTO: BOŠTJAN FON

Govorilo se je celo, da so imeli obrede izganjanja hudiča, v hiši, kjer so nekoč živele nune, pa naj bi še danes viseli številni verski simboli. »Ti ljudje so bili v glavnem precej čudaški. Šli so se nekakšno izganjanje urokov, čarovništvo, eksorcizem, črno magijo, regresijo ali nekaj podobnega. Pogosto je bila hiša vso noč razsvetljena, podnevi pa ni bilo nikogar na spregled. Včasih so jo videli, ko je recitirala neke čudaške pesmi in si nekaj potiho mrmrala. Teh reči ne poznam, meni se niso zdeli čisto pri pravi. No, saj potem se je to v resnici izkazalo, žalostno pa je, da zločina ni mogel nihče preprečiti,« je dejal eden od Križanov.
image
V Križah so preiskovali uboj. FOTO: ŠPELA ANKELE

Osemnajstega oktobra 2015 se je zgodila tragedija, policiste so poklicali krajani Križ, potem ko je Prešernova okrvavljena prišla do sosedov in jih poprosila za večje vreče za smeti, češ da se mora znebiti trupla neke ženske v svojem stanovanju. »Kriminalisti so s kazensko ovadbo k preiskovalni sodnici pristojnega sodišča privedli 40-letno Tržičanko, ki je osumljena uboja 54-letne ženske. V preiskavi so kriminalisti potrdili sum, da je žrtev, ki je pri osumljenki v okolici Tržiča neprijavljena bivala od začetka meseca, umrla nasilne smrti,« so javnosti sporočili kranjski policisti.
15
let bi morda bila zaprta, če bi bila prištevna.


Pozneje se je celo govorilo o tem, da je Prešernova izvedla obredni umor znanke, 54-letne Ine Henigmann. Slišati je bilo, da so pokojno našli zvezano na križu, po drugih govoricah pa naj bi žrtev ležala na tleh, pokrita z rjuho, okoli nje naj bi bila v krogu posuta sol in prižgane sveče.
 

Varujejo potomca obdolženke


Ker pa naj bi Prešernova zločin zagrešila pred očmi svojega mladoletnega sina, je bil postopek vse do izreka varnostnega ukrepa tajen, torej je bila javnost izključena iz dogajanja na kranjski sodniji. Predsednica okrožnega senata Marjeta Dvornik je ob koncu postopka javno prebrala le: »Obdolžena ni zmogla razumeti pomena svojega dejanja zaradi duševne motnje. Izreka se ji varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v psihiatrični ustanovi.«
Gospa si želi, tako kot vsi drugi, živeti na prostosti.


Prešernova je še vedno na forenzični psihiatriji, izvajanje izrečenega ukrepa pa kranjski sodniki na vsake pol leta preverjajo na seji v postopku preverjanja varnostnega ukrepa in se torej odločajo, ali sta njeno nadaljnje zdravljenje in varstvo v zdravstvenem zavodu še potrebni. Nazadnje so v tej zadevi preverjali septembra lani in ji rok podaljšali.
Zakaj pa so se zdaj v zgodbi morali sestati tudi pritožbeni sodniki? Kot nam je pred zasedanjem tričlanskega senata višjega sodišča v Ljubljani povedal vir, »gospa si želi, tako kot vsi drugi, živeti na prostosti«. Njen zagovornik Bogdan Greif je sicer že na koncu okrožnega postopka sodnike nagovarjal, naj klientki dovolijo, da se zdravi s prostosti, torej ambulantno.
Usoden vbod v grlo
Preiskovalci zločina so ugotovili, da se je med ženskama zgodil obračun, v katerem je lažje poškodbe utrpela tudi Prešernova, mrtva pa je po več udarcih po glavi obležala Henigmannova, ki je dobila kar devet razpočnih ran ter poškodbe možganov. Usoden pa je bil okoli tri centimetre globok vbod z nožem v grlo, kar je po mnenju stroke povzročilo smrt. Prešernova je sicer vztrajala, da ni kriva. "Nedolžna sem, šlo je za silobran." Besede o silobranu je mrmrala tudi med sodničinim branjem izreka varnostnega ukrepa. Senat pa ni niti za trenutek podvomil o tem, da je zagrešila uboj.


Od višjih sodnikov Prešernova očitno pričakuje, da spremenijo zadnjo odločitev okrožnega sodišča in ji dovolijo zapustiti psihiatrijo. Še pred formalnim začetkom odločanja višjih sodnikov Maje Baškovič, Katarine Turk Lukan in Igorja Mokorela pa je na noge vrglo odvetnika Greifa: »Opozarjam, da je zadeva tajna in bila doslej zaprta za javnost. Zato predlagam izključitev javnosti iz razloga varnosti in miru njenega mladoletnega sina, ki živi v rejniški družini. Ne bi rad, da se kar koli pojavi v javnosti, zato predlagam tudi, da senat prepove kakršno koli objavo o tej zadevi.«

Senat se je umaknil na posvet, po katerem je predsednica Baškovičeva sporočila sklep, da zaradi varovanja zasebnega življenja potomca obdolženke javnost zares izključujejo. »Senat ob tem opozarja, da je vsakršno posredovanje podatkov s te seje od tega trenutka naprej kršitev tajnosti in storitev kaznivega dejanja.« 
Deli s prijatelji