ZA ZAPAHI

Trije tihotapci v priporu

Hrvat in Afganistanca so ilegalcem pomagali v Slovenijo. Hrvata so policisti iskali kar dobro leto.
Fotografija: Šesterica, ki ji je v Slovenijo pomagal Hrvat, je mejo prečkala peš čez Snežnik. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Šesterica, ki ji je v Slovenijo pomagal Hrvat, je mejo prečkala peš čez Snežnik. FOTO: PU Novo mesto

KOPER – Po dobrem letu so policisti in kriminalisti izsledili 33-letnega Hrvata, ki naj bi lani kar štirikrat k nam pretihotapil tujce brez ustreznih dokumentov za vstop v Slovenijo. Moški je že stopil pred preiskovalnega sodnika, in ta ga je poslal v pripor. Prvič so imeli policisti s 33-letnikom opraviti konec maja lani, ko so v Ilirski Bistrici zapeljali za njegovim terencem, voznik pa je nenadoma pospešil in začel bežati. Ko so vozilo našli, v njem ni bilo več voznika, s seboj v neznano je vzel tudi ključe, so pa tam našli pet državljanov Afganistana in Pakistanca, ki so nezakonito prestopili mejo.

K našim južnim sosedom je šesterica prišla iz Srbije, nekako so prišli do Zagreba, tam pa jih je v terenca naložil 33-letnik, jih odpeljal do meje, ki so jo prestopili na območju Snežnika, nato pa znova sedli v avto in se odpeljali proti Ilirski Bistrici, kjer jih je voznik pustil na milost in nemilost policistov, medtem ko jo je sam ucvrl. S prevozom je zaslužil 2400 evrov. Možje postave so se povezali s hrvaškimi kolegi in ni trajalo dolgo, da so ugotovili, kdo je sedel za volanom terenca. Hkrati se je izkazalo, da je taisti moški tujcem pomagal nezakonito prestopiti mejo še vsaj trikrat, vse v tistem mesecu. Ker se je 33-letnik vdrl v zemljo, so zoper njega razpisali iskanje, in dobro leto je trajalo, da so ga našli. Bil je v Ljubljani.



Policisti iz Ilirske Bistrice so te dni prijeli še dva državljana Afganistana, prav tako osumljena kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlje države. Na makadamski mejni cesti, ki povezuje hrvaški Lisac in slovenski Sušak, so ustavili avtomobila z nemškimi registrskimi oznakami, ki sta vozila drug za drugim. Prvega je vozil državljan Afganistana z veljavnim nemškim dovoljenjem za bivanje, v avtu pa je bila še štiričlanska iranska družina z mladoletnima otrokoma, člani katere pa niso imeli potrebnih dokumentov za vstop v Slovenijo. Podobno je bilo v drugem avtomobilu. Tudi tega je vozil Afganistanec z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji, z njim v avtomobilu pa so bili trije državljani Irana, poleg mame in očeta še mladoletni otrok. Potrebnih dokumentov niso imeli. Policisti, ki so zadevo preiskovali, so ugotovili, da sta voznika od družin prejela skupno več kot 9500 evrov za prevoz. Policisti so ju privedli pred preiskovalnega sodnika in ta je oba poslal v pripor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije