BANKOMATI

Tri leta se ne sme vrniti

Objavljeno 16. maj 2019 19.27 | Posodobljeno 16. maj 2019 19.38 | Piše: Aleksander Brudar

Trije Romuni so povzročili za 4673 evrov škode. Še zadnjemu pogojna zaporna kazen in izgon.

»Dejanje, ki sem ga storil, obžalujem in ga ne bom več ponavljal,« je povedal obsojeni 30-letni Romun. FOTO: Marko Feist
LJUBLJANA – Za 4673 evrov škode, od tega skoraj polovica odpade na stroške za popravilo sedmih bančnih avtomatov, so trije Romuni, Alexandru Marian Mihalcea, Paul Catalin Repede in Marius Costel Sandu, 15. septembra 2017 v zgolj nekaj urah povzročili dvema slovenskima bankama. Na vse skupaj so se zelo dobro pripravili, seveda v domači Romuniji, in se zaradi želje po hitrem zaslužku samo za to pripeljali v Ljubljano.
image
»Dejanje, ki sem ga storil, obžalujem in ga ne bom več ponavljal,« je povedal obsojeni 30-letni Romun. FOTO: Marko Feist

Najprej so za tarčo vzeli bankomat Unicredit banke na Tržaški cesti 19 in od tam odšli z manjšim kupčkom denarja. Delo so nato nadaljevali na bankomatu iste banke na Jurčkovi cesti 231 v Ljubljani, pa še na bankomatu banke SKB na Jamovi cesti 105, nato na dveh bankomatih v središču prestolnice, na bankomatu na Železni cesti in končno so zaključili v Prušnikovi ulici. Razlog, da so se k nam zaradi tega pripeljali iz kar 1600 kilometrov oddaljenega domačega kraja, menda, kot je pripovedoval Mihalcea, tiči v »neki bančni napaki, da lahko dobiš nekaj denarja iz bankomata«. O njej naj bi mu govoril Repede. Ta pa je za napako izvedel na svetovnem spletu. Očitno jim kar sedem bankomatov res ni bilo težko prelisičiti, saj jim je na prav poseben način uspelo iz njih izvleči 2670 evrov.
image
Andrej Žabjek, zagovornik obtoženega Romuna Alexandruja Mariana Mihalcee. FOTO: Marko Feist

Vanje so vstavili različne bančne kartice in vtipkali pravilno PIN-številko. Nato so v meniju izbrali dvig gotovine v različnih zneskih. Ko je bančni avtomat odobril transakcijo in ponudil kartico za prevzem, je Repede z izvijačem odprl režo za gotovino in vanjo vstavil primerno orodje. Z njim je izvlekel jermen, ki je namenjen podajanju denarja iz reže, ga povlekel k sebi in prišel do gotovine. Bankomat te transakcije ni zabeležil oziroma denarja ni odštel z računa, ampak je dejanje avtomatično storniral.

Pri vsem tem pa so pozabili na tiste, ki na daljavo budno spremljajo dogajanje na naših bankomatih. In sicer v podjetju BankCard. Tamkajšnji referent za spremljavo zlorab je po dogodku na sodišču pripovedoval, da so med drugim ugotovili, da se na določenih bankomatih pojavljajo sumljive transakcije, v tem konkretnem primeru storno transakcije.

Ker je bilo z navedeno bančno kartico nekaj narobe, saj je bil na več bankomatih storno znesek, so obvestili policijo. Ta je šla na ogled in potrdila poškodbe naprav. Kartico maestro iz Romunije je referent še naprej budno spremljal.
2670
evrov je trem Romunom uspelo izvleči iz sedmih bankomatov.


Po omenjeni seriji vlomov je ljubljanski policist v Črnučah naletel na vozilo BMW X5 ter ga ustavil pred klubom Havana. V avtu so bili trije moški, ki pa mu niso znali pojasniti, zakaj imajo v njem mokra oblačila in od kod so prišli. Povedali so le, da prihajajo iz Hrvaške in da gredo na Madžarsko. Opravil je tudi varnostni pregled in pri njih našel zvit denar, 200 in 500 evrov.
image
Ena od tarč Romunov je bil bankomat na Železni cesti. FOTO: Igor Mali

Četudi je 40-letni Sandu, ki je pajdaša med njunim početjem čakal v avtu, v preiskavi trdil, da takrat ni vedel, kaj na bankomatih počneta Repede in Mihalcea, je maja lani skupaj s 30-letnim Repedejem priznal kaznivo dejanje velike tatvine v sostorilstvu. Sandu je na koncu dobil 11 mesecev zaporne kazni (v Nemčiji je bil že obsojen zaradi tatvine), drugi pa pogojno zaporno kazen v trajanju 11 mesecev s preizkusno dobo treh let. Oba sta bila tudi izgnana iz države za tri leta.
V Slovenijo so prišli, ker so izvedeli, da imajo naši bankomati »neko bančno napako, da lahko dobiš nekaj denarja«.


Zdaj je krivdo priznal še 30-letni Mihalcea. Ta je namreč moral v Romuniji najprej počakati na konec sojenja zaradi povzročitve telesne poškodbe še iz leta 2012. Pri nas mu je bila izrečena pogojna zaporna kazen enega leta s preizkusno dobo treh let, tako kot njegova kolega pa je bil za tri leta izgnan iz Slovenije. Ali bodo vsi trije kdaj solidarno povrnili vso škodo slovenskima bankama, pa je že drugo vprašanje. 
Deli s prijatelji