ZAGORELO

Tragedija v slovenskih gorah: ni ga več

Objavljeno 07. november 2019 18.51 | Posodobljeno 07. november 2019 22.27 | Piše: T. V.

Dom je pogorel do tal.

Okrešelj. FOTO: arhiv
»Okrešelj danes zapira svoja vrata, vidimo se ob lepih vikendih,« so 3. novembra na facebooku zapisali v Frischaufovem domu na Okrešlju. Kaže, da bodo njihova vrata zaprta dlje, kot so načrtovali, saj je po poročanju medijev dom v Logarski dolini pogorel do tal.

image
Dom na Okrešlju. FOTO: PD Celje Matica
Vzrok požara še ni znan. »Danes v popoldanskih urah smo bili obveščeni, da je najverjetneje včeraj v celoti pogorel Frischaufov dom na Okrešlju. Ogled kraja požara bomo opravili jutri,« so o dogodku sporočili iz PU Celje.

Kot so povedali v Planinskem društvu Celje Matica, ki upravlja dom na Okrešlju, bodo šli jutri h koči kriminalisti, poroča Delo. Predsednik PD Celje Matica Franc Povše je ob vračanju s kraja pogorišča za Delo povedal, da je najverjetneje zagorelo včeraj. Dodal je še, da so pred dvema tednoma prenovili sanitarije, streho, kuhinjo, jedilnico in vse sobe.

Društvo je tako zaradi požara izgubilo že drugi planinski dom v dobrih dveh letih, saj je leta 2017 zagorel Kocbekov dom na Korošici.Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m)
Dom stoji na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad zgornjim koncem Logarske doline. Imenuje se po dr. Johannesu Frischaufu (1837–1924), profesorju na graški univerzi, neutrudnem oznanjevalcu lepot Savinjskih Alp, humanistu in prijatelju Slovencev. Prvo kočo na Okrešlju je leta 1876 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo; leta 1907 je pomladanski plaz z Mrzle gore kočo porušil. Še istega leta je Savinjska podružnica SPD začela graditi na bližnjem, bolj varnem mestu, nov dom, ki so ga slovesno odprli 2. avgusta 1908 in ga poimenovali po dr. J. Frischaufu; na tem mestu stoji današnji dom. Leta 1932 so dom prenovili. Po osvoboditvi ga je leta 1951 opremilo in odprlo PD Celje. V letih 1959–1961 so ga prenovili oziroma zgradili skoraj na novo; otvoritev obnovljenega in povečanega doma je bila 24. seprembra 1961. Leta 1960 so postavili tovorno žičnico. Leta 1988 je PD Celje začelo dom dozidavati in temeljito obnavljati. Zgradili so nove sanitarije in prizidek za zunanjo strežbo, s prezidavami pa so posodobili prenočitvene zmogljivosti, o domu pišejo na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Povečani in obnovljeni dom so slovesno odprli 21. septembra 1991. V dveh gostinskih prostorih je 70 sedežev in točilni pult; pri mizah pred domom 80 sedežev; v 11 sobah je 45 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 35 ležišč; WC, umivalnica in prha s toplo in mrzlo vodo; gostinska prostora ogrevana s kmečko pečjo, v treh sobah centralno ogrevanje; tekoča voda. Dom so v letih 1998–2000 v okviru ekološke sanacije planinskih koč temeljito obnovili, tako da je priključen na lastno biološko čistilno napravo, ima plinsko postajo in je priključen na električno omrežje. Ima tudi telefonsko linijo, internet in radijsko zvezo, zato je oskrbovan praktično prek celega leta.


 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji