TIHOTAPEC

Tihotapil 1349 mrtvih ptic

Objavljeno 08. oktober 2018 18.00 | Posodobljeno 09. oktober 2018 16.48 | Piše: B. K. P.

Vse ptice, ki so jih našli cariniki, so zaščitene.

Ptice so bile spravljene v 15 škatlah med osebno prtljago. FOTO: Tjaša Zagoršek
LJUBLJANA – Zaposleni v ljubljanskem mobilnem carinskem oddelku so pred dnevi na postajališču Lukovica pregledali avtobus s prikolico in ostali brez besed. Med osebno prtljago so našli 15 škatel, v njih pa zamrznjene ptice. Na pomoč so poklicali varstveno ornitologinjo iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je naštela kar 1349 mrtvih ptic 13 vrst.
image
Zelo veliko ptic je imelo strelne rane. FOTO: Tjaša Zagoršek

Vse, ki so jih pristojni našli v škatlah, so zavarovane z bernsko konvencijo in po slovenski zakonodaji s področja varstva prostoživečih živalskih vrst. Ulovljene in ustreljene so bile v Romuniji, voznik, romunski državljan, pa jih je hotel nezakonito prepeljati v Italijo, natančneje na tamkajšnji črni trg, kjer bi jih prodali za hrano v restavracijah.
image
Ptice so bile spravljene v 15 škatlah med osebno prtljago. FOTO: Tjaša Zagoršek

»Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije se v sklopu projekta Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti ukvarjamo tudi z nezakonitim transportom ptic čez Slovenijo. Ugotavljamo, da se je število zaznanih primerov vse od leta 2013, ko Slovenija ni več zunanja meja EU, zmanjšalo, vendar je treba poudariti, da je to predvsem zaradi neizvajanja carinskega nadzora na mejah. Razsežnost pojava tako v zadnjih letih ni znana, vendar podatki kažejo, da se ni bistveno zmanjšala. Slovenija ostaja tranzitna država za ptice, ulovljene tako na območju vzhodne kot tudi jugovzhodne Evrope,« so sporočili iz društva, ki se z varstvom ptic ukvarja že od leta 1979.
Med osebno prtljago so zaposleni v mobilnem carinskem oddelku našli 15 škatel, v njih pa zamrznjene ptice 13 vrst.


Gre za najmočnejšo nevladno naravnovarstveno organizacijo v Sloveniji, ki zaposluje 18 ljudi, pomaga pa jim še več kot 1000 članov. 
Deli s prijatelji