POLICIJA SPOROČILA

Terorist, ki je moril pred dnevi, obiskal tudi Slovenijo

Objavljeno 20. marec 2019 18.08 | Posodobljeno 20. marec 2019 22.41 | Piše: STA, Ma. M.

Napadalec iz Christchurcha je bil leta 2016 na brniškem letališču.

Brenton Tarrant je v napadu na dve mošeji ubil 50 ljudi. FOTO: Reuters
LJUBLJANA – Generalna policijska uprava (GPU) sporoča, da je bil glavni osumljenec za napad v novozelandskem Christchurchu Brenton Tarrant sredi aprila 2016 na brniškem letališču. Tja je priletel iz turškega Istanbula. Drugih podatkov o njegovem gibanju ali bivanju v Sloveniji nimajo.

Kot so pojasnili, nimajo podatkov o tem, ali je oseba bivala v katerem od slovenskih hotelov ali drugih nastanitvenih kapacitetah oziroma koliko časa se je zadrževala v Sloveniji. V skladu z določili zakona o prijavi prebivališča namreč ne hranijo več podatkov o hotelskih gostih iz takratnega obdobja.

Policija je preverjala tudi druge možnosti potovanja Tarranta, kot je izposoja avtomobilov, a uporabnih podatkov ni pridobila, so še navedli.

Avstralski skrajni desničar Brenton Tarrant je glavni osumljenec za petkov napad na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu, v katerem je bilo ubitih 50 ljudi, še več deset pa jih je bilo ranjenih. Tuji mediji so v preteklih dneh poročali, da je bil novembra lani v Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem. Pred tem pa leta 2016 in 2017 tudi na zahodnem Balkanu, med drugim na Hrvaškem in v BiH.

 
Deli s prijatelji