GROZLJIV ZLOČIN

Tekačevo: Štirikratni umor brez glavnega dokaza!

Objavljeno 16. april 2018 16.03 | Posodobljeno 16. april 2018 20.25 | Piše: Vojko Zakrajšek
Če bo nedavno sodnikovo odločitev, da se iz tekačevskega kazenskega spisa izloči odredba o hišni preiskavi na domu Kristijana Kamenika, potrdilo še višje sodišče, bi lahko primer Tekačevo dokončno padel.
Žrtve zločina: Štefan in Frančiška Poharc ter Helena in Viktorija Krošlin. Frančiška je umrla v veži, Viktorija v kuhinji, Helena in Štefan pa v gospodarskem poslopju poleg hiše.
Enaindvajset let po grozljivem zločinu v Tekačevem pri Rogaški Slatini, ko so pod streli neznanih storilcev umrli 73-letni Štefan Poharc, njegova žena Frančiška ter njuni podnajemnici, 36-letna Helena Krošlin in njena 17-letna hčerka Viktorija, sojenje edinemu obtožencu Kristijanu Kameniku še ni končano. Vprašanje je, ali se bo sploh nadaljevalo.
V sodnem maratonu, ko je bil Kamenik enkrat obsojen, drugič oproščen, so tretje in četrto sojenje prekinili zaradi obtoženčeve odsotnosti. In ves ta čas se zapleta okrog glavnega dokaza, športnih copat, ki naj bi pustile sledi na kraju zločina. Naši forenziki so namreč trdili, da so Kamenikovi copati pustili sledove, izvedenci iz treh držav pa so omajali te trditve. O Kamenikovi krivdi nihče ni prepričal sodišča.

Zločin v Tekačevem

Ko so v nedeljo, 4. marca 1997, v Tekačevem v hiši številka 9 našli štiri mrtve, se je začela ena najobsežnejših preiskav, ki se še vedno vrti le okrog edinega obtoženca Kristijana Kamenika, ta pa sodišču še več let ne bo dosegljiv. Preiskava poteka ves čas, a policija o njenem poteku ne obvešča javnosti, edini odgovor je, da na primeru še delajo. Nič ali skoraj nič se ne ve o morebitnih sostorilcih. Priče so namreč videle tri osebe, ki so se usodnega dne približevale hiši v Tekačevem.

​Več v tiskani izdaji  prenovljenih Nedeljskih novic.

 
Nove sledi
Z maskirno kapo, ki so jo našli na kraju zločina, so z razvojem forenzike dobili pomemben odgovor: iz bioloških sledi, ki so bile prej prešibke za obdelavo, so z modernejšo tehnologijo iz majhnega vzorca izdelali DNK-profil tretjega sostorilca. In kako to vedo? Ker ta profil ne ustreza osebama, ki sta bili doslej že preverjeni. To potrjuje, da so bili v Tekačevem najmanj trije storilci. Nova sled pa seveda pomeni, da imajo pred seboj težko delo, osredotočiti se morajo na iskanje še neznane osebe in opraviti primerjavo. Improvizirana maskirna kapa je narejena iz odtrganega rokava puloverja, ki so ga tudi našli na kraju dogodka. Storilec je rokav zvezal, naredil odprtine za oči in masko nataknil na glavo ter tako pustil biološko sled. Informacija, kdo je nosil ta pulover, bi preiskovalcem seveda prišla še kako prav.
Deli s prijatelji