Tatjana nezakonito ob službo

Sindikalistki Tatjani Petek na sodišču uspelo s tožbo proti soboški bolnišnici.
Fotografija: Tatjana Petek je prepričana, da bodo sodišča potrdila, da je imela prav. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Tatjana Petek je prepričana, da bodo sodišča potrdila, da je imela prav. FOTO: Oste Bakal

Delovno in socialno sodišče Maribor, enota v Murski Soboti, je razsodilo, da je splošna bolnišnica v Murski Soboti nekdanjo uslužbenko pravno-kadrovske službe in tamkajšnjo sindikalistko Tatjano Petek 15. marca 2018 odpustila nezakonito.

Bolnišnica je napovedala pritožbo. FOTO: Oste Bakal
Bolnišnica je napovedala pritožbo. FOTO: Oste Bakal
Petkovo bodo morali vzeti nazaj v službo in ji povrniti vse obveznosti iz delovnega razmerja od 15. marca 2018 do realizacije sodbe, ki pa še ni pravnomočna, saj ima nezadovoljna stranka možnost pritožbe na višje delovno sodišče v Ljubljani. In to bodo, kot pravi Bojan Korošec, direktor SB Murska Sobota, tudi storili.

»Menimo namreč, da smo v danem trenutku v letu 2018 glede na informacije in podatke, ki so nam bili na voljo, v primeru tožnice ravnali pravilno, v skladu z zakonodajo in kot dober gospodar. Ker živimo in delamo v pravni državi, pa bomo po končanju vseh pravnih postopkov dokončno odločitev sodišča spoštovali,« nam je sporočil Korošec, nad čigar delom je minister za zdravje Aleš Šebeder na predlog sindikata odredil izredni nadzor.

Povsem drugače je razpoložena Petkova, ki prav tako ne želi ničesar komentirati, saj da sodba ni pravnomočna. Dejala nam je le, da je s sodbo zadovoljna, saj je takšen epilog vseskozi pričakovala.

Petkovi so vrata v bolnišnici pokazali prav na dan, ko je tam potekala kriminalistična preiskava zaradi domnevno nezakonitih izplačil nadomestil za neporabljen dopust.


Uprava bolnišnice je v izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki so jo Petkovi izročili osem ur po kriminalistični preiskavi, navedla, da je eden od razlogov, zaradi katerih je prepričana, da jo je bilo nujno odstraniti z delovnega mesta, ta, da je avtorica anonimnega pisma, poslanega Policijski upravi Murska Sobota, ki naj bi bilo povod za kriminalistično preiskavo. To je Petkova na obravnavah vseskozi zanikala, je pa dejala, da je vodstvo bolnišnice opozarjala na nepravilnosti v primeru izplačil za neporabljeni dopust nekaterih zaposlenih, predvsem vodilnih.

Vodstvo bolnišnice je po razkritju domnevno nezakonitih izplačil v sporočilu za javnost zapisalo, da so bila ta izvedena v skladu z veljavno zakonodajo in sodno prakso pa tudi po nasvetu vodje pravno-kadrovske službe – to je bila takrat Petkova. Ta se je zaradi teh izjav odzvala v medijih in navedla, da je opozarjala na nezakonitosti, priložila je tudi kopijo elektronske pošte, v kateri piše, da izplačila nadomestil za neizrabljen dopust odsvetuje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije