TRAGIČNO

Stebriček usoden za 21-letno Nastjo

Objavljeno 11. september 2018 08.19 | Posodobljeno 12. september 2018 10.21 | Piše: Milan Glavonjič, Jaroslav Jankovič

Kočevka umrla na nevarni cesti proti Dvoru. Pred tremi leti se je že ranila v nesreči, a motorju se ni odpovedala.

Svečke za mlado Nastjo FOTO: Milan Glavonjič
KOČEVJE – Regionalna cesta Kočevje–Dvor je zapisana kot izjemno nevarna. Do ovinkov pred Malo Goro, Starim Logom, Smuko in Laščami pelje po rahlo vijugasti, delno preplasteni trasi čez gozd. Ko se odpre, se voznikom preprosto povzdigne adrenalin. »Včasih mimo naju tako drvijo, da se morava umakniti na varno, daleč od roba ceste,« sta se potožila kosca iz podjetja za vzdrževanje te poti.

Na brezdanje sle po preveliki hitrosti opozarjata tudi značilna prometna znaka tako iz smeri Dvora kot tudi Kočevja. A kljub visokim rumenim tablam, ki jih je težko spregledati, se število prometnih nesreč na tej 30-kilometrski razdalji ne zmanjša. Past za voznike s težjo nogo (roko) je žal postala grob nekaterih, vzrok vseh tragedij pa je bila vselej neprilagojena vožnja oziroma prevelika hitrost.

image
Bila je svobodna mladenka z lastnim pogledom na svet. FOTO: FB

Prvič jo je izsilil avto

»Hčerka je plačala davek te nore civilizacije,« je potrtima dedku in babici ter mami, ki so včeraj zjutraj 200 metrov za tablo naselja Smuka prižigali svečke žalovanja v nedeljskih večernih urah preminuli 21-letni Nastji Kosman, jecljaje dejal njen oče Aleš.

Solze so mu kot jutranja rosa oblivale trpeči obraz. Čeprav je poskušal razsodno sprejeti najtežji udarec v življenju, ga je starševska ljubezen do hčerke ob ogledu kraja nesreče, mimo katerega so spoštljivo počasi vozili avtomobili, izdala. »Le zakaj te je, Nastja, stvarnik prezgodaj, ko si tako ljubila življenje, poklical k sebi?« Zrl je v čistino modrega neba.

Poleti umrl motorist

Julija in avgusta letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 200 motoristov. Od tega je julija umrl eden, lani 8. Avgusta na srečo ni bilo žrtev, lani sta umrla dva.

»Pot iz Ljubljane, po dolini Krke, kjer smo se danes zgodaj zjutraj vozili v bolnišnico, je bila najdaljša in najtežja v mojemu življenju, breme pa mi bo za vselej naložil ogled kraja te tragedije,« je krutost nesreče nakazala babica.

Nastja, ki se je dober teden vozila v službo v trgovino v Grosuplje, se je v motor zaljubila še kot najstnica, pri osemnajstih je naredila izpit. Kmalu je na krožišču v Ljubljani prednost pred njo izsilil voznik avtomobila. Poškodbe nog so ji v roke potisnile bergle, takrat so ji starši dejali, naj motor proda, žalostno razlaga njena mama. Po okrevanju se je še bolj predala dvokolesnemu konjičku, njen svetlo modri suzuki je bil menda edini takšen v mestu ob Rinži.

image
Nastjin motor FOTO: FB

Nedeljski izlet na Grobnik

»S prijateljem sta na motorju v nedeljo šla na Grobnik. Po vrnitvi se je usedla v avtomobil in odpeljala do garaže, tam je vzela svoj motor in se ustavila pri prijateljici na kavi. Takrat ali malo prej so jo klicali iz Novega mesta, da naj se pripelje, saj veste, mladi in družba, mama podrobno opiše usodne ure. Petnajst minut pred osemnajsto se je v tej smeri peljal neki mladenič iz Ložin pri Kočevju in osupnil ga je pogled na zvrnjen motor v jarku. Nastje menda ni spoznal. Nemudoma je poklical policijo in gasilce,« smo izvedeli.

Okoli pol sedmih je Aleš dvignil telefon. Njegova hčerka Megi ni mogla skriti bolečine. Glas jo je izdajal. »Nastja je na urgenci … in ni je več med nami.«

Sledi nesreče si je rodbina podrobno ogledala. Kmalu za tablo naselja Smuka naj bi Nastja začela prehitevati dve vozili. Ko je iz nasprotne strani, na sicer preglednem ravnem delu, pripeljalo drugo vozilo, se je hotela izogniti trčenju. Domnevno naj bi zapeljala na rob ceste in po (travnati) bankini vozila 50 metrov. Nato je pri padcu z glavo usodno trčila v obcestni znak, poškodbe so bile tako hude, da je umrla.

image
Trčila je v obcestni stebriček. FOTO: Milan Glavonjič

Enajsta žrtev na motorju

Slovenske ceste so do danes s koles z motorjem odnesle 11 življenj. Skupno število vseh nesreč se je sicer rahlo zmanjšalo, z lanskih 319 na 298. Od tega se je 63 motoristov v nesrečah težje poškodovalo in 153 lažje.

Kot so nam potrdili na policiji, je prvi vzrok nesreče tako pri nesrečah z osebnimi avtomobili kot tudi z motorjem neprilagojena hitrost. Drugi najpogostejši vzrok pri motorjih je neupoštevanje prednosti, nato pa nepravilno prehitevanje in premajhna varnostna razdalja.

Nesrečna Nastja naj bi po policijskem poročilu prehitevala vozilo in ga tudi uspešno prehitela. A ko je zavijala nazaj na desni pas, naj bi izgubila nadzor nad motorjem, zapeljala na makadamsko bankino in trčila v obcestni stebriček oznake KM.
Pripisali so tudi, da je uporabljala za vožnjo homologirano, se pravi predpisano čelado, a tokrat žal to ni pomagalo. Morda trenutek nepazljivosti, ko je misel ušla drugam, k prijateljem ... nekam daleč ..., kot kažejo njeni pogovori na profilu na facebooku, k mislim čutečega dekleta, ki je veliko pozornosti namenjalo malim, tistim najlepšim trenutkom življenja.

image
Na vrhu Triglava 3. septembra 2016 FOTO: FB

Fotografija z vrha Triglava s 3. septembra 2016 kaže na njenega svobodnega duha, ki je želel videti le nebo nad seboj.

Dan pred usodno vožnjo proti Dvoru je na svoj FB-profil prilepila pesem Miša Kovača Da se dvaput vrate. Verzi govorijo: Ko bi se dvakrat vrnile, minute, ure ... In kot bi Nastja slutila; Ko bi mi mama podarila še eno življenje, da se dvakrat vrne poletje, da me nebo spusti na začetek.

Sestrino slovo

Na družabnemu omrežju znanci, prijatelji, najbližji sočustvujejo za Nastjo.
»Moja, sploh ne veš, kaj si mi naredila. Še sama ne vem točno, vem pa, da boli, zelo boli!! Iščem razlage, zakaj te je bog vzel tako hitro?? Milijon vprašanj v glavi!??! Nič pa mi te ne vrne! Vsaj za 10 minut, da se posloviva, kot je treba! Prosim te, ostani ob meni, ob moji levi rami, da me boš spodbujala, ko mi bo težko, da mi boš pomagala vstati, ko bom padla, da boš ob meni, ko te bom nujno rabila, da boš moj angelček varuh, ki bo pazil name. Ne pozabi, da si bila nekaj posebnega v mojem življenju, moja mala sestrica. Vedno boš v mojem srčku, saj veš, rada te imam, za vedno!!,« je zapisala njena sestra Megi.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji