OBRAČUN

Na portoroški plaži odjeknili streli

Objavljeno 25. april 2019 14.54 | Posodobljeno 25. april 2019 15.47 | Piše: T. V.

Policija ovadila četverico, dvojica je še na begu.

Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar
PORTOROŽ – Operativno-komunikacijski center PU Koper je 21. aprila 2018 v popoldanskem času prejel več klicev občanov z obvestili, da je na portoroški plaži prišlo do streljanja. Vpletenih naj bi bilo več oseb. Vse skupaj se je zgodilo 21. aprila lansko leto, sedaj je policija postregla z zaključki.

Med preiskavo se je izkazalo, da sta se na plaži po predhodnem dogovoru sestali skupini oseb, med katerima je prišlo do verbalnega spora, domnevno zaradi neporavnanih dolgov iz preteklosti. Pri soočenju skupin sta dva izmed udeleženih izvlekla strelno orožje in eden proti drugemu izstrelila več strelov. Pri tem je ena izmed izstreljenih krogel zadela 38-letnega državljana Slovenije, ki se je v času streljanja kot član skupine nahajal v neposredni bližini enega izmed strelcev. Ta je zaradi strela izgubil ravnotežje in se zgrudil. Drugi udeleženi obeh vpletenih skupin so se ob tem razbežali, prav tako pa sta s kraja zbežala tudi oba strelca.

V bližini so se igrali otroci

V času streljanja se je na plaži nahajalo večje število naključnih sprehajalcev in otrok, ki so se igrali v bližini. Ustreljeni državljan Slovenije se je kmalu za tem s tal plaže dvignil in ob pomoči drugih udeleženih odšel do bližnjega lokala, kjer mu je nujna medicinska pomoč nudila ustrezno zdravstvena pomoč.

Med preiskavo so koprski kriminalisti identificirali vse vpletene ter z materialnimi in drugimi dokazi utemeljili sum, da sta strelno orožje eden proti drugemu uporabila 37-letni državljan Srbije in 28-letni državljan Bosne in Hercegovine. Osumljenega 37-letnega državljana Srbije je po ugotovitvah preiskave napeljal k storitvi dejanja 27-letni državljan Slovenije. Pomoč pri begu osumljenemu 37-letnemu državljanu Srbije je po streljanju nudil osumljeni 46-letni državljan Srbije.

Četverica ovadenih

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Koper so na pristojno okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo proti 27-letnemu državljanu Slovenije zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poskusa umora, proti 37-letnemu državljanu Srbije zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poskusa umora in kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe ter povzročitve splošne nevarnosti ter proti 28-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine zaradi utemeljenega suma poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti in proti 46-letnemu državljanu Srbije zaradi utemeljenega suma pomoči storilcu po storitvi kaznivega dejanja.

Dvojica na begu

Za dva izmed ovadenih tujcev je policija razpisala iskanje, saj sta območje Slovenije po dejanju zapustila, medtem ko se državljan Bosne in Hercegovine zaradi drugih postopkov nahaja v priporu.

Za kaznivo dejanje umora je predpisana kazen zapora najmanj petnajstih let. Enako se kaznuje tudi tistega, ki drugega naklepoma napelje, da stori kaznivo dejanje ali dejanje ostane pri poskusu. Za kaznivo dejanje posebno hude telesne poškodbe je predpisana kazen zapora od enega do desetih let. Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti je predpisana kazen zapora do desetih let. Za pomoč storilcu po storitvi kaznivega dejanja pa je predpisana kazen zapora do petih let.
Deli s prijatelji