TRAGEDIJA PRI GRINTOVCU

Srce parajoči zapisi ob smrti mamice dveh otrok: Vzele so te gore, ki si jih tako ljubila

Objavljeno 11. februar 2019 19.21 | Posodobljeno 11. februar 2019 20.23 | Piše: S. U.

Pri sestopu z Grintovca je na svoj rojstni dan umrla planinka Polona Bajt.

FOTO: Facebook
KAMNIŠKA BISTRICA – »9. februarja, le nekaj ur po vzhodu sonca na nebo, je moje Sonce za vedno zašlo ... Govorila je, da je najsrečnejša zdaj, in to so potrdili tudi tisti, ki so jo poznali. In če me pokličeš k sebi, Polona, ne bom niti za sekundo razmišljal,« so besede partnerja nesrečne planinke Polone Bajt, ki je v soboto, pri sestopu z Grintovca na svoj 41. rojstni dan izgubila življenje. Pri pohodu je namreč uporabljala neustrezno opremo, na slabo prehojeni in nevarni poti zdrsnila in padla čez steno.

Od čestitk do žalnih zapisov

Na njenem facebooku so se najprej usule čestitke za rojstni dan, potem pa je odjeknilo ...

»Ne morem verjeti, še ne dolgo tega sem te videla, danes pa berem to strašno novico. Šok, šok, šok ... Počivaj med angeli, draga Polona,« se je glasil žalostni zapis ene izmed njenih prijateljic. »Želel sem ti voščiti za rojstni dan, pa ti žal lahko pomaham le v slovo. Kjer koli si, vedi, da se morda nekoč srečamo ...« Takšnih zapisov je na stotine.

Zakaj ravno ti?

Lahko bi rekli, da ob tej tragediji nadvse drži Dejanov zapis: »Zakaj ni pravice na tem svetu? Zakaj ravno ti? Zakaj morajo biti otroci brez mamice? Zakaj? Vzele se te gore, ki si jih tako ljubila, in to na tvoj rojstni dan, še preden sem ti lahko voščil. Polona, naj ti bo lepo tam na oni strani, in se objamemo, ko se srečamo! Družini in prijateljem pa iskreno sožalje.«
Velika nevarnost v gorah bo trajala še kar nekaj časa
Ni odveč, če še enkrat objavimo opozorilo policistov. »Pazite, kam in kako stopate. Imejte ustrezno opremo, ki se jo naučite uporabljati, še preden jo potrebujete. Pozanimajte se, kam greste in kakšne so razmere na tistem območju. Ne zahajajte s poti,« opozarjajo ter dodajajo, da so markacije lahko pod snegom, poti pa so večinoma prekrite s pomrznjenim snegom in ledom. Razmere v gorah so zdaj nevarne, zato svarijo planince, naj se ne izpostavljajo nevarnostim in pazijo pri prečenju grebenov ter na izpostavljenih območjih. Prav tako naj se raje izognejo plazovitim območjem. Glede na trenutne razmere bo velika nevarnost v gorah trajala še kar nekaj časa.
Deli s prijatelji