SPRENEVEDANJE

Spolno nasilje: dekletu se je približal od zadaj in jo ...

Objavljeno 01. december 2018 18.46 | Posodobljeno 01. december 2018 18.47 | Piše: Maja Mastnak

Devetošolca na bazenu spolno nadlegovala sošolki. Ravnatelj ju je vrgel iz šole, zato se zagovarja na sodišču.

Zgodilo se je na priljubljenem ljubljanskem kopališču Atlantis. FOTO: Blaž Samec
LJUBLJANA – »Približal se je od zadaj in eno od deklet zagrabil za prsi, jo odvlekel v del bazena, ki ni bil najbolj na očeh, nekakšen predor ali pod obok. Tam je čakal še drug sošolec, začela sta jo tunkati, zgodilo se je spolno nasilje,« nam o dogodku iz leta 2013 razlaga tedanji ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc, ki je zaradi svojega ravnanja in izključitve mladoletnih nasilnežev iz šole pristal na sodišču.

Pojasni, da so bili otroci na športnem dnevu, prisotnih je bilo šest spremljevalcev ter reševalci iz vode. A kot kaže, tega dogodka ni videl nihče od njih. Zgodilo se je potem, ko so dekleta stala v krogu, se pogovarjala v bazenu ljubljanskega vodnega mesta Atlantis, nakar se je približal sošolec … »Tovrstno ravnanje sta ponovila še z drugo sošolko,« dodaja. Tedaj devetošolki o tem nista spregovorili učiteljem ali učiteljicam. Bil je četrtek, nekaj dni pred koncem šolskega leta.

image
Na Osnovni šoli Prule je zaradi ukrepanja ravnatelja leta 2013 inšpektor izvedel strokovni nadzor. FOTO: Ljubo Vukelič
Dekle se je zlomilo

»V petek sta se fanta po hodnikih šole še norčevala iz žrtev, kar je vnovično nasilje. Sprevrženo do skrajnosti,« je pet let po domnevnem dogodku še vedno šokiran Merc, ki je kar 32 let ravnateljeval na omenjeni ljubljanski osnovni šoli. Te podrobnosti so na plan prišle tistega junija v nedeljo zvečer, ko se je ena izmed deklet doma zlomila.
Inšpekcijski nadzor
Na OŠ Prule naj bi Inšpektorat RS za izobraževanje in šport uvedel inšpektorski nadzor po prijavi staršev domnevnih nasilnih fantov. Nadzor naj bi začeli avgusta 2013 in ga končali po več kot sedmih mesecih. Ravnatelju šole so naložili prek 20 ukrepov ter vložili kazensko ovadbo. Dušan Merc je obtožen kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kršenja zakonske pravice do šolanja. Pod kazensko ovadbo se je podpisal inšpektor Janez Kostanjevec.

»Vseeno je prišla v šolo. Ko sem izvedel za spolno nasilje, sem poklical starše deklet in jim svetoval prijavo policiji. Potem sem odšel pred šolska vrata razreda in oba fanta odslovil iz šole. Nisem mogel dovoliti, da bi se nasilje ponovilo,« razlaga Merc. Na pogovor je poklical starše obeh fantov, a tisti dan niso imeli časa, prišli so naslednji dan. »Niso bili ravno dovzetni za to, kar se je zgodilo. Dejali so, naj se otroci sami zmenijo. Ampak poglejte, šlo je za nasilje, moja naloga je, da zavarujem učence pred kakršnim koli nasiljem,« ne odstopa od tega, kar je storil. Danes se mora zaradi svojega ravnanja – zaščite deklet pred spolnim ter verbalnim nasiljem – zagovarjati na sodišču. »Absolutno bi znova in znova storil isto! Nepomembno je, ali me obsodijo, bistveno je, da se zbudi šolski sistem,« je besen 66-letni Merc, ki se je upokojil septembra lani.

Inšpektorja učenki nista zanimali

Na sodišču je pristal po strokovnem nadzoru Inšpektorata RS Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport. »Sredi avgusta 2013 je na šolo prišel inšpektor in začel nadzor, ki je trajal vse do aprila 2014. Končal se je s 107 strani dolgim zapisnikom in prek 20 ukrepi ter zahtevo, da mi sveta zavod vzame ravnateljski mandat,« pove Merc in doda, da je svet z devetimi glasovi proti in nič za glasoval, da ostane ravnatelj OŠ Prule. »Če sem tako nevaren in sem kršil pravila, bi me morali takoj nagnati iz šole!«
image
Zgodilo se je na priljubljenem ljubljanskem kopališču Atlantis. FOTO: Blaž Samec

»Absurdno je to, da inšpektorja v nadzoru nikoli ni zanimalo, kaj se dogaja z učenkama. Da je bilo to, kar je napisal, navadno gostilniško besedičenje. Prijava, ki jo je dal na tožilstvo, pa takšna, da tožilka sploh nima pravega vpogleda v to, kar se je dogajalo,« razkrije svoje mnenje o nadzoru.
Približal se je od zadaj in eno od deklet zagrabil za prsi, jo odvlekel v del bazena, ki ni bil najbolj na očeh.

Tako nasilneža kot žrtvi so čez nekaj dni končali osnovnošolsko šolanje. Dekletoma so na šoli takoj po dogodkih ponudili psihološko pomoč, fanta pa je, kot trdi Merc, obravnavala policija (šole ni obiskala). »Po prijavi staršev deklet je policija opravila korekten postopek ter zadevo predala tožilstvu,« še poudari ravnatelj.

Drugače o inšpektoratu ter pristojnem ministrstvu: »Takrat je bil minister isti kot zdaj, Pikalo (Jernej, o. p.), pa je pogledal stran! Vsem drugim šolnikom daje napačen signal, češ, raje poglejte stran, kot da prijavite takšno nasilje in boste za to odgovarjali na sodišču. Žrtev, kot kaže, da ni vredna nič!«
Povezane vsebine
Deli s prijatelji