DELOVNA NESREČA

Šok med delom: proti delavcu drvela skala

Objavljeno 04. december 2018 11.21 | Posodobljeno 04. december 2018 11.28 | Piše: T. V.

Skala je bila prehitra, da bi se ji umaknil.

Simbolična fotografija. FOTO: Splet
SELA NAD PODMELCEM – V soboto, 1. decembra, ob 10.15 so policiste PP Tolmin obvestili o delovni nesreči med spravilom lesa nekaj deset metrov pod gozdno makadamsko cesto približno dva kilometra zunaj naselja Sela nad Podmelcem v smeri Jalovnika. Na nadmorski višini približno 1000 metrov je večja skala poškodovala 38-letnega delavca. Ker se je to zgodilo na strmem in težko dostopnem terenu, je bil tja napoten tudi pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica.

Dva delavca sta od jutra opravljala sečnjo lesa za samostojnega podjetnika; les sta spravljala s parcele s pomočjo žičnega žerjava, ki je bil nameščen na zadnji del tovornjaka. Linija spravila je dolga približno 250 metrov in široka približno 60 metrov. V času delovne nezgode je 33-letnik opravljal dela na žičnem žerjavu, 38-letnik pa je izvajal dela z motorno žago na rampi pri žičnem žerjavu in zapenjal podrta drevesa. Med delom sta oba delavca uporabljala ustrezno zaščitno opremo.

Zadela ga je

Okoli 9. ure je 38-letnik opazil, da se proti njemu kotali skala velikosti približno 60 x 30 centimetrov. Takrat je bil približno 60 metrov nižje od stojne točke žičnega žerjava. Delavec se je hotel umakniti, a mu to zaradi strmega in drsečega pobočja ni uspelo. Kamnita gmota ga je zadela v predel levega boka. S pomočjo prenosne radijske zveze je na pomoč poklical drugega delavca, ta pa mu je pomagal po pobočju navzgor do gozdne makadamske ceste in ga z vozilom odpeljal v ZD Tolmin. Tam so lažje poškodovanega delavca zdravniško oskrbeli in ga nato z reševalnim vozilom odpeljali na pregled v šempetrsko bolnišnico.

O zadevi je policija poleg pravosodnih organov (preiskovalna sodnica okrožnega sodišča in državno tožilstvo v Novi Gorici) obvestila tudi delovno inšpekcijsko službo. Policisti so tujo krivdo izključili in bodo o zadevi s pisnim poročilom obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.
Deli s prijatelji