ZAPLETI

Sojenje Janši prekinjeno, sodnica porotnica članica SDS

Prvaku SDS grozi do šest mesecev zaporne kazni.
Fotografija: Janezu Janši grozi zapor. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Janezu Janši grozi zapor. FOTO: Tadej Regent, Delo

CELJE – Franci Matoz, zagovornik predsednika SDS Janeza Janše, je ob začetku sojenja Janši na celjskem sodišču zaradi žaljivega tvita o novinarkah Televizije Slovenija (TVS), zahteval izločitev sodnice Barbare Žumer Kunc in sodnice porotnice Simone Zorko. Kot je dejal Matoz, obstaja dvom o njuni nepristranskosti. Sodnica je njegovo zahtevo zavrnila.

Zagovornik novinark TVS Tomaž Bajec pa meni, da obramba pri svoji zahtevi o izločitvi omenjenih sodnic ni navedla nobenega izmed izločitvenih razlogov. Ocenjuje tudi, da Matozova zahteva pomeni spodkopavanje avtoritete celjskega okrožnega sodišča, na katerem teče kazenski postopek proti Janši. Žumer Kunčeva se je odločila, da zahtevo po njeni izločitvi in izločitvi sodnice porotnice prepusti še v odločanje začasni predsednici celjskega okrožnega sodišča Petri Giacomelli. Če sodnici ne bosta izločeni, se bo sojenje Janši nadaljevalo v ponedeljek.

Bajec pa je ob začetku obravnave zahteval izločitev sodnice porotnice Ike Plevnik, saj je članica SDS, to zahtevo je podprl tudi Matoz. Žumer Kunčeva je odločitev o izločitvi nemudoma poslala Giacomellijevi, ki je potem Plevnikovo izločila iz nadaljnjega postopka, namesto nje pa je bila za sodnico porotnico imenovana Zorkova.
Novinarki RTV Slovenija sta proti politiku vložili tožbo. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Novinarki RTV Slovenija sta proti politiku vložili tožbo. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Matoz je še zahteval, da mu sodišče omogoči vpogled v elektronski vpisnik zadev, kar mu je sodišče odobrilo. Ko je Matoz pregledal pridobljene informacije, je povedal, da iz kazenskega spisa ne izhaja, da bi bila zadeva dodeljena Žumer Kunčevi. Pojasnil je, da je lani oba predobravnavna naroka opravila sodnica Ingrid Lešnik, ki ni imela večjega pripada zadev, da bi bila prerazporejena na druge kazenske zadeve. Po oceni Matoza kazenska zadeva ni bila pravilno dodeljena Žumer Kunčevi.

Zaradi tvita sta Janšo ovadili novinarka TVS Eugenija Carl ter urednica televizije Mojca Šetinc Pašek. Janša je v objavi na twitterju zapisal: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.« Zaradi omenjenega tvita sta novinarki Janšo tožili tudi pravdno. Velenjsko okrajno sodišče je v tej zadevi leta 2016 razsodilo, da mora Janša novinarkama plačati po 6000 evrov kazni, saj je bil njegov tvit žaljiv. Zaradi žaljivega zapisa je zagrožena kazen do šest mesecev zapora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije