VARŠČINA

Sodnikom ponudil milijon evrov varščine

Objavljeno 22. maj 2019 07.24 | Posodobljeno 22. maj 2019 08.57 | Piše: Boštjan Celec

Sebastien Abramov bi prostost zase in za svoje dekle kupil. Od kod mu denar, ko pa je že od 2015. v osebnem stečaju?

Če bi imel milijon, bi lahko še naprej užival v družbi pregrešno dragih šampanjcev.
LJUBLJANA – Še pred nekaj leti je 29-letni Sebastien Abramov, kakor se je preimenoval Sebastian Colarič, živel na veliki nogi. Čeprav ni služil, je, tako nam je zaupal njegov nekdanji prijatelj, »v diskotekah znal zapraviti tudi 30.000 evrov na noč«.
image
Če mu bo krivda dokazana, se zna zgoditi, da bo sedel 30 let.

Očitno si je sposojal, ne pa tudi vračal, in se je do vratu znašel v dolgovih. Zdaj je v osebnem stečaju, v začetku leta je celo zaprosil za enkratno socialno pomoč, ves čas pa je očitno tuhtal le o tem, kako priti do denarja. Način, ki ga je po ugotovitvah preiskovalcev kaznivih dejanj ubral za pot do njega, pa je kazniv, in v naravnost šokantni zgodbi o odžagani roki se je Abramov skupaj z 21-letno Julijo Adlešič znašel v priporu.
image
Saro naj bi umoril iz koristoljubja.

Letos je bil sicer pravnomočno obsojen na pogojno kazen, ker si je sposodil 4000 evrov in jih ni vrnil, na žalskem sodišču pa ga čaka še ena obravnava; mati njegovega nekdanjega dekleta Sare Veber mu je namreč leta 2014 posodila 18.000 evrov, denarja pa ji, razen tisoč evrov, ni vrnil. A glej ga, zlomka, Abramov kljub temu trdi, da ima pod palcem kar milijon evrov.
 

Za vsakega pol milijona


Na preiskovalnem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani je ta čas v sklepni fazi preiskava zaradi suma zavarovalniške goljufije. V začetku januarja si je Abramovo sedanje dekle Julija – on je zdaj zaradi tega priprt na Povšetovi, ona pa na Igu – pred hišo na Velikem Osolniku, kjer živi Gorazd Colarič, Abramov oče, z njegovo krožno žago kirurško natančno odrezala roko, v kliničnem centru so ji jo po maratonski operaciji prišili nazaj. Poleg Julije, Abramova in njegovega očeta naj bi bila v zavarovalniško goljufijo vpletena tudi mati Tinka Huskić Colarič.
image
Če bi imel milijon, bi lahko še naprej užival v družbi pregrešno dragih šampanjcev.

Osumljeni so le en mesec pred samopoškodovanjem pri petih zavarovalnicah sklenili zavarovalne police in poskušali dogodek prikazati kot nesrečo, da bi dobili najmanj milijonsko odškodnino. Ideja o odsekani roki naj bi sicer zrasla na Abramovem zelniku.
Zadnje podaljšanje pripora zanj in za Adlešičevo velja do 6. junija, ko bo tožilstvo zagotovo predlagalo podaljšanje tega ukrepa. Je pa te dni po naših informacijah za še en bizaren vložek v tej že tako več kot bizarni zgodbi poskrbel Abramov.
Zaradi denarja tudi moril?
Prve ugotovitve kriminalistov glede smrti 24-letne Sare Veber s Pernovega pri Žalcu so nakazovale, da jo je njen fant Sebastian Colarič, zdaj torej Abramov, 15. marca 2015 ustrelil po nesreči, medtem ko je čistil polavtomatsko puško. Toda večletna preiskava je izključila kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti in ravno po marčevskem izbruhu afere Odžagana roka so celjski kriminalisti Abramova ovadili zaradi naklepnega umora na zahrbten način in iz koristoljubja. Policisti so pojasnili, da je bila tudi Sara prej zavarovana. Če bo Abramov spoznan za krivega, mu bo pretilo do 30 let zapora.Na celjskem tožilstvu smo sicer izvedeli, da državnotožilska odločitev v tej zadevi še ni bila sprejeta, saj čakajo na dopolnitev kazenske ovadbe z uradnimi zaznamki o razgovorih, ki jih je policija opravila po vložitvi kazenske ovadbe.


Iz pripora naj bi namreč pisal na preiskovalno sodišče, da ima za njih velikodušno ponudbo. Z Julijo bi namreč rada zapustila pripor, v katerem sta zaradi ponovitvene nevarnosti. Kot garancijo, da na prostosti ne bosta izvrševala kaznivih dejanj, pa je ponudil vrtoglavo varščino: zase 500.000 evrov in ravno toliko zanjo. Ob ugoditvi njegove prošnje bi se okrogli milijon evrov v 48 urah znašel na bančnem računu ljubljanske sodnije in tam ostal vse do pravnomočnega sodnega razpleta zavarovalniške goljufije.
 

Milijon vidi le v sanjah


Institut varščine v naši zakonodaji poznamo; znan je bil denimo primer nekdanjega lastnika Diners Cluba Slovenija Tomaža Lovšeta, sodnija je pred nekaj leti ugodila njegovi prošnji, da v zameno za prostost na njen račun nakaže milijon evrov in do konca postopka ostane na prostosti. Zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti je bil nato spoznan za krivega, od deponiranega milijona so mu odšteli 200.025 evrov stranske denarne kazni, stroške kazenskega postopka in 50.000 evrov donacije ljubljanski porodnišnici, preostanek so mu vrnili.
Abramov in Adlešičeva sta v osebnem stečaju, njegova mati dobiva socialno pomoč, oče pa je upokojenec.


Varščina se lahko da v gotovini, v vrednostnih papirjih, v dragocenostih ali v drugih premičnih stvareh večje vrednosti, ki jih je lahko unovčiti in hraniti, ali pa v osebni zavezi ene ali več oseb, da bodo plačale določeni znesek, če obdolženec pobegne ali ponovi kaznivo dejanje. Če nekdo, ki je bil v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti, na prostosti znova greši proti zakonom, pa je zadeva preprosta: vrednost, ki je bila dana kot varščina, pripade proračunu.

Toda velikodušna ponudba Abramova, da bi dal milijon evrov varščine, je tako ali tako obsojena na neuspeh. Kot ponovitveno nevaren domnevni storilec kaznivega dejanja bi bil namreč lahko s ponudbo za varščino uspešen le, če bi mu pretilo do pet let zapora. Skupaj z Adlešičevo sta v primeru zavarovalniške goljufije osumljena po členu kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena kazen zapora do osmih let.
886
povprečnih slovenskih plač je ponudil za varščino.


Sploh pa, kje bi dobil milijon? Na masten denar od zavarovalnic zaradi dekletove odžagane roke lahko kar pozabi, od oktobra 2015 je torej v osebnem stečaju, v njem se je julija lani znašla tudi Adlešičeva zaradi 55.000 evrov dolga, njegova mati je prejemnica socialne pomoči, oče je upokojenec. Kje naj torej vzamejo milijon evrov oziroma 886 povprečnih slovenskih neto plač?

Deli s prijatelji