ODREZANA ROKA

Julija in Sebastien spoznana za kriva, oče pobegnil iz dvorane, mama jokala (VIDEO)

Glavna akterja afere odhajata v zapor, ena oseba oproščena, eni pogojna kazen.
Fotografija: Sodba v zadevi odrezana roka. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Sodba v zadevi odrezana roka. FOTO: Marko Feist

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so razglasili sodbo v odmevni aferi z odrezano roko, sodnica je odločila v imenu ljudstva, da sta glavna akterja, obtožena poskusa zavarovalniške goljufije, kriva. Julija Adlešič je dobila dve leti zapora, njen partner Sebastien Abramov, ki ostaja v priporu, pa tri leta. Abramova mama Tinka Huskić Colarič je bila oproščena, oče Gorazd Colariču pa je dobil eno leto zapora, a mu za zapahe ne bo treba, če ne bo izvršil novega kaznivega dejanja.
 

Kaj je še odločila sodnica:


​Tinki so nekatere obtožbe dokazali, pravi sodnica, a noben od dokaznih predlogov ne dokazuje, da bi sodelovala pri poskusu goljufije. Dokazano je le sodelovanje pri sklepanju zavarovalnih poslov, zato je sodnica zaradi pomanjkanja dokazov izrekla oprostilno sodbo. 

Tožilec je predlagal za Julijo dokaj stroge sankcije tudi zato, ker je hudo posegla v svoje telo, starejši pa bi ji to morali preprečiti. Pri Abramovu je oteževalna okoliščina, da je že bil kaznovan. Ob upoštevanju namena kaznovanja in dejanja so izrečene milejše kazni, ker je dejanje ostalo pri poskusu, izpostavlja sodnica. Colarič se je v zrelih letih prvič srečal s sodiščem, deloval je bolj kot pomočnik, zato je zanj izrečena milejša kazen.

Vsi stroški bremenijo proračun, razen Colaričeve, ki ni dvigovala pošte, zato mora plačati 61 evrov krivdnih stroškov. Colariča ob obrazložitvi sodbe, niti ko je sodnica podajala pravne pouke, ni bilo v dvorani, saj je vmes odšel ven (menda se ni dobro počutil). Tinka je na koncu jokala, ni znano ali od veselja ali žalosti.


Julija je pred sodnico stopila urejena, oblečena v črno in v belih čevljih z visoko peto. Njen zaročenec Sebastien je olisičen čakal pred sodno dvorano v spremstvu dveh pravosodnih policistov, oblečen v trenirko (spodaj črno, zgoraj belo) s kapuco. Julija je pred sodno dvorano stala ob Sebastienovi mami.


Po izreku sodbe je Julija brez besed odkorakala s sodišča, njen odvetnik pa je dejal, da spoštujejo sodbo sodišča, da pa se z njo ne strinjajo in se bodo pritožili.


Tožilec je predlagal višje kazni, kot jih je izreklo sodišče, nadaljnje korake pa bo sprejel, ko bo prebral sodbo.


Sodba v zadevi odrezana roka. FOTO: Marko Feist
Sodba v zadevi odrezana roka. FOTO: Marko Feist
Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva so bili obtoženi po petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Tožilec je sodnemu senatu predlagal, naj Adlešičevo obsodi na štiri leta in šest mesecev zapora, Abramova na pet let zapora, Huskić Colaričevo na štiri, Colariča pa na eno leto zapora.

Zagovornik Abramova je dejal, da je tožilec ponudil »nebulozno zgodbo, ki je povsem neživljenjska in nesprejemljiva«. Obramba je sicer zavrnila oceno tožilca, da je dokazni postopek pritrdil očitkom iz obtožnice. Je pa Colaričev zagovornik po koncu torkove obravnave v izjavi za medije dejal, da pričakuje »neugodno« odločitev sodišča. »Ne znam si predstavljati, kako bi bili očitki tožilstva sploh izvedljivi pri polni zavesti,« je v zaključni besedi dejala Adlešičeva.

Šlo naj bi za delovno nesrečo

Adlešičeva si je 4. januarja lani na Velikem Osolniku s krožno žago odrezala levo roko v zapestju. Šlo naj bi za delovno nesrečo pri žaganju vej s krožno žago. Po mnenju tožilca Sedina Kičina je to storila namerno, da bi dobila visoko odškodnino. K temu naj bi jo napeljal Abramov, pri goljufiji pa naj bi sodelovala še Huskić Colaričeva, ki ji tožilstvo očita sostorilstvo, ker je v zavarovalnih pogodbah nastopala kot zavarovalka, saj se Julija zaradi postopka osebnega stečaja ni mogla sama zavarovati, 'posodila' pa je tudi svoj osebni tekoči račun. Vlogo Colariča, pri katerem doma se je 'nesreča', kot vztrajajo vsi štirje obdolženi, zgodila, je tožilec ocenil kot manj pomembno.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije