NEVARNO NA SMUČANJU

Smučarka z veliko hitrostjo treščila v zaščitne blazine

Utrpela je hude poškodbe.
Fotografija: Previdno na smučiščih! FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Previdno na smučiščih! FOTO: Jože Suhadolnik

ŠKOFJA LOKA – Lepi dnevi in sneg na smučišča po Sloveniji privabljajo številne obiskovalce, zato je vse več nesreč. V nedeljo je hrvaški deskar na Krvavcu, ko mu je ušla deska in jo je šel iskat, zgrmel v smrt, češki deskar pa je zdrsnil čez prepadne skale in 120 metrov nižje obležal hudo poškodovan. V ponedeljek pa jo je na smučišču na območju Škofje Loke huje skupila smučarka.

Okoliščine kažejo, da je smučarka izgubila nadzor nad smučmi in z veliko hitrostjo trčila v zaščitne blazine na smučišču, so sporočili iz PU Kranj. Po prvih podatkih ima poškodovano glavo in hrbtenico, vendar ni v smrtni nevarnosti. Odpeljana je bila v zdravstveno ustanovo.

Opozorilo policistov

Hitrost, utrujenost, neznanje in oprema so se do sedaj izkazali kot najkritičnejši dejavniki pri smučarjih, ugotavljajo policisti. Hitrost in oprema v nesrečah zelo vplivata na težo posledic. Večja je hitrost, večja je možnost za težje posledice in do teh običajno tudi pride. Enako je z opremo. Manj je je, manj je smučar zaščiten v primeru padca ali trka. Policisti svetujejo predvsem zaščito glave (čelada) in hrbtenice (želva).

Ko je smučar utrujen, naj si odpočije in izbira lažje proge. Lažje proge naj izbirajo tudi slabši smučarji. Nihče pa naj ne precenjuje svojih sposobnosti, ker na smučišču niste sami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije